Marko Bela condiţionează participarea la guvernare de adoptarea dezideratelor maghiarilor

Marko Bela a declarat, joi, că este preferabilă participarea UDMR în viitorul guvern, dar că acest lucru se va întâmpla dacă unele deziderate ale maghiarilor se vor regăsi în programul de guvernare, cum ar fi aprobarea Statutului minorităţilor naţionale şi accelerarea descentralizării.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Marko Bela condiţionează participarea la guvernare de adoptarea dezideratelor maghiarilor

Marko Bela condiţionează participarea la guvernare de adoptarea dezideratelor maghiarilor (Imagine: Mediafax Foto)

"Coaliţiile post-electorale se fac după alegeri, UDMR nu a dorit şi nu va dori să negocieze vreo coaliţie sau alianţă înainte de alegeri. Noi avem foarte multe de spus în legătură cu activitatea Guvernului viitor. Pe de altă parte, ar fi şi spre binele întregii societăţi. Modelul pe care l-am creat prin colaborarea UDMR cu partidele româneşti şi printr-un dialog între români şi maghiari şi la nivelul politic în România, acest model trebuie dus mai departe", a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele UDMR, Marko Bela.

El a mai spus că UDMR poate să ofere credibilitate, stabilitate, dialog interetnic permanent. " În plus, (poate aduce – n.r.) iniţiativă, o altă viziune, o altă mentalitate, pentru că orice comunitate aduce o altă mentalitate, deci acestea sunt avantajele noastre", a mai afirmat preşedintele Uniunii.

Marko Bela a ţinut să mai precizeze că participarea UDMR în viitorul Guvern va fi condiţionată de regăsirea unor deziderate ale maghiarilor în programul de guvernare, printre care necesitatea accelerării procesului de descentralizare, care să ducă la apropierea de unele forme de autonomie, la dezvoltarea infrastructurii şi a agriculturii, dar şi rezolvarea unor probleme identitare, respectiv modificarea legii învăţământului şi rediscutarea Statutului minorităţilor.

"Sunt convins că o serie de măsuri necesare în următorii patru ani ne vor duce mult mai aproape de formele de autonomie specială. O descentralizare generală necesară pentru întreaga ţară ne apropie şi pe noi, maghiarii, de formele speciale de autonomie. (...) Statutul minorităţilor naţionale a fost negociat, dar va veni un alt guvern, o altă majoritate parlamentară, iar noi vom fi obligaţi să rediscutăm această problemă", a mai arătat preşedintele UDMR.

El a menţionat că "o altă problemă prioritară, în legătură cu care UDMR a dat o iniţiativă în Parlament, este reorganizarea regiunilor de dezvoltare economică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici