Marian Sârbu: UNPR propune o republică semi-prezidenţială pe model francez

Liderul UNPR Marian Sârbu a afirmat, sâmbătă, la Şcoala de vară a Uniunii, care are loc la Mangalia, că România are nevoie de o republică semi-prezidenţială pe model francez şi că o majoritate parlamentară ar trebui să aibă posibilitatea, prin Constituţie, să propună un prim-ministru.

Urmărește
560 afișări
Imaginea articolului Marian Sârbu: UNPR propune o republică semi-prezidenţială pe model francez

Marian Sârbu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Cred că avem nevoie de o republică semi-prezidenţială după modelul francez, în care totuşi Parlamentul să aibă posibilitatea introducerii moţiunii de cenzură constructive. Adică, dacă o majoritate constituită în Parlament este capabilă să propună o listă şi un prim-ministru pe care să-l susţină, acest lucru ar trebui să fie permis de Constituţie", a afirmat Sârbu.

El a precizat că UNPR trebuie să-şi exprime clar punctele de vedere în legătură cu modificările care vor fi aduse Constituţiei, susţinând că viitoarea Constituţie trebuie să reglementeze foarte clar legăturile între Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria.

"Va trebui să ne spunem punctele de vedere în legătură cu Constituţia, cu modificările la Constituţie propuse de preşedintele României. Va trebui să ne referim la acest lucru poate şi din simplul motiv pentru care în România de astăzi ora exactă în politică, aşa după cum ştiţi, se dă de la Cotroceni. Am trăit împreună cu colegii mei perioade în care au existat lupte pentru modul în care se dădea ora exactă în politica românească, de la Cotroceni sau de la Palatul Victoria. În timpul Guvernului Năstase, domnul Năstase încerca să dea tot timpul ceasul înainte, din când în când domnul Iliescu venea şi dădea ceasul înapoi la poziţia iniţială. Întotdeauna între Cotroceni şi Victoria a existat o problemă de fus orar, acum nu mai există. Va trebui ca inclusiv prin Constituţie România să reglementeze foarte bine acest lucru", a explicat preşedintele UNPR.

El a spus că trebuie respectată voinţa electoratului, care a a fost de acord cu un parlament unicameral, iar acest lucru trebuie dus la îndeplinire cât mai curând, dar probabil nu va fi posibil începând din mandatul următor al viitorilor parlamentari.

De asemenea, Sârbu a precizat că UNPR trebuie să susţină o separare clară a afacerilor de politică şi a dat exemplul lui Dinu Patriciu, care a renunţat la Parlament pentru afacerile sale.

"Cred că va trebui să susţinem o separaţie totală a afacerilor de politică. În continuare, prin funcţii politice se sifonează extrem de mulţi bani pentru cei care au diferite interese în afaceri. Cred că la un moment dat Dinu Patriciu şi-a salvat cât a putut onorabilitatea ca poziţie socială atunci când a renunţat la Parlament, deci la o poziţie publică pentru afaceri. A fost singurul om politic la acel moment care a dorit să separe în totalitate aceste două elemente şi lucrul ăsta i-a prins bine. Cred că UNPR are datoria să susţină prin acte normative separaţia totală între afaceri şi politică", a mai spus Marian Sârbu, la Şcoala de vară a UNPR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici