Marko: Cele opt judeţe propuse sunt prea mari pentru a administra eficient un teritoriu

Vicepremierul Marko Bela a declarat, vineri, la Zalău, că trebuie gândită o reorganizare administrativ-teritorială a României întrucât actualele judeţe sunt prea mici pentru a putea impune strategii de dezvoltare, însă acele opt judeţe propuse sunt prea mari pentru o administrare eficientă.

5 afișări

"Şi după părerea UDMR, trebuie să ne gândim la o reorganizare administrativă a teritoriului. Actualele judeţe sunt prea mici pentru a impune anumite strategii, lucru ce nu cere în mod obligatoriu că ele trebuie desfiinţate, dar trebuie căutate soluţii. Ceea ce ni s-a propus, opt judeţe uriaşe, era o propunere inacceptabilă. Noi am spus că ar trebui să facem nişte analize şi studii foarte serioase, fiindcă judeţele propuse ar fi foarte mari, prea mari pentru a administra eficient un teritoriu. Dacă judeţele actuale sau unele dintre ele sunt prea mici pentru a duce până la capăt anumite concepţii, la fel, cele opt propuse sunt prea mari", a declarat, într-o conferinţă de presă, Marko Bela, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, s-a spus că UDMR găseşte propunerea cu opt judeţe inacceptabilă, din cauză că astfel ar pierde puterea de a influenţa decizia în anumite zone, "ceea ce e adevărat".

"Lumina reflectoarelor s-a pus pe problema etnică, cum că noi am avut temeri că astfel am pierde decizia în anumite zone, ceea ce e adevărat - şi e firesc să încerci să-ţi protejezi puterea de decizie - sau că în alte judeţe ne-am pierde influenţarea deciziei. Aceste considerente sunt fireşti din partea unei comunităţi etnice, că am vrea să avem influenţă şi în anumite situaţii am vrea să avem decizia. Dar nu acesta era singurul motiv pentru România. Pur şi simplu este nevoie de analize, fiindcă acele opt judeţe sunt prea mari", a declarat vicepremierul Marko Bela.

El a subliniat că trebuie să existe în continuare discuţii privind reorganizarea administrativ-teritorială pentru a se ajunge la o soluţie comună, astfel încât să se evite "o soluţie care nu a fost destul discutată şi digerată".

UDMR a respins, luni, în şedinţa coaliţiei, toate propunerile PDL privind reorganizarea teritorială, astfel că s-a decis amânarea acestui proces, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Prim-vicepreşedintele PDL Roberta Anastase a declarat, luni, că o comisie a reprezentanţilor coaliţiei urmează să analizeze până în toamnă subiectul regionalizării, în paralel urmând să aibă loc acţiunea guvernamentală de descentralizare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici