Marius Lazăr, exclus din PSD, susţine că nu a făcut niciun demers pentru înfiinţarea unui nou partid

Fostul lider al PSD Arad Marius Lazăr, care a fost exclus, vineri, din partid, în urma unui vot în unanimitate al organizaţiei de cartier din care făcea parte, a transmis presei, luni, o "scrisoare către arădeni", în care susţine că nu a făcut niciun demers pentru înfiinţarea unui nou partid.

Urmărește
17 afișări

Marius Lazăr, fost preşedinte al PSD Arad, îşi începe scrisoarea transmisă adresată arădenilor arătând că mulţi dintre foştii colegi de partid i-au cerut să îşi exprime punctul de vedere faţă de excluderea sa din PSD, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Nu am făcut niciun demers, nici în Arad, nici în altă parte, pentru formarea unui nou partid politic. Am muncit 20 de ani să unific stânga românească, nu să o dezbin. Am avut, am şi voi mai avea discuţii cu prieteni, colegi preocupaţi de soarta PSD în general şi de soarta PSD în Ardeal şi Banat în special. Nici eu şi nici dumneavoastră nu cred că vă simţiţi bine atunci când PSD, în această parte de ţară, este abandonat, ba în braţele PDL, ba în braţele PNL", se arată în scrisoare.

Lazăr continuă afirmând că nu poate fi nepăsător "când preşedintele naţional al PSD afirmă public că «doar în Arad va mai câştiga PDL alegerile în 2012»".

"Deja conducerea centrală a PSD a abandonat definitiv organizaţia arădeană a PSD? S-a împăcat cu gândul că aici e teritoriu portocaliu pentru totdeauna? Sau aşa s-a negociat?", se întreabă fostul lider al PSD Arad.

Lazăr arată în scrisoare că nu crede că după 20 de ani de democraţie libertatea de exprimare trebuie să fie pedepsită, "cu atât mai mult prin excluderea din partid".

"La trei ore după ce i-am cerut lui Victor Ponta să adune toate valorile lânga el şi să nu mai îndepărteze oameni pe motiv că sunt ai unuia sau altuia dintre foştii lideri, răspunsul PSD Arad a fost «afară cu Lazăr!». Da, cred în continuare că PSD merge la jumătate de potenţial, iar în Ardeal la sfert din potenţial, pentru că liderii naţionali nu găsesc soluţii pentru mobilizarea tuturor. Pentru că sunt prea preocupaţi de excluderea «indezirabililor» şi de viitorul lor personal", se mai arată în textul scrisorii.

Lazăr susţine că nu a făcut niciodată vreo "înţelegere ocultă" cu PDL şi că nu a cerut niciun avantaj economic celor din PDL.

Marius Lazăr mai spune că a avut performanţe la conducerea PSD Arad pentru că a ridicat procentele filialei în preferinţele electoratului cu 11 la sută faţă de momentul preluării organizaţiei.

"Am luat la alegerile parlamentare cel mai bun scor dintre toţi PSD-iştii arădeni care au candidat - circa 28 la sută. Am pierdut mandatul de deputat la două voturi. Şi probabil că dacă le-aş fi avut şi pe acelea, ar fi apărut alte două lipsă. Oare toţi colegii mei sunt străini şi lipsiţi de responsabilitate pentru acel insucces la limită?", se mai întreabă Lazăr, care susţine că a aflat din presă că nu mai este membru PSD Arad.

În cele din urmă, Marius Lazăr anunţă că va depune o contestaţie la excluderea sa şi va sesiza PES "în legătură cu actele abuzive comise".

Organizaţia PSD din cartierul Aradul Nou, din care făcea parte Marius Lazăr, a decis, vineri, în unanimitate, la propunea Biroului Permanent al PSD Arad, excluderea lui Lazăr din partid, motivul fiind întâlnirile recente ale acestuia pentru formarea unui pol social-democrat.

"Propunerea către BPJ a fost formulată de mine, pentru că Lazăr făcea parte dintr-un grup care organizează la nivel naţional un aşa-zis pol de stânga, cu foşti şi actuali membri social-democraţi. Consider că acel pol de stânga nu este altceva decât un pui al PDL", declara preşedintele PSD Arad, Dorel Căprar.

Fostul preşedinte al PSD Arad Marius Lazăr declara că decizia este abuzivă şi arată că partidul se îndepărtează de vocaţia democratică şi europeană.

El afirma, joi, într-o scrisoare deschisă adresată lui Victor Ponta, că acesta nu va deveni cu adevărat preşedintele PSD dacă exersează "reflexe staliniste", excluzând şi intimidând "jumătatea" din partid care nu l-a votat la Congres.

Lazăr, care a deţinut funcţia de secretar executiv al PSD, secretar de stat în Ministerul Muncii şi preşedinte PSD Arad, afirma, în scrisoarea deschisă adresată lui Ponta, că acesta se află pe scaunul de preşedinte al partidului, dar nu este încă preşedinte.

Surse din conducerea social-democrată au declarat, pentru MEDIAFAX, că lideri ai PSD au acuzat, miercuri, în BPN, că fostul preşedinte al formaţiunii Mircea Geoană ar intenţiona, împreună cu câţiva apropiaţi, printre care Ion Toma şi Florentin Gust, formarea unui partid nou sau a unei platforme în interiorul PSD.

Potrivit surselor citate, Adrian Năstase le-ar fi spus membrilor BPN că Geoană, Toma, deputaţii Florentin Gust şi Radu Coclici, precum şi alţi apropiaţi ai lui Geoană din teritoriu s-ar fi întâlnit săptămâna trecută la Hotel Ramada.

Discuţia de la Ramada, potrivit relatărilor din BPN, s-ar fi concentrat asupra iniţierii demersurilor de înfiinţare a unui nou partid, propunerea fiind făcută de Toma. Sursele citate au arătat că, potrivit discuţiilor din BPN, Geoană i-ar fi convins pe apropiaţi că ar fi mai oportună iniţierea unei platforme în interiorul PSD, care să se poziţioneze critic faţă de actuala conducere.

Sursele MEDIAFAX au arătat că majoritatea membrilor BPN au ridicat problema sancţiunii lui Geoană, aflat deja în interiorul unei suspendări de şase luni din partid. Potrivit acestora, după ce s-a ridicat problema excluderii lui Geoană, Victor Ponta a propus ca, împreună cu Adrian Năstase şi Ion Iliescu, să aibă o discuţie lămuritoare, luni, atât cu Geoană, cât şi cu Toma.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri, după şedinţa BPN, că, împreună cu Adrian Năstase şi cu Ion Iliescu, se va întâlni săptămâna viitoare cu Mircea Geoană şi cu Ion Toma pentru a vedea dacă aceştia mai "continuă" în PSD.

Senatorul Ion Toma, a cărui excludere din PSD a fost propusă de organizaţia Olt, şi-a înaintat, vineri, demisia din partid.

Fostul preşedinte PSD Mircea Geoană a declarat, miercuri, la Antena 3, că nu intenţionează să înfiinţeze, alături de apropiaţi ai săi, o nouă formaţiune politică, însă a admis că este contactat de persoane care îi spun să încerce să facă şi "altceva", însă răspunsul său este că PSD este "casa" lor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici