- Home
- Politic
- (05.09.2022, 08:00)
- Sorina Matei
Marian Enache, preşedintele CCR: „În afară de magistraţi, pentru restul pensiilor speciale, o decizie a CCR trebuie să fie şi adecvată realităţilor socio – economice”
- „Pentru militari, Legiuitorul trebuie să se gândească foarte bine dacă nu este justificat să aibă pensii, indemnizaţii”
- „În ceea ce priveşte neimplicarea serviciilor în actul de Justiţie, conservăm jurisprudenţa CCR în domeniu pentru că este argumentată şi fundamentată, dar pot apărea nuanţe pe care noi să le motivăm în considerentele deciziilor CCR”
- „Eu nu sunt un iubitor al unanimităţilor. Trebuie garantată independenţa judecătorului”
- „Condamnările României la CEDO sunt un semnal îngrijorător”
- „Îmi propun să măsurăm constituţionalitatea sistemului de drept ca urmare a impactului deciziilor CCR”
Urmărește
20880 afișări
ccr.ro
„Pentru restul pensiilor speciale, o decizie a CCR trebuie să fie şi adecvată. Voi urmări ca deciziile CCR să fie adecvate şi realităţilor socio – economice, fără a încălca prevederile constituţionale şi legile. În general, trebuie să avem decizii echilibrate şi cu măsură. La militari, lucrurile trebuie chibzuite. Şi la adoptarea legilor şi la pronunţarea deciziilor. Pentru militari, Legiuitorul trebuie să se gândească foarte bine dacă nu este justificat să aibă pensii, indemnizaţii”, a declarat preşedintele CCR, Marian Enache, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.
În ceea ce priveşte jurisprudenţa dezvoltată din 2016 de către CCR, în sensul neimplicării serviciilor secrete în actul de Justiţie, noul preşedinte al CCR, Marian Enache, a arătat că este un susţinător al jurisprudenţei dezvoltate de CCR dar pot apărea şi „nunanţe” – în perspectiva în care CCR ar putea lua în discuţie noile Legi ale Securităţii Naţionale.
„Primul imperativ al judecătorilor CCR este să protejeze drepturile şi libertăţile cetăţenilor. CCR trebuie să protejeze drepturile şi libertăţile oamenilor. Conservăm jurisprudenţa CCR în domeniu pentru că este argumentată şi fundamentată. Înainte de a fi un reviriment, pot apărea nuanţe pe care noi să le motivăm în considerentele deciziilor CCR. Considerentele CCR trebuie mai bine corelate cu dispozitivul deciziilor CCR. Şi considerentele CCR sunt obligatorii, alături de dispozitivul deciziilor. La orice lege, pot apărea nuanţe în raport cu vechea formă. Revirimentul ar însemna o negare sau o altă viziune asupra rezolvării unei problematici. Eu trebuie să respect obligaţia de rezervă în acest caz. Eu am votat în acest sens: de consolidare a protecţiei drepturilor şi libertăţilor. Decizia Curţii Constituţionale este cea votată de majoritatea judecătorilor. Opiniile separate sunt punctele de vedere individuale ale judecătorilor. Eu nu sunt un iubitor al unanimităţilor. Uneori s-a întâmplat ca opiniile separate să devină jurisprudenţă a CCR. Nu vrem să avem decizii monolitice. Trebuie garantată independenţa judecătorului”, a spus preşedintele CCR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Preşedintele CCR, Marian Enache, s-a arătat îngrijorat în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News, şi de condamnările României la CEDO, din perspectiva încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale:
„Este dificil să fac eu această apreciere. Ar trebui să existe autoevaluări, condamnările la CEDO sunt un semnal îngrijorător. Statul de drept limitează puterea autorităţilor statului în raport cu drepturile şi libertăţile oamenilor. Îmi propun să măsurăm constituţionalitatea sistemului de drept ca urmare a impactului deciziilor CCR. Pe toată lumea trebuie să preocupe condamnările la CEDO. Noii judecători s-au integrat în CCR, vom omogeniza echipa CCR ca să avem un plen eficient. Profesia mea de bază este avocatura. Eu cred că deschiderea unui dialog cu mass – media este benefic”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:36
Îngrijorare globală după ce Trump a blocat ajutoarele externe americane pentru ţările sărace
-
astăzi, 07:35
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1075. Zelenski condamnă presupusul atac rusesc în regiunea Kursk: „Au ucis sirieni în acelaşi mod” / Zelenski: SUA şi UE ar trebui să participe la negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia / Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este cea mai „ieftină” garanţie de securitate şi o „victorie” pentru Trump