Marko Bela: Ar fi o soluţie să adoptăm Constituţia cu două treimi, fără referendum

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a avansat marţi, într-o conferinţă de presă, posibilitatea ca legea fundamentală să fie modificată doar de către Parlament, prin votul a două treimi dintre parlamentari, fără referendum, aşa cum se întâmplă în Ungaria.

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului Marko Bela: Ar fi o soluţie să adoptăm Constituţia cu două treimi, fără referendum

Marko Bela: Ar fi o soluţie să adoptăm Constituţia cu două treimi, fără referendum (Imagine: Szavuj Attila/Mediafax Foto)

"Ar fi o soluţie să adoptăm Constituţia cu două treimi, fără referendum", a spus liderul UDMR, în conferinţa de presă săptămânală, dând ca exemplu Parlamentul Ungariei, care poate modifica Constituţia, fără consultare populară, cu votul a două treimi dintre parlamentari.

Pe de altă parte, el a arătat că în acest moment trebuia să se facă o revizuire mai amplă a Constituţiei.

El a explicat că în proiectul Guvernului nu a fost vizată modificarea întregii Constituţii şi că, dacă s-ar fi lucrat în acest scop, ar fi rezultat un proiect mai amplu.

Marko Bela a afirmat totuşi că proiectul Guvernului depăşeşte cu câteva alineate ceea ce s-a decis prin referendum, el dând ca exemplu prevederea privind obligaţia pentru autorităţile publice de a se consulta cu organizaţiile minorităţilor naţionale referitor la deciziile privind identitatea lor etnică, religioasă şi culturală.

Întrebat ce modificări ar dori Uniunea să fie făcute în ceea ce priveşte Constituţia, Marko a răspuns că ar schimba în mod radical actualul Parlament.

"Sunt convins că acest sistem bicameral nu este un sistem benefic pentru ideea de parlamentarism în România", a arătat liderul UDMR, el precizând că existenţa celor două Camere face posibile amânări, tergiversări şi dispute interminabile şi generează nesiguranţă în privinţa actului legislativ.

Preşedintele UDMR a spus că soluţia, în acest sens, ar fi un altfel de sistem bicameral.

Marko a declarat că UDMR doreşte regândirea atribuţiilor Guvernului, prin eliminarea atribuţiei de a adopta ordonanţe de urgenţă şi posibilitatea asumării răspunderii privind un proiect de lege.

Liderul UDMR a arătat că reforma Constituţiei ar trebui să vizeze cele trei instituţii care alcătuiesc triunghiul Parlament-Preşedinţie-Guvern şi că ar trebui să fie clarificat principiul separaţiilor puterilor în stat.

Pe de altă parte, liderul UDMR a spus că nu este foarte optimist în ceea ce priveşte timpul de dezbatere şi adoptare a Constituţiei, în condiţiile în care partidele parlamentare au abordări diferite privind problemele majore referitoare la Legea fundamentală.

El a opinat că va fi nevoie de mai mult timp pentru modificarea Constituţiei, Marko invocând necesitatea obţinerii majorităţii de dou treimi pentru modificarea Constituţiei

"Este foarte greu să se ajungă la o concluzie comună", a opinat el.

Preşedintele UDMR a spus că termenul pentru modificarea Constituţiei ar fi 2012, înainte de alegeri, într-un timp oportun, respectiv anul 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici