Marea Britanie şi România au decis consolidarea Parteneriatului Strategic

Londra şi Bucureştiul îşi vor consolida Parteneriatul Strategic, potrivit unei declaraţii comune a liderilor celor două state, documentul menţionând printre altele, determinarea celor două părţi de a se asigura că fondurile europene sunt cheltuite într-o manieră simplificată şi transparentă.

Urmărește
17 afișări

Declaraţia comună menţionează obiective în mai multe domenii punctuale, printre care creşterea economică în Uniunea Europeană, relaţiile economice şi investiţiile, reforma justiţiei, securitatea globală şi apărarea.

"Am convenit astăzi asupra unui program comun de lucru pentru promovarea creşterii economice în Uniunea Europeană, extinderea UE înspre Balcanii de Vest, Turcia şi Republica Moldova, încurajarea reformelor democratice în vecinătatea Uniunii, de exemplu prin schimb de experienţă în ceea ce priveşte întărirea capacităţii instituţionale, precum şi protejarea securităţii cetăţenilor noştri, inclusiv prin operaţiunile NATO în derulare în Libia şi Afganistan", se arată în textul declaraţiei.

Documentul menţionează că "România şi Marea Britanie împărtăşesc o viziune comună pentru Europa, pentru o Uniune Europeană extinsă, mai competitivă pe piaţa economică mondială, mai deschisă faţă de comerţ şi inovaţie, care să vină în sprijinul noilor afaceri şi al creşterii economice, bazată pe circulaţia liberă a mărfurilor, serviciilor, persoanelor şi capitalului". Cele două părţi se angajează să acţioneze împreună în cadrul instituţiilor europene, transatlantice şi internaţionale în sprijinul acestor obiective.

De asemenea, potrivit sursei citate, Bucureştiul şi Londra vor colabora îndeaproape pentru promovarea creşterii economice în UE. "Punctual: vom încuraja procesul de finalizare a pieţei unice pentru servicii, economia digitală, energie şi alte sectoare, prin eliminarea barierelor care restricţionează creşterea; vom promova comerţul liber, corect şi deschis între UE şi principalii noştri
parteneri comerciali, cu accent pe încheierea Acordului de la Doha în cursul acestui an şi pe cooperarea pentru finalizarea altor Acorduri de Liber Schimb; vom reduce presiunea creată de reglementările europene asupra sectorului de afaceri; vom promova inovaţia, inclusiv un patent general valabil în UE; ne vom asigura că fondurile europene sunt cheltuite într-o manieră
simplificată şi mai transparentă", se arată în declaraţie.

Totodată, documentul menţionează decizia celor două părţi de a lucra împreună pentru reducerea barierelor din sectorul privat, dar şi hotărârea de a promova creşterea în continuare a comerţului bilateral şi încurajarea mediului de afaceri în special în domeniul infrastructurii, al energiei, al turismului şi al noilor tehnologii.

"Vom colabora pentru a îmbunătăţi capacitatea României de accesare a fondurilor europene şi de implementare a parteneriatelor public-privat (PPP)", menţionează declaraţia.

În ceea ce priveşte reforma în domeniul justiţiei, declaraţia arată că "Marea Britanie salută progresele înregistrate de România în reforma sistemului judiciar şi combaterea corupţiei, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare", cele două părţi convenind consolidarea cooperării în domeniu.

De asemenea, documentul mai arată că Marea Britanie şi România vor acţiona împreună pentru consolidarea cooperării în domeniul militar.

Declaraţia a fost publicată în contextul vizitei oficiale pe care preşedintele Traian Băsescu o face în Marea Britanie.

România şi Marea Britanie au pus bazele unui parteneriat strategic în anul 2003. Cele două ţări au stabilit relaţii diplomatice la 20 februarie 1880, acestea fiind întrerupte temporar în perioada februarie 1941 - februarie 1946, la nivel de reprezentanţă.

Potrivit datelor MAE, în urmă cu un an, respectiv la 31 mai 2010, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de 527,2 milioane de euro, din care exportul 289,9 milioane de euro şi importul 237,3 milioane de euro, cu un sold pozitiv al balanţei comerciale de +52,6 milioane euro.

La 31 martie 2010, numărul societăţilor înregistrate cu capital britanic a fost de 4.167 - 2,47% din totalul societăţilor străine din România -, cu o sumă de 669 de milioane de euro investită direct. Acest lucru plasează Marea Britanie pe locul al 11-lea în topul investiţiilor străine în România.

Marea Britanie este unul dintre statele care menţin restricţiile pe piaţa muncii pentru români.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici