- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marko Bela, îngrijorat de posibilitatea înlocuirii maghiarilor din funcţii
Preşedintele UDMR, senatorul Marko Bela, a declarat, duminică, presei, la Târgu Mureş, că a propus "pactul interetnic" pentru că îl îngrijorează posibilitatea înlocuirii maghiarilor din funcţii care vizează "identitatea" lor "naţională".
Marko Bela, îngrijorat de posibilitatea înlocuirii maghiarilor din funcţii (Imagine: Mediafax Foto)
"Indiferent dacă o formaţiune de reprezentare a maghiarilor din România este în guvern sau este în opoziţie, relaţiile interetnice trebuie să fie preocuparea tuturor formaţiunilor politice şi, la urma urmei, trebuie să existe o colaborare în acest sens. În ceea ce priveşte lărgirea cadrului juridic privind minorităţile, în ceea ce priveşte instituţiile care sunt menite să ajute păstrarea identităţii comunităţilor minoritare sau inclusiv prezenţa reprezentanţilor minorităţilor în unele instituţii sau în conducerea unor instituţii care vizează în mod direct identitatea naţională - instituţii educaţionale, inspectorate şcolare, inspectorate de cultură, Departamentul Relaţiilor Interetnice. Deci eu atunci când am propus un astfel de acord, un astfel de pact interetnic, m-am referit la acest segment al vieţii noastre publice, drepturi, instituţii, persoane, responsabilităţi care privesc în mod direct identitatea naţională şi nu altceva", a spus Marko Bela.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Întrebat dacă se aşteaptă la schimbări din funcţii ale unor reprezentanţi maghiari, Marko Bela a admis că are "o îngrijorare", subliniind că prezenţa maghiarilor în funcţii de conducere, în unele instituţii, are un rol deosebit de important, pentru că astfel minoritatea se asigură că are un rol în luarea deciziilor.
"Nu ne aşteptăm la aşa ceva, dar totuşi am încercat să formulăm o îngrijorare în acest sens. Fiindcă prezenţa reprezentanţilor comunităţii maghiare şi în general prezenţa minorităţilor în anumite instituţii, în anumite funcţii de conducere are un rol extrem de important. Fiindcă acest lucru înseamnă că minoritatea, prin aceste persoane, este prezentă în luarea deciziilor şi în executarea acelor decizii care, repet încă o dată, vizează identitatea naţională", a spus Marko.
Întrebat dacă crede că UDMR va rămâne în opoziţie în următorii patru ani, Marko Bela a spus că nu ştie, dar cu certitudine acest lucru se va întâmpla în următoarele luni.
"În acest moment, eu doresc acestui Guvern să facă treabă. Şi nu să nu reziste. Deci să facă treabă, să rezolve o serie de probleme legate de criza economică. Acesta este interesul nostru, dar dacă se va întâmpla altfel atunci vom vedea cum vom acţiona", a afirma preşedintele UDMR.
Comunitatea maghiară trebuie să apere ceea ce a dobândit până acum, a declarat, duminică, la Târgu Mureş, în faţa membrilor Consiliului Reprezentanţilor Unionali, liderul UDMR, Marko Bela, care a susţinut că uniunea va trebui să propună tutoror partidelor româneşti încheierea unui pact interetnic pentru o convieţuire lipsită de conflicte.
"Un pact interetnic - adică un acord de colaborare interetnică - va trebui să încheiem, cu siguranţă. Un astfel de pact interetnic ar trebui să propunem tuturor partidelor româneşti, indiferent dacă sunt democrate, liberale sau social-democrate. (...) Pactul interetnic, mai devreme sau mai târziu, trebuie încheiat, acesta este ceea ce, în opinia mea, UDMR poate oferi, azi, tuturor politicienilor şi forţelor politice româneşti responsabile. Nu putem azvârli nici egoismului partidelor politice româneşti, nici supărării UDMR de a fi fost jignită, idealul şi şansa convieţuirii egale, lipsite de conflicte", a spus Marko.
El a subliniat că UDMR a câştigat alegerile nu ca partid, ci ca uniune maghiară, iar cel mai important în acest moment este să îşi întărească acest caracter, "de reprezentare şi apărare a intereselor uniunii".
"Să păstrăm ceea ce am dobândit până acum, să consolidăm în continuare comunităţile noastre locale, să luptăm pentru noi drepturi şi să lucrăm pentru un altfel de parteneriat româno-maghiar", şi-a îndemnat preşedintele UDMR colegii.
Citeşte şi:
Marko: Dorim să colaborăm cu partidele româneşti pe baze etnice, şi nu politice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO