Potrivit unui document obținut de POLITICO, Marea Britanie și Uniunea Europeană pregătesc semnarea unei declarații comune prin care își exprimă sprijinul pentru comerțul liber și deschis, într-un gest creat cu intenția de a combate politica tarifară promovată de administrația Trump.
Cele două părți intenționează să întărească un „nou parteneriat strategic”, bazat pe stabilitatea economică globală și cooperarea comercială fără bariere.
Măsura aceasta vine într-un moment cheie, când Londra, la acest moment, negociază cu Washington o posibilă scutire de la noile tarife impuse de președintele american Donald Trump.
Proiectul acordului care datează din 25 aprilie face parte dintr-un set mai amplu de documente pregătite înaintea summitului programat pe 19 mai. În cadrul acestui summit se vor discuta posibile acțiuni viitoare și variante pentru îmbunătățirea relațiilor post-Brexit.
Discuțiile dintre Londra și Bruxelles acoperă și alte domenii, inclusiv apărarea, energia, pescuitul și stabilirea unor reguli clare pentru viitoarele negocieri privind Brexitul.
Pe lângă aspectele comerciale, proiectul de declarație abordează și războaiele internaționale importante. Marea Britanie și Uniunea Europeană și-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina și promit continuarea ajutorului militar, umanitar, financiar și diplomatic. În ceea ce privește conflictul din Gaza, ambele părți susțin necesitatea unei încetări permanente a focului, eliberarea ostaticilor și extinderea ajutorului umanitar.
Documentul reafirmă, de asemenea, sprijinul Marii Britanii și al Uniunii Europene pentru instituțiile internaționale, precum Organizația Națiunilor Unite și Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Reafirmarea acestei poziții vine în urma unor controverse recente, interne, din Marea Britanie, care includ vocile din Partidul Reformist al lui Nigel Farage și aripa conservatoare a lui Kemi Badenoch. Acestea și-au afirmat, în repetate rânduri, dorința de retragere a țării din CEDO.