- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marko: Cerem PDL să găsească soluţii pentru deblocarea situaţiei şi pentru adoptarea Legii educaţiei
Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat, la Târgu Mureş, după şedinţa Consiliului Permanent, că Uniunea aşteaptă de la PDL, în următoarele zile, soluţii pentru deblocarea situaţiei şi pentru adoptarea Legii educaţiei, menţionând că dacă legea nu va fi deblocată Uniunea nu va putea merge "mai departe".
Marko: Cerem PDL să găsească soluţii pentru deblocarea situaţiei şi pentru adoptarea Legii educaţiei (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)
Liderul UDMR a declarat, sâmbătă, la finalul şedinţei Consiliului Permanent, că în acest moment există o criză a coaliţiei, în care sunt puse sub semnul întrebării coeziunea şi solidaritatea coaliţiei.
El a spus că atunci când şi-a asumat intrarea la guvernare UDMR a avut în vedere rezolvarea problemelor legate de criza economică, dar şi fiindcă a considerat că există posibilitatea unei reforme generale a societăţii româneşti. El a spus că al treilea deziderat al UDMR a fost, atunci când a intrat la guvernare, lărgirea drepturilor minorităţilor şi progresul în relaţiile interetnice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
"Prin blocarea Legii educaţiei este în pericol atât continuarea reformei generale, cât şi lărgirea drepturilor minorităţilor", a spus Marko.
El a arătat că cele trei deziderate "sunt absolut necesare pentru a merge mai departe cu actuala coaliţie".
Marko a spus că, în aceste condiţii, UDMR solicită PDL găsirea unei soluţii, în următoarele zile, pentru deblocarea situaţiei şi pentru adoptarea Legii Educaţiei.
"Dacă reuşim să deblocăm Legea educaţiei putem să mergem mai departe cu actuala coaliţie. Dacă nu se reuşeşte cred că UDMR nu poate să meargă mai departe", a mai spus liderul UDMR.
Marko a susţinut că "mingea este în terenul partenerilor de guvernare" şi că nu le poate da el soluţii, dar aceştia trebuie să găsească metode constituţionale pentru ca Legea educaţiei să fie adoptată în următoarele zile. Ulterior, el a precizat că se aşteaptă ca acest lucru să se întâmple săptămâna viitoare.
Marko a spus că Legea educaţiei face parte dintr-un pachet mai mare de măsuri care sunt necesare şi trebuie adoptate de Guvern, care se referă atât la depăşirea crizei economice, cât şi la obţinerea unor drepturi pentru minorităţi.
El a argumentat că în cazul în care Legea educaţiei nu va fi deblocată, nu se va putea proba soliditatea coaliţiei care să asigure şi adoptarea celorlalte măsuri absolut necesare.
UDMR susţine, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă, după şedinţa Consiliului Permanent, că Guvernul a decis să recurgă la procedeul constituţional al asumării răspunderii deoarece nu se mai poate aştepta cu reforma, cu descentralizarea.
"Guvernul României a decis să recurgă la procedeul constituţional al asumării răspunderii, oferind astfel Parlamentului posibilitatea votului de încredere şi a deciziei urgente, deoarece în opinia noastră nu putem să mai aşteptăm cu reforma, cu descentralizarea, şi nu mai putem pierde încă un întreg an şcolar. Din păcate, întârzierea de mai multe luni a fost cauzată de faptul că în Senat majoritatea guvernamentală nu a avut forţa de a duce la capăt legea în Comisia de învăţământ".
Potrivit sursei citate, "Consiliul Permanent al UDMR cere partenerilor de coaliţie să analizeze urgent situaţia creată şi să hotărască dacă se poate asigura solidaritatea coaliţiei de care este nevoie în perioada care urmează".
"Coaliţia trebuie să analizeze activitatea guvernamentală şi trebuie să definească priorităţile perioadei viitoare. În continuare noi ne putem asuma participarea la guvernare numai dacă va exista garanţia că majoritatea parlamentară va funcţiona. Fără o astfel de majoritate nici adoptarea bugetului pe anul 2011, nici luarea altor măsuri importante nu sunt posibile", se precizează în comunciatul UDMR.
Consiliul Permanent al UDMR s-a întrunit, sâmbătă, la Târgu Mureş, pentru a analiza situaţia creată în urma deciziei Curţii Constituţionale privind asumarea răspunderii Guvernului pe Legea Educaţiei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO