Marincea (SRI): Ofițerii SRI nu au efectuat anchete penale alături de procurori

Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații, a declarat, joi, seara, într-un interviu pentru B1 TV, că ofițerii SRI nu au efectuat anchete penale împreună cu procurorii, atribuția acestora fiind aceea de a furniza informații către parchete.

Urmărește
4 afișări

Întrebat dacă ofițerii SRI au efectuat anchete penale alături de procurori, Ovidiu Marincea a spus:" Răspunsul este nu. Nu, protocolul nu prevede ca ofițerul SRI să își aroge atribuții altele decât cele prevăzute de lege. (...)Nu veți avea surprize citind acest protocol pentru că veți constata că se vorbește despre regulile pe care trebuie să le respecte ambele instituții atunci când aplică legea. Se vorbește despre drepturile cetățenilor care trebuie respectate în acest protocol. Sunt invocate decizii ale CAST și nu cred că veți găsi ceva ilegal".

Marincea a explicat că ofițerii SRI au atribuția de a furniza informații către procurori, urmând, mai departe, ca parchetul să decidă ce au de făcut cu acele date.

"Foarte mulți oameni și-au imaginat că ofițerii SRI ar fi putut să își depășească atribuțiile, însă, ofițetii SRI au furnizat informații, potrivit legii, procurorilor, iar procurorii, cu acele informații, trebuia să producă probe pe care să le furnizeze ulterior instanțelor de judecată. (...) Dacă există un caz de derapaj, ne arătăm toate disponibilitatea și nu vrem să mușamalizăm un astfel de caz dacă există", a precizat Marincea.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații a exlicat că protocoalele dintre SRI și alte instituții nu sunt decât norme de aplicare a legii.

"Aceste protocoale (...) reprezintă acorduri bilaterale sau multilaterale cu mai multe instituții ale statului, care stabilesc metode de aplicare a cooperării dintre aceste instituții, nu pe lângă lege, nu dând atribuții suplimentare nici Serviciului Român de Informații, nici celorlalte instituții, ci punând în aplicare legea. Sunt norme de lucru. (...) Majoritatea instituțiilor manipulează documente cu caracter clasificat, iar SRI este autoritate națională pentru protecția acestor documente cu caracter clasificat", a mai spus reprezentantul SRI.

De asemenea, acesta a confirmat că SRI-ul are protocoale încheiate și cu alte instituții ale statului, cum ar fi CNAS, Agenția de Plăți și Inspecție Socială, AJOFM, Inspecția Muncii sau Ministerul Culturii.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații a precizat că protocolul încheiat în 2009 între SRI și Parchetul General nu se mai aplică după decizia 61/20216 a Curții Constituționale, menționând că declasificarea acestuia nu mai poate afecta securitatea națională în niciun fel.

Ovidiu Marincea a declarat că vineri urmează să fie făcut public, pe site-ul Serviciului Român de Informații, protocolul dintre SRI și Parchetul General.

Marți, Parchetul General a anunțat că a fost finalizată analiza privind procedura de desecretizare a protocolului încheiat între instituție și SRI, concluzia fiind aceea că sunt îndeplinite condițiile legislației în vigoare pentru declasificarea documentului.

"Având în vedere discuțiile din spațiul public referitoare la declasificarea protocolului de cooperare în domeniul securității naționale încheiat în anul 2009 între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații, Biroul de informare și relații publice este abilitat să comunice următoarele: La nivelul Ministerului Public a fost finalizată analiza aspectelor legale privind procedura de desecretizare, concluzia fiind că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de legislația în vigoare pentru declasificarea documentului menționat. În acest moment, având în vedere concluzia analizei, Ministerul Public așteaptă punctul de vedere al Serviciului Român de Informații, astfel cum prevede procedura de declasificare a documentelor cu acest regim juridic, punct de vedere care a fost solicitat în scris instituției cosemnatare. Reamintim faptul că protocolul în cauză a fost încheiat în cadrul normativ în vigoare la data semnării, în limita și competențele specifice prevăzute de lege", au precizat reprezentanții Parchetului General, într-un comunicat de presă.

Precizările vin după ce Claudiu Manda, șeful Comisiei de Control SRI, a declarat că a discutat din nou cu directorul Serviciului Român de Informații, care este de acord cu desecretizarea protocolului încheiat de SRI cu Parchetul General, dar că trebuie să existe un accept și din partea acestei instituții.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici