Marko Bela: Învăţarea limbii maghiare de către elevii români, temă de campanie ultra-naţionalistă

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, miercuri, că propunerea sa ca în anumite zone limba maghiară să fie învăţată de elevii români "nu are nimic, nici cu Constituţia, nici cu legile ţării", el declarându-se nemulţumit că aceasta a devenit o temă de campanie pentru ultra-naţionalişti.

Urmărește
37 afișări
Imaginea articolului Marko Bela: Învăţarea limbii maghiare de către elevii români, temă de campanie ultra-naţionalistă

Marko Bela: Învăţarea limbii maghiare de către elevii români, temă de campanie ultra-naţionalistă

"Pur şi simplu este vorba despre o propunere privind introducerea unei materii noi în curricula şcolară, ceea ce se întâmplă în fiecare an, atunci când introducem noi şi noi materii, fie că e vorba despre protecţia mediului sau alte obiecte în legătură cu care nu prea am văzut că ar exista împotriviri", a susţinut liderul UDMR într-o conferinţă de presă.

El a spus că "degeaba interpretează unii că ar fi vorba despre o retorică de campanie, pentru aceste lucru nu este adevărat".

"Nici eu nici colegii mei nu suntem dispuşi să ajutăm ultra-naţionaliştii, (...) PRM, cu o astfel de retorică. Nu e vorba despre campanie electorală ci de o gândire sinceră în legătură cu convieţuirea acestor etnii", a afirmat Marko Bela.

El şi-a exprimat nemulţumirea că această idee "a devenit o temă de campanie".

"Unii dintre ultra-naţionalişti imediat au prins viaţă şi acest lucru nu ne place", a spus liderul UDMR, adăugând că ar fi bine ca ambele etnii care trăiesc în anumite zone, împreună, să înveţe limba celeilalte comunităţi.

"Nu am propus însuşirea limbii japoneze sau chineze ci însuşirea limbii materne a unei minorităţi foarte mari din România", a subliniat senatorul, fapt care ar fi bun pentru toţi şi nu are dăuna nimănui, la fel cum nu dăunează unui copil învăţarea limbii engleze.

El a dat exemplu în favoarea propunerii sale faptul că în copilăria sa, la Braşov, majoritatea locuitorilor vorbeau trei limbi - română, germană şi maghiară.

"Oamenii nu au suferit din acest motiv, că au învăţat cele trei limbi, ci convieţuirea a fost mai bună", a menţionat el, opinând că este spre binele copilului dacă studiază o limbă în plus.

Întrebat dacă UDMR a elaborat un proiect de lege în acest sens, Marko a răspuns negativ, el declarând că, în prezent, Uniunea are alte două proiecte în circuitul legislativ - Legea privind Statutul minorirăţilor naţionale şi Legea privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare economică.

"Deocamdată noi nu vrem să ne încurcăm cu proiectele", a subliniat liderul UDMR.

El a arătat că un proiect de lege privind învăţarea limbii maghiare de către elevii români în zonele unde cele două etnii convieţuiesc ar putea fi iniţiat după adoptare celor două propuneri de acte normative care deja au fost depuse la Parlament.

Întrebat dacă ar fi de acord ca o reglementare similară să fie adoptată şi în Ungaria, iar elevii maghiari să înveţe limba română în şcoală în localităţile unde românii sunt majoritari, Marko Bela a răspuns afirmativ, adăugând că acesta ar putea să devină o "regulă generală".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici