- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marko Bela: Trebuie să apărăm ceea ce am dobândit până acum
Comunitatea maghiară trebuie să apere ceea ce a dobândit până acum, a declarat, duminică, la Târgu Mureş, liderul UDMR, Marko Bela, care a susţinut că uniunea va trebui să propună tutoror partidelor româneşti încheierea unui pact interetnic pentru o convieţuire lipsită de conflicte.
Marko Bela: Trebuie să apărăm ceea ce am dobândit până acum (Imagine: Mediafax Foto)
"Trebuie să apărăm ceea ce am dobândit până acum, nu trebuie să permitem să se distrugă ceea ce am construit bucată cu bucată. Este posibil că numeroşi specialişti maghiari au ajuns în funcţii importante în urma unor înţelegeri politice, dar şi aşa suntem încă foarte departe de a putea vorbi despre o reprezentare proporţională. În zadar se va încerca motivarea schimbării funcţionarilor maghiari prin alternanţa politică la putere, deoarece aceste destituiri vor avea, fără echivoc, motive şi consecinţe etnice în învăţământ, în cultură, în sănătate, în toate domeniile", a spus Marko în faţa membrilor Consiliului Reprezentanţilor Unionali, reuniţi la Târgu Mureş.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Marko a adăugat că "în rolul, nedorit, de opoziţie", UDMR va trebui să caute "instrumentele potrivite" pentru ca actualele prevederi legale să nu fie restricţionate, instituţiile de învăţământ în limba maternă să funcţioneze în continuare şi niciun maghiar să nu fie dat afară din serviciu pe criterii etnice.
"După cum trebuie să avem grijă ca administraţiile locale cu majoritate maghiară din regiunile Transilvaniei locuite de maghiari să nu ajungă din nou într-o situaţie dezavantajată", a adăugat preşedintele UDMR.
Marko şi-a exprimat, în acest context, convingerea că în continuare, "prin mijloace parlamentare", se poate garanta viitorul durabil al comunităţii maghiare, care să includă autonomia.
"Eu cred în continuare că prin mijloace parlamentare - prin crearea cadrului legal şi constituţional - viitorul durabil al comunităţii maghiare se poate garanta, inclusiv autonomiile specifice ce pot fi integrate în administraţia publică descentralizată, supusă unei reforme generale. Dar alternativa este, în acest moment, foarte clară: participare sau izolare, colaborare sau separare, solidaritate interetnică sau permanente confruntări interetnice. Cel care susţine că această problemă este, azi, insignifiantă, că orice altceva este mai important în România, fie criza economică, fie problemele sociale, acela de fapt încearcă să construiască o falsă ierarhie şi aceasta se va răzbuna, mai devreme sau mai târziu. Tensiuni interetnice nu există atunci când suntem atenţi împreună ca ele să nu existe", a afirmat Marko Bela.
Preşedintele UDMR a susţinut, în acest context, că uniunea nu trebuie neapărat să le ofere partidelor româneşti un pact politic, "deşi şi acest lucru este posibil", ci un "pact interetnic".
"Un pact interetnic - adică un acord de colaborare interetnică - va trebui să încheiem, cu siguranţă. Un astfel de pact interetnic ar trebui să propunem tuturor partidelor româneşti, indiferent dacă sunt democrate, liberale sau social-democrate. (...) Pactul interetnic, mai devreme sau mai târziu, trebuie încheiat, acesta este ceea ce, în opinia mea, UDMR poate oferi, azi, tuturor politicienilor şi forţelor politice româneşti responsabile. Nu putem azvârli nici egoismului partidelor politice româneşti, nici supărării UDMR de a fi fost jignită, idealul şi şansa convieţuirii egale, lipsite de conflicte", a spus Marko.
El a subliniat că UDMR a câştigat alegerile nu ca partid, ci ca uniune maghiară, iar cel mai important în acest moment este să îşi întărească acest caracter, "de reprezentare şi apărare a intereselor uniunii".
"Să păstrăm ceea ce am dobândit până acum, să consolidăm în continuare comunităţile noastre locale, să luptăm pentru noi drepturi şi să lucrăm pentru un altfel de parteneriat româno-maghiar", şi-a îndemnat el colegii.
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a convocat, duminică, la Palatul Culturii din Târgu Mureş, şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali. Pe ordinea de zi figurează, printre altele, validarea noilor membri ai CRU, prezentarea raportului politic al preşedintelui UDMR, darea de seamă a staff-ului de campanie şi analiza rezultatelor alegerilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO