- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marin Anton pleacă din PDL, renunţă la candidatura la şefia CJ Giurgiu şi demisionează de la Mediu. Ce avere are preşedintele PDL Giurgiu
Preşedintele PDL Giurgiu, Marin Anton, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că pleacă din partid, că renunţă la anunţata sa candidatură la şefia Consiliului Judeţean (CJ) Giurgiu şi că îşi va da demisia din funcţia de secretar de stat la Ministerul Mediului.
Marin Anton pleacă din PDL, renunţă la candidatura la şefia CJ Giurgiu şi demisionează de la Mediu
Anton a anunţat încă de luni seară, într-un talk-show, că renunţă la candidatura pentru preşedinţia CJ Giurgiu, însă a susţinut că nu îşi pune problema să plece din PDL "în viitorul apropiat". Douăsprezece ore mai târziu, Marin Anton a declarat agenţiei MEDIAFAX că demisionează din partid.
El reclama la emisiunea de la postul de televiziune B1TV că 11 primari din "echipa" pe care şi-o făcuse pentru a-i sprijini candidatura la şefia CJ Giurgiu au plecat din PDL, punând totul pe seama unei mâini forte din partid. La insistenţa celor din platou, Marin Anton a declarat că cel ale cărui presiuni le-ar fi resimţit şi l-ar fi făcut să renunţe la candidatura pentru şefia CJ Giurgiu ar fi preşedintele Senatului, Vasile Blaga.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
Întrebat dacă va rămâne secretar de stat la Ministerul Mediului sau dacă a primit deja semnale că-i va fi retras sprijinul politic pentru ocuparea acestei funcţii, Anton a răspuns că nu aşteaptă ca partidul să ia măsuri împotriva lui.
"Demisionez din toate funcţiile, implicit de la Ministerul Mediului", a anunţat Marin Anton, care s-a scuzat şi a întrerupt convorbirea telefonică, invocând că se află la medic.
Surse guvernamentale declarau, luni după-amiază, agenţiei MEDIAFAX că Marin Anton ar fi suferit un preinfarct în timp ce se afla oricum în concediu, fiind ocupat cu pregătirea campaniei electorale pentru alegerile locale de la Giurgiu.
În calitatea sa de secretar de stat la Ministerul Mediului, Marin Anton era preşedintele Comitetului de Analiză Tehnică pentru proiectul minier de la Roşia Montană. Cu toate că are această calitate, Marin Anton s-a pronunţat în repetate rânduri în favoarea dezvoltatorului proiectului, fiind acuzat de partizanat cu firma canadiano-română Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) de către ONG-urile care contestă intenţia firmei de a deschide cea mai mare exploatare auriferă de suprafaţă din Europa în localitatea din Munţii Apuseni.
Marin Anton este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Guvern. El are, conform declaraţiilor depuse în ultimii ani, o avere estimată la opt-nouă milioane de euro.
Conform unei estimări a revistei Forbes din 2010, Marin Anton, care a ajuns, în acelaşi an, secretar de stat la Ministerul Mediului şi Pădurilor după ce ocupase o funcţie similară în Ministerul Transporturilor, are o avere de opt-nouă milioane de euro. Marin Anton avea, în octombrie 2010, potrivit cotidianului "Gândul", 2,2 milioane de metri pătraţi de pământ.
"Afacerea sa constă în tranzacţii cu terenuri, din 2005, democrat-liberalul tranzacţionând în principal bunuri imobiliare (terenuri şi păduri). Anton deţine în acest moment 2,2 milioane de metri pătraţi de teren", scriau cei de la "Gândul", într-o analiză publicată în 12 octombrie 2010.
Conform unei declaraţii de avere datând din iunie 2010, când încă se afla la Transporturi, Marin Anton a încasat în 2009 şi 2010 dividende de 810.000 de lei, a primit 2,3 milioane de lei de la trei firme la care este acţionar şi pe care le-a împrumutat şi a depus în bănci 1,11 milioane de lei. Dividendele au fost încasate de la firmele V&V Trading Company şi VVTC Euro-Construct, iar împrumuturile au fost restituite de aceste două firme şi societatea VVTC Euroglass.
El a cumpărat, de la numirea sa în funcţie în Ministerul Transporturilor, la finele lunii ianuarie 2009, un teren intravilan de 2.400 metri pătraţi în Sectorul 2 din Bucureşti şi un teren cu destinaţie agricolă de 87.500 metri pătraţi în Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova, care se adaugă celor 220 de hectare deţinute anterior, în judeţele Ilfov, Călăraşi, Giurgiu, Prahova şi Buzău. Secretarul de stat era, în 2010, proprietarul a 170 de hectare de teren extravilan, 33 de hectare de teren forestier, un hectar intravilan şi 8,7 hectare cu destinaţia teren agricol. Toate suprafeţele sunt deţinute de secretarul de stat singur ori împreună cu soţia acestuia şi sunt amplasate în judeţele Ilfov, Călăraşi, Giurgiu, Prahova şi Buzău, dar şi în sectoarele 2 şi 6 ale Capitalei.
Demnitarul avea la acel moment şi un depozit de 590.000 de lei la BCR (în februarie 2009 valoarea soldului era de un milion lei), două conturi la Raiffeisen Bank, de 1.000 de euro (faţă de 7.600 de euro din prima declaraţie) şi de 12.423 de dolari (faţă de 11.300 dolari). În plus, Anton are alte două depozite, unul deschis la Raiffeisen Bank în 2009 (595.000 lei) şi un altul la Volksbank, de 524.000 de lei, deschis în 2010.
Totodată, familia Anton deţinea trei apartamente în Bucureşti, cu o valoare impozabilă totală de 340.000 de lei, şi o casă aflată în construcţie, cu o valoare de aproape 1,5 milioane de lei.
În octombrie 2009, Marin Anton declara, pentru "Gândul", că "dacă ai bani, nu mai eşti tentat de banii statului". Demnitarul PDL spunea că de mult nu mai ştie ce-i fac afacerile. "De o parte se ocupă nevastă-mea, de alta cumnaţii. Eu îmi petrec o mare parte din timp la minister şi vă spun că am ajuns până aici din pasiune", afirma Anton.
El susţinea că, deşi propria soţie "îl pisează" să renunţe, el insistă, pentru că are un proiect de dus la bun sfârşit. "Am promis unor oameni de la PDL Ilfov că-l voi duce la bun sfârşit, le-am promis, iar eu, pe unde am fost, m-am implicat foarte mult, să ştiţi", a precizat Anton, care s-a declarat totodată convins de faptul că, dacă în administraţie ar veni mai mulţi oameni de afaceri, ar fi mult mai bine.
"De ce să ne ascundem după deget? Se poate spune că, dacă ai bani, nu mai eşti tentat de banii statului", afirma Anton.
În iunie 2011, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că s-a autosesizat din presă în legătură cu averea lui Anton şi că îl verifică pe acesta. Până în prezent, ANI nu a dat niciun detaliu despre stadiul investigaţiei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO