- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marinescu: Între PE şi Consiliu este o dispută administrativă pe rapoartele României şi Bulgariei
Europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu a declarat, sâmbătă, că între Parlamentul European şi Consiliul European există o "dispută administrativă" în legătură cu rapoartele de aderare ale celor două ţări la spaţiul Schengen, documentele realizate de grupul Sch-Eval fiind considerate clasificate.
Viceliderul grupului popularilor europeni din cadrul PE a precizat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Craiova, că rapoartele Sch-Eval privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen trebuie să ajungă în Parlament pentru a fi votate.
El a spus că votul Parlamentului European este însă unul consultativ şi nu are caracter obligatoriu pentru Consiliul European.
"Parlamentul European trebuie să dea acum un aviz consultativ şi nu conform. Ca să dea acest aviz, PE trebuie să citească aceste rapoarte, care sunt însă clasificate, pentru că au tot felul de date referitoare la poliţia de frontieră, la dotare, la puncte de supraveghere, lucruri care sunt clasificate", a declarat Marinescu.
El a adăugat că, urmare a clasificării rapoartelor pentru România şi Bulgaria, a apărut "o dispută administrativă" între Parlamentul European şi Consiliul European.
"Este însă o dispută administrativă între Consiliul European, de care aparţine acest grup de evaluare, şi PE. Consiliul spune că aceste documente sunt clasificate şi le păstrează într-o cameră secretă, iar acces la ele au doar raportorul PE şi coordonatorii grupurilor parlamentare, adică vreo 8-9 persoane. Parlamentul spune însă că trebuie să voteze aceste rapoarte, deci trebuie să aibă acces la ele", a precizat Marian Jean Marinescu.
Eurodeputatul afirmă că reprezentanţii Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European i-au solicitat "foarte clar" preşedintelui PE, Jerzy Buzek, să se adreseze Consiliului printr-o scrisoare prin care să se "îndeplinească dorinţa" europarlamentarilor.
"La comisie s-a discutat despre acest aspect şi s-a cerut foarte clar preşedintelui PE să facă o scrisoare către Consiliu, astfel încât să se îndeplinească dorinţa Parlamentului. Trebuie să luăm măsurile necesare, în aşa fel încât Parlamentul să poată vota, pentru că nu putem aduce prejudicii la două state. Românii nu vor înţelege că din cauza unei dispute între două instituţii nu au putut fi votate de Parlament rapoartele", a mai spus Marian Jean Marinescu.
Membrii grupului de evaluare Schengen (Sch-Eval) au adoptat, vineri, raportul tehnic privind România.
Cele două rapoarte privind Bulgaria pe SIS/SIRENE şi privind mobilitatea terestră nu au fost adoptate şi vor fi discutate în următorul grup de evaluare Schengen (Sch-Eval), a declarat, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat în MAI şi şef al Departamentului Schengen, Marian Tutilescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO