- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (01.04.2013, 17:08)
- Marius Fratila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marian Preda propus să conducă Fundaţia "Mişcarea Populară". Cine este omul care ar putea prelua conducerea
Grupul de iniţiativă al Fundaţiei "Mişcarea Populară" i-a propus lui Marian Preda, decanul Facultăţii de Sociologie din cadrul Universităţii Bucureşti, să preia conducerea acestei fundaţii. După ce a condus Comisia prezidenţială pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice care a propus dezincriminarea consumului de droguri şi legalizarea prostituţiei, lui Marian Preda i s-a propus să fie numit lider al Mişcării Populare.
Urmărește
2436 afișări
Marian Preda, decanul Facultăţii de Sociologie, propus să conducă Fundaţia "Mişcarea Populară"
În septembrie 2009, Comisia prezidenţială pentru Analiza riscurilor sociale şi demografice condusă de Marian Preda propunea, în raportul privind riscurile şi inechităţile sociale în România, printre altele, dezincriminarea consumului de droguri şi legalizarea sexului comercial, susţinând că astfel pot fi reduse, în anumite condiţii, unele riscuri privind sănătatea publică.
În ceea ce priveşte consumul de droguri ilegale, Comisia propunea introducerea, în cartierele cu mulţi dependenţi de droguri injectabile, a unor automate cu fise şi cu seturi sterile de injectare, la fel ca în unele ţări europene, pentru a preveni refolosirea seringilor. Comisia propune "dezincriminarea consumului de droguri - nu a traficului! - pentru a aduce la «suprafaţă» consumatorii".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
"Consumul de droguri trebuie descurajat, dar cu diferenţele de rigoare între drogurile uşoare şi drogurile tari, în special cele injectabile precum heroina, care au efecte negative devastatoare. Incriminarea consumului produce efecte secundare grave precum refolosirea seringilor, care conduce la transmiterea unor boli grave. Este imperativă şi menţinerea programelor şi serviciilor de intervenţie stradală dezvoltate de către ONG-uri şi finanţarea acestora de la bugetele locale, întrucât asigură reducerea riscurilor prin asigurarea persoanelor consumatoare de drog injectabil a seringilor de unică folosinţă în schimbul celor deja folosite", se arăta în documentul comisiei.
Înfiinţarea de servicii specializate pentru consumatorii de droguri în cadrul Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din subordinea Consiliilor judeţene este de asemenea o prioritate menţionată în raport de Comisie.
Legat de prostituţie şi răspândirea infecţiei cu virusul HIV, membrii Comisiei propuneau, în raport, legalizarea "sexului comercial" şi înfiinţarea de servicii şi centre de specialitate prin intermediul cărora femeile care îl practică să poată beneficia, pe lângă serviciile de asistenţă medicală, socială şi psihologică şi de prezervative oferite gratis.
"Legalizarea sexului comercial (nu şi a intermediarilor de servicii sexuale) ar fi o posibilitate de control a bolilor cu transmitere sexuală. Impunerea unei astfel de măsuri în absenţa unei analize bazate pe experienţa altor state şi în funcţie de particularităţile României ar putea genera totuşi efecte nedorite. Înfiinţarea de servicii şi centre de specialitate prin intermediul cărora femeile care practică sexul comercial să poată beneficia pe lângă serviciile de asistenţă (medicală, socială, psihologică) şi de prezervative oferite gratis ar ameliora însă situaţia acestora", se mai arăta în documentul întocmit de Comisia prezidenţială.
Marian Preda, în vârstă de 49 de ani, este din 2008 decanul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii din Bucureşti, în 2009-2010 fiind preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru Analiza riscurilor sociale şi demografice, comisie care a publicat două rapoarte privind situaţia socială din România.
A urmat între 1984 şi 1989 cursurile Facultăţii de Mecanică a Politehnicii din Bucureşti, lucrând ca inginer la Întreprinderea Mecanică Topleţ din judeţul Caraş-Severin, iar între 1990 şi 1994 a urmat cursurile Facultăţii de Sociologie.
A absolvit un master în Politici Sociale în 1995-1996, dintre care şase luni cu o bursă la Cambridge în Marea Britanie, în 2001 a obţinut doctoratul în Sociologie, iar între 2004 şi 2006 a urmat un master de administrarea afacerilor la Universitatea Tiffin din Ohio, în Statele Unite.
Preda a mai lucrat în perioada 1991-1995 ca cercetător la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, iar după 2001 a mai lucrat şi ca expert pentru mai multe programe ale Programului pentru Dezvoltare al ONU (UNDP), UNICEF România, Băncii Mondiale. A publicat mai multe lucrări, comunicări şi studii ştiinţifice în domeniul sociologiei şi cunoaşte limba engleză, potrivit CV-ului său.
Citeşte şi:
Marian Preda, şeful comisiei prezidenţiale pentru riscuri sociale, vehiculat pentru Ministerul Muncii
Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a anunţat, în 25 martie, într-o postare pe blog, că a decis, împreună cu "colegii" săi, să iniţieze procedurile pentru înfiinţarea Fundaţiei "Mişcarea Populară", menţionând că "noua formă de expresie" îşi propune să promoveze valorile de centru-dreapta.
El menţiona "liniile principale ale obiectivelor" celor care au iniţiat acest demers, respectiv "modernizarea României, păstrarea orientării proeuropene şi proatlantice ca unica soluţie pentru România, reforma constituţională, stimularea clasei de mijloc, locuri de muncă pentru tineret, criterii de integritate pentru o clasă politică adaptată la valorile Uniunii Europene, reformarea sistemului de educaţie orientat spre performanţă, stat de drept eficient bazat pe principii constituţionale solide, promovarea culturii româneşti precum şi stimularea afirmării tinerelor talente, stimularea elaborării unor strategii pentru dezvoltarea agriculturii, industriei IT şi a turismului prin consultarea categoriilor profesionale specializate, dialog continu cu românii care trăiesc în afara graniţelor precum şi identificarea oportunităţilor pentru încurajarea acestora de a reveni acasă, strategii vizând încurajarea tinerilor care au studiat în străinătate pentru a-şi pune competenţele în slujba României".
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1TV, că Mişcarea Populară a fost ideea sa, că fundaţia este destinată celor neimplicaţi politic, menţionând că doreşte să se adreseze electoratului de centru-dreapta care la ultimele alegeri nu au venit la vot.
El a spus că scopul este coagularea unei opoziţii la actuala putere, nefiind exclusă transformarea într-un partid politic.
Referitor la preşedintele acestei fundaţii, Băsescu a spus: "Trebuie un om credibil şi neangajat politic. Să vedem. Important este să fie un om cu prestigiu, un om care să fie recunoscut".
El a menţionat că nu va fi în conducerea fundaţiei. "Vreau să vă spun foarte clar: nu voi avea nicio contribuţie în conducerea fundaţiei, nu voi fi nici măcar în board-ul fundaţiei, unde am dreptul să fiu, chiar dacă sunt preşedinte, dar voi veghea, o voi încuraja", a spus Băsescu.
Fiica cea mare a şefului statului, Ioana Băsescu, a depus, în 2011, la OSIM, o cerere de înregistrare a mărcii "Mişcarea Populară", domeniile asociate fiind educaţie, instruire, divertisment, servicii ştiinţifice şi tehnologice, crearea calculatoarelor, servicii juridice, personale şi sociale.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe