Marko Bela: UDMR are rezerve serioase faţă de votul prin corespondenţă

Vicepremierul Marko Bela a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că UDMR "are rezerve foarte serioase" faţă de propunerea PDL privind introducerea votului prin corespondenţă şi a arătat că problema importantă este "dacă trebuie stimulat votul celor care trăiesc în alte ţări şi nu în România".

5 afișări

"Avem reţineri foarte serioase faţă de ideea votului prin corespondenţă, pentru că există mai multe probleme de principiu: dacă cheltuielile n-ar fi prea mari pentru aşa ceva, dacă se poate asigura corectitudinea votului. Pentru noi, cea mai importantă problemă ar fi dacă trebuie să stimulăm votul celor care trăiesc în alte ţări şi nu în România", a explicat Marko Bela.

Potrivit lui Marko Bela, "sunt mai multe întrebări, care ar trebui să primească răspuns".

Marko Bela a mai spus că nu a văzut încă un proiect concret privind votul prin corespondenţă.

"Noi nu am văzut, încă, un proiect concret. Trebuie să discutăm pe text. Deocamdată, avem reţineri serioase faţă de acest proiect", a adăugat Marko Bela.

BPN al PDL susţine promovarea proiectului de lege privind votul prin corespondenţă, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, arătând că vor începe negocieri cu partenerii din coaliţie, pentru ca acest proiect să fie adoptat cât mai curând în cursul acestui an.

Prim-vicepreşedintele PDL Teodor Baconschi a anunţat că a obţinut asumarea politică a BPN pentru proiectul votului prin corespondenţă, iniţiat de ministrul Afacerilor Externe, proiect care, în opinia sa, va avea "costuri reduse în comparaţie cu alte modalităţi de vot extrateritoriale".

"Mă bucur că BPN şi-a asumat oportunitatea politică a promovării acestui act normativ, urmând ca foarte rapid să se angajeze negocieri, consultări cu partenerii de coaliţie, astfel încât proiectul odată validat politic la nivelul Guvernului să fie transmis către Parlament şi adoptat pe cât posibil în cursul acestui an, astfel încât la alegerile din 2012 modalitatea alternativă de vot să se adauge celei clasice", a spus Teodor Baconschi.

El a arătat că această soluţie a votului prin corespondenţă este aşteptată de diaspora, fiind văzută ca "o reparaţie morală". Baconschi a opinat totodată că votul prin corespondentă poate duce la creştrea semnificativă a celor care îşi exercită dreptul de vot, urmând să se realizeze "stimularea conştiinţei civice prin organizarea unei campanii de explicare a procedurii de vot prin corespondenţă".

El a arătat că proiectul de lege a fost inspirat din legislaţia unor state membre ale UE şi a menţionat faptul că a avut o discuţie informală cu vicepremierul Marko Bela, care a luat act de dorinţa PDL de a găsi "un numitor comun care să permită promovarea acestui act normativ".

Teodor Baconschi nu a putut să precizeze care vor fi "costurile reduse" care se vor realiza prin adoptarea acestui proiect de lege, dar a spus că "este mai ieftin să organizezi vot prin corespondenţă decât sedii suplimentare în diaspora". Baconschi a menţionat că va prezenta şi cifre "de îndată" ce va face estimările.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici