Marina Militară, mezina Armatei, primeşte în dar patru corvete, într-un an în care continuă achiziţiile ”pe hârtie”. PREVIZIUNI 2018
Marina Militară, mezina Armatei române, deci prima uitată când este vorba de dotări ar putea primi în 2018 un cadou care îi este de trebuinţă, constând în patru corvete, valorând peste un miliard şi jumătate de Euro.
PREVIZIUNI 2018: Marina Militară, mezina Armatei, primeşte în dar patru corvete, într-un an în care continuă achiziţiile ”pe hârtie”
”Darul”, la fel ca multe finanţate din bugetul Apărării, este deocamdată pe hârtie, prima navă de acest tip urmând să fie lansată la apă într-un interval de trei ani, întreaga grupare navală urmând să fie funcţională în şapte ani. În plus, compania care va fi declarată câştigătoare a contractului va trebui să consolideze şi dezvolte în România o ”capabilitate industrială navală în domeniul militar” în care vor fi construite şi dotate noile corvete.
La sfârşitul anului trecut, Ministerul Apărării punea în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern în care detalia termenii generali şi motivarea acestei achiziţii, un pasaj din document fiind grăitor pentru actuala stare de înzestrare a Forţelor Navale: ”În momentul actual, forţele navale române au în înzestrare patru corvete, care sunt depăşite din punct de vedere operaţional şi tehnic, cu interoperabilitate limitată în raport cu navele altor state membre NATO şi UE, având resursa de viaţă epuizată şi dotare cu echipamente şi tehnică de provenienţă estică, a căror modernizare nu este fezabilă”.
Deci, nu e de mirare că în mentalul popular înzestrarea Marinei a fost şi încă este mai curând subiectul şi obiectul unor glume, bancuri şi alte vorbe de spirit.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
Anul 2018 înseamnă continuarea acţiunilor de înzestrare şi pentru celelalte categorii de forţe ale Armatei. Declarativ sau prin încheierea formalităţilor birocratice. Pentru că va mai dura până când realitatea din teren va fi altfel, în primul rând din punct de vedere calitativ, în urma noilor achiziţii.
Actualul ministru al Apărării, Mihai Fifor anunţa, în toamna trecută, că România este în ”discuţii avansate” pentru cumpărarea a 36 de supersonice de vânătoare F-16, de această dată din SUA, nu din ”stocurile” armatei portugheze. Nu este o generozitate sau adjudecarea ”părţii leului” pentru Forţele Aeriene, ci o necesitate, de vreme ce aviaţia de vânătoare română deţine doar o escadrilă de 12 supersonice F-16 (în accepţiunea clasică o escadrilă de vânătoare are între 18 ţi 24 de aparate), în aceste condiţii, serviciul de poliţie aeriană fiind posibil doar prin ”completarea” cu MIG 21 LanceR.
De asemenea, a fost făcut un anunţ destul de vag, de genul ”în perioada următoare” şi europeni vor primi ceva, prin cumpărarea unui număr neprecizat de elicoptere Airbus, care vor fi produse la Braşov.
Sistemul Patriot (rachete sol-aer cu rază mare de acţiune) îşi va spori prezenţa în apărarea anti-aeriană.
Asemenea, Pentagonul a făcut, în decembrie trecut, un anunţ conform căruia compania de armament Raytheon a primit din partea Forţelor Aeriene ale SUA două contracte, în valoare totală de 659,9 milioane de dolari, pentru livrarea în România şi în alte ţări a unor sisteme de rachete cu rază medie de acţiune aer-aer şi a unor echipamente de testare.
România mai doreşte şi a primit aprobarea Congesului SUA -conform procedurilor standard - pentru achiziţia a 54 de instalaţii de lansare şi elemente auxiliare pentru dotarea a trei batalioane luptătoare, în cadrul programului de înzestrare cu sistemul HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems). Acest program se află într-o fază incipientă.
În fine, pentru principala categorie de forţe, cele terestre, guvernul a dat startul programului. ”Transportor blindat pentru trupe 8x8”, în urma căruia vor fi furnizate 227 de transportoare blindate Piranha 5, la Uzina Mecanică Bucureşti SA (filială a Romarm) urmând să se integreze şi producă 197 de transportoare.
Conform bugetului MApN pentru acest an proiectele de investiţii esenţiale destinate să asigure interesele de securitate ale statului român, stabilite prin Hotărârea CSAT nr. 174 din 24 noiembrie 2016 referitoare la măsurile de eficientizare a înzestrării Armatei României şi creşterea implicării industriei naţionale de apărare în realizarea înzestrării, aflate în derulare sau în curs de iniţiere sunt:
”Transportor blindat pentru trupe 8x8 (TBT 8X8) şi 4x4 (TBT 4X4)”; ”Autoturisme de teren blindate şi neblindate de tip uşor – 4x4 (ATBNTU 4X4)”; ”Sisteme C4I cu capabilităţi de integrare ISTAR”; ”Avion multirol pentru Forţele Aeriene”; ”Vânător de mine”; ”Sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare – HSAM”; ”Corvetă multifuncţională”; ”Elicoptere”.
De asemenea, în acord cu legislaţia naţională privind achiziţiile publice în domeniile apărării şi securităţii, pentru opt programe de investiţii, a căror valoare estimată depăşeşte 100 de milioane de euro, Ministerul Apărării a solicitat şi a obţinut aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire: ” Transportor blindat pentru trupe 8x8 şi 4x4”; ”Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”; ”Modernizare maşină de luptă MLI 84M”; ”Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare (MLRS)”; ”Corvetă multifuncţională”; ”Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD (Etapa I - componenta SHORAD)”; ”Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă (SIML)”; ”Sisteme C4I cu capabilităţi de integrare ISTAR”.
Aventura completării ”garderobei”Armatei române, care costă 9,8 miliarde de euro - fonduri planificate multianual - continuă până în 2026 -conform planului de înzestrare aprobat de CSAT în vara anului trecut - la finele acestei perioade Armată urmând să se considere ” transformată, dezvoltată şi înzestrată”, în acord cu standardele NATO.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO