Marius Lazurca: România nu este o sperietoare în Găgăuzia

România nu este o sperietoare în Găgăuzia, iar ideea de organizare a unui referendum a apărut încă din iulie 2003, a declarat ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, respingând legătura între declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind unirea şi consultarea din regiunea autonomă.

Urmărește
619 afișări
Imaginea articolului Marius Lazurca: România nu este o sperietoare în Găgăuzia

Marius Lazurca (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

Ambasadorul Marius Lazurca a afirmat, la emisiunea In PROfunzime de la ProTV Chişinău, că situaţia din regiunea autonomă a început să se destabilizeze odată cu viziunile europene ale Republicii Moldova şi nu are absolut nicio legătură cu declaraţiile preşedintelui Băsescu privind un eventual proiect de unire a României cu Republica Moldova.

"România nu este o sperietoare în Găgăuzia, iar ideea de organizare a unui referendum în regiune a apărut încă din iulie 2013. Este greşit să îi atribuim preşedintelui Traian Băsescu o tulburare a situaţiei din regiunea autonomă", a afirmat ambasadorul României la Chişinău.

Marius Lazurca a adăugat că referendumul din Găgăuzia ar fi mai degrabă regizat de unele forţe externe, însă nu a detaliat.

Ambasadorul român a apreciat că cetăţenii care locuiesc în Găgăuzia sunt informaţi greşit despre UE, asociind apropierea Moldovei de Europa cu sărăcia şi pierderea autonomiei şi valorilor naţionale.

"Guvernul trebuie să comunice mai mult cu cetăţenii şi să le explice care sunt beneficiile UE. Din experienţa României chiar, avem convingerea că Uniunea Europeană este un bine universal pentru toţi cetăţenii, indiferent de statutul social sau convingeri religioase", a subliniat Marius Lazurca.

Declaraţia ambasadorului intervine după ce preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Corman, a afirmat, săptămâna trecută, într-o emisiune a postului Moldova 1, că declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu despre unirea României cu R. Moldova au alimentat iniţiativele pentru organizarea referendumului din Găgăuzia privind o eventuală independenţă.

"Declaraţiile preşedintelui României au turnat multă benzină în focul care încetişor s-a aprins în Găgăuzia", a spus Corman. El a adăugat că, pe lângă faptul că Republica Moldova are "o problema şi la nivel de ţară, (în plus) se confundă procesul de integrare europeană, ideea europeană, cu ideea unirii, pe care încearcă s-o promoveze în ultima perioadă preşedintele Traian Băsescu".

Oficialul a mai declarat că astfel de declaraţii "nu ajută" Republica Moldova, iar poziţia este împărtăşită şi de premierul Iurie Leancă.

Administraţia găgăuză a anunţat pentru 2 februarie un referendum la care populaţia din regiune este chemată să-şi exprime opinia în legătură cu aderarea Republicii Moldova la UE sau la Uniunea Vamală rusă şi dacă este de acord ca regiunea autonomă să-şi declare independenţa în cazul în care Republica Moldova îşi pierde suveranitatea.

O instanţă de la Comrat a declarat ilegală organizarea referendmului, iar procuratura moldoveană a deschis un dosar penal în acest caz, însă administraţia de la Comrat continuă pregătirile pentru consultarea populară, iniţiativă care vine în contextul în care Chişinăul se pregăteşte să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Preşedintele României Traian Băsescu a declarat recent că următorul proiect important pentru România, după intrarea în NATO şi Uniunea Europeană, trebuie să fie unirea cu Republica Moldova. Ulterior, şeful statului a acuzat lipsa de reacţie la nivel european faţă de riscurile în privinţa independenţei şi suveranităţii R. Moldova, precizând că România nu va rămâne impasibilă politic dacă din Transnistria sau din zona găgăuză vor porni provocări care să întoarcă R.Moldova din drumul spre UE.

De altfel, ambasadorul Marius Lazurca a asigurat, în emisiunea de la PRO TV Chişinău, că România va ajuta necondiţionat Republica Moldova în cazul unei instabilităţi naţionale sau tulburări regizate, care ar putea afecta parcursul european. "Preşedintele Băsescu spune că UE, prin urmare România, nu-şi mai pot permite un al doilea eşec la fel de răsunător ca cel din Ucraina şi Armenia. Este un semnal de alarmă pe care Traian Băsescu îl lansează colegilor săi din UE, că asemenea scenarii sunt oricând posibile la frontiera cu UE", a subliniat ambasadorul român.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici