- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (07.06.2012, 15:12)
- Marius Fratila ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marga, despre legea dezbătută în Ucraina: România nu acceptă existenţa unei limbi moldoveneşti
Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, joi, că România nu acceptă existenţa unei limbi moldoveneşti, el referindu-se la legea aflată în dezbatere parlamentară în Ucraina care face distincţie între limba română şi cea moldovenească.
Urmărește
285 afișări
Andrei Marga (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)
"Este vorba de o primă lectură a unui proiect de lege, iar întrebarea este dacă distincţia dintre limba română şi limba moldovenească preluată în acest proiect de lege este validă. Trebuie să spunem câteva lucruri. Unu, nu există diferenţe între limba moldovenească şi limba română, încât este rezonabil, din punct de vedere românesc, să spunem simplu că există o limbă română care e vorbită în diferite provincii, sigur, cu accente dialectale, dar aceasta este o altă problemă. România nu acceptă existenţa unei limbi moldoveneşti, distinctă de limba română", a declarat Marga, într-o conferinţă de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te afectează financiar Ordonanța Trenuleț? Partidele au primit în primele 11 luni din an 400 mil. de lei
-
MAE consideră că incidentul cu atlasul ungar are „o natură provocatoare”
-
Joe Biden regretă că s-a retras din cursa prezidenţială şi consideră că l-ar fi învins pe Trump
-
Preşedintele azer dă vina pe Rusia pentru doborârea avionului în ziua de Crăciun. Ce solicită din partea Moscovei
De asemenea, el a arătat că această poziţie a României este în deplin acord cu punctul de vedere exprimat de comunitatea academică din Republica Moldova, "care a spus mereu că e vorba de aceeaşi limbă, de limba română".
Totodată, el a arătat că această distincţie făcută între limba română şi cea moldovenească este şi în atenţia Înaltului Comisar pentru Minorităţi al OSCE, în atenţia Consiliului Europei, în competenţa directă a cărora intră şi tratarea acestor probleme, iar acestea "au formulat o serie de recomandări în acest sens".
"Noi reacţionăm acum la o primă lectură, această lege nu este adoptată, dar poziţia noastră este că există limba română şi aceasta este limba pe care o vorbim şi noi, şi cetăţenii Republicii Moldova", a conchis Marga.
Limbile moldovenească şi română vor avea statut special în Ucraina, dacă proiectul de lege privind "politica limbii de stat", adoptat în primă lectură marţi de Rada Supremă (Parlament), va fi aprobat definitiv, a relatat cotidianul Timpul, în ediţia electronică.
Proiectul de lege păstrează prevederea prin care limba ucraineană este singura limbă de stat, dar adaugă că pe teritoriul Ucrainei este garantată utilizarea limbilor regionale, care includ limbile moldovenească, română, rusă, belarusă, bulgară, armeană, găgăuză, germană, greacă modernă, poloneză, slovacă, maghiară.
În cazul în care legea va fi votată, articolul 11 din proiect va obliga autorităţile locale să publice actele în limba oficială. Pe teritoriul în care sunt utilizate limbile regionale comune însă, actele de guvernare locală sunt publicate în limba naţională sau în limba regională. În plus, în conformitate cu articolul 13 din proiectul de lege, actele de identitate vor fi perfectate în limba oficială şi în una din limbile care au obţinut statut de limbă regională, la solicitarea persoanei.
Articolul 20 din proiectul de lege prevede că cetăţenilor din Ucraina le este garantat dreptul la educaţie în limba naţională şi în limbile regionale. Prevederea se aplică la grădiniţă, şcolile profesionale şi în instituţiile de învăţământ superior.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. Inteligența Artificială evoluează din ce în ce mai mult în medicină. Medicii sunt ajutați în gestionarea cazurilor dificile
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
„Living Apart Together” te învață cum să trăiești separat într-o relație. Ana Maria Ambrosa: „Este o alegere care reflectă evoluția relațiilor contemporane”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Imagini sfâșietoare! Constantin și Teodora au fost înmormântați împreună, iar micuța Sofia între ei
CANCAN.RO
Patru ZODII care vor avea parte fericire, bani și noroc până pe 4 ianuarie. Va fi o perioadă minunată pentru ele
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe