- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marinescu: România şi Bulgaria ar putea adera în trepte la Spaţiul Schengen, în martie şi iunie
Europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu a declarat, sâmbătă, la Craiova, că România şi Bulgaria ar putea adera "în trepte" la Spaţiul Schengen, cel mai probabil în luna martie pentru frontierele aeroportuare şi în iunie pentru frontierele terestre şi maritime.
Marinescu: România şi Bulgaria ar putea adera în trepte la Spaţiul Schengen, în martie şi iunie (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)
Eurodeputatul, vicelider al grupului PPE din Parlamentul European, spune însă că aderarea în trepte ar putea fi posibilă numai în cazul în care Bulgaria şi-ar rezolva problemele până la sfârşitul lunii februarie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Marian Jean Marinescu a declarat, într-o conferinţă de presă, că România şi-a îndeplinit toate obligaţiile care îi reveneau prin acquis-ul Schengen, apreciind că "alte criterii", cum ar fi Mecanismul de Verificare şi Cooperare, nu ar trebui să se aplice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ucraina primește 1 miliard de dolari de la Japonia și UK în cadrul programului Băncii Mondiale
-
Armata israeliană a interceptat o rachetă lansată din Yemen
-
Efectele declaraţiilor lui Trump despre Groenlanda: Danemarca va întări apărarea teritoriului
-
Infotrafic: ploaia şi zăpada îngreunează traficul pe mai multe şosele din România
"Ieri (vineri - n. r.), grupul de evaluare Sch-Eval a adoptat ultimul raport privind România. În acest moment, România are toate rapoartele de evaluare adoptate, ceea ce înseamnă că, în conformitate cu acquis-ul Scgengen, are toate standardele şi regulile îndeplinite. Este o obligaţie a statelor care se află la exteriorul UE să intre în Schengen şi să-şi securizeze frontierele externe. Alte criterii nu trebuie să se aplice", a declarat Marinescu.
Eurodeputatul apreciază că aderarea la Schengen nu ar trebui condiţionată de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).
"Dacă aveam o problemă tehnică, dacă nu ne-am fi făcut treaba, puteau să adauge orice. Acestea au fost condiţiile şi le-am îndeplinit. Avem un mecanism care nu are nicio legătură cu Schengen-ul. Nici una. Scrie în decizia Consiliului Euoprean când am aderat. Scrie foarte clar ce înseamnă MCV-ul, ce se face şi ce se poate întâmpla dacă nu ne facem treaba. Să lase partea asta cu Schengen-ul", a mai spus Marian Jean Marinescu.
Viceliderul grupului PPE din Parlamentul European a amintit că raportul privind România a fost aprobat, însă cel ce priveşte Bulgaria a fost amânat.
Marinescu susţine că şi în cazul în care România ar fi fost decuplată de Bulgaria în privinţa aderării la spaţiul Schengen ar mai fi fost nevoie de câteva luni pentru ca ţara noastră să fie inclusă în Schengen, întrucât ar fi fost nevoie de securizarea frontierelor cu Bulgaria.
"Frontiera trebuie adusă la nivel de frontieră externă, după care trebuie evaluată de Consiliul European şi ar fi o întârziere. România, din informaţiile pe care le am, poate aduce graniţa cu Bulgaria la nivelul Schengen în 22 de zile. La care se adaugă o lună-două în care trebuie să vină evaluarea. Deci ne-am duce cam în trei luni, timp în care Bulgaria îşi face şi ea treaba", a mai spus Marian Jean Marinescu.
El a apreciat că Bulgaria şi-ar putea rezolva problemele de securizare a frontierelor externe până cel mai târziu la sfârşitul lunii februarie.
"Am înţeles că Bulgaria a prezentat chiar un plan în care spune că face totul până la sfârşitul lunii februarie. După aceasta totul depinde cât de repede se mişcă cei de la Consiliul European, pentru că Bulgaria poate îşi face treaba, însă după asta vine misiunea de evaluare, apoi raportul. Deci durează", a mai spus Marinescu.
Eurodeputatul român apreciază că România şi Bulgaria ar putea beneficia de o aderare "în trepte" la Spaţiul Schengen, în cazul în care ţara vecină îşi rezolvă problemele până la sfârşitul lunii februarie.
"Îmbucurător este faptul că, dacă Bulgaria ar putea să termine până în februarie, asta ar însemna că până în iunie s-ar rezolva problema. Ar mai putea fi încă o chestiune. Dacă ei termină până în februarie, ar putea fi un sprijin a se dea drumul numai la aeroporturi din martie, după care să se intre pe terestru şi maritim. Ar fi o aderare în trepte", a mai spus Marinescu.
Întrebat care ar putea fi cea mai apropiată, dar şi cea mai îndepărtată dată la care România ar putea adera la spaţiul Schengen, europarlamentarul PPE a spus: "La acest capitol nu am decât o apreciere personală. Cea mai apropiată ar fi martie, pentru aeroporturi, şi iunie, restul. Asta este o apreciere personală realistă. Dacă discutăm de România, noi în martie ar trebui să aderăm. Însă, fiind legaţi de Bulgaria, de asta spun martie aeroporturile şi mai-iunie, restul".
Membrii grupului de evaluare Schengen (Sch-Eval) au adoptat, vineri, raportul tehnic privind România. Cele două rapoarte privind Bulgaria pe SIS/SIRENE şi privind mobilitatea terestră nu au fost adoptate de experţii din grupul Sch-Eval, urmând să fie făcute reevaluări pe cele două componente, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat în MAI şi şef al Departamentului Schengen, Marian Tutilescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.