Marko: Discursul public pe Legea educaţiei se deviază în direcţia Istoriei şi Geografiei în maghiară

Liderul UDMR, Marko Bela, susţine că, în opinia sa, discursul public legat de Legea educaţiei se deviază în direcţia Istoriei şi Geografiei în limba maghiară, însă de fapt nu această prevedere deranjează, ci aceea referitoare la învăţământul universitar şi descentralizarea sistemului.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului Marko: Discursul public pe Legea educaţiei se deviază în direcţia Istoriei şi Geografiei în maghiară

Marko: Discursul public pe Legea educaţiei se deviază în direcţia Istoriei şi Geografiei în maghiară (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Întrebat, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii de la Târgu Mureş, despre unii colegi de coaliţie care au "aplaudat" decizia CC referitoare la Legea educaţiei, preşedintele UDMR, Marko Bela, a spus că, de fapt, nu problema predării Istoriei şi Geografiei în limba maternă îi deranjează pe politicienii care se opun acestei legi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Nu ştiu dacă au aplaudat prolema Istoriei şi Geografiei, eu cred că nu acestea reprezintă o problemă pentru unii, nu mă refer la vreo formaţiune politică în special. Această Lege a educaţiei prevede o reformă destul de profundă - pe de o parte descentralizarea reţelei şcolare, subordonarea deciziilor comunităţilor locale, se schimbă modalitatea titularizării, pentru cei ce intră în sistem. În învăţământul universitar se încearcă să se facă ordine, statutul, locul, criteriile pentru învăţământul particular etc. Din păcate, eu am avut impresia că acolo sunt marile controverse, nedeclarate - cum se numesc rectorii, cine poate să fie rector. În acest moment se deviază discursul public în direcţia istoriei şi geografiei în limba maghiară, fiindcă este subiect popular, place", a spus Marko Bela, adăugând că astfel se pot trezi sentimente antimaghiare.

El a subliniat că învăţământul în limba maternă şi prevederile aferente legate de asigurarea lui unde sunt puţin copii nu reprezintă un privilegiu, ci "un drept firesc al tuturor copiilor".

"Şi în cazul copiilor români care sunt puţini, din Harghita sau Covasna, sunt prevăzute aceleaşi posibilităţi de a se învăţa în limba maternă, la fel pentru copiii ucraineni etc. Această lege conţine aceleaşi dispoziţii pentru copiii români şi maghiari", a afirmat Marko.

Preşedintele UDMR a spus că solicitarea Consiliului Permanent al Uniunii către colegii de coaliţie, de a găsi în următoarele zile metode constituţionale în vederea adoptării Legii educaţiei, nu reprezintă un ultimatum.

"Nu este un ultimatum. Nu am formulat un termen. Legea educaţiei este dezbătută, cunoscută, finalizată. Ori avem condiţii de adoptare în perioada imediat următoare, ori nu vom avea nici mai târziu. Zilele următoare aşteptăm soluţii de la colegii noştri", a adăugat Marko.

Întrebat dacă luni, după întrunirea grupurilor parlamentare ale Uniunii, s-ar putea decide ca UDMR să iasă de la guvernare, Marko Bela a precizat că doar Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) poate lua astfel de decizii, doar convocarea de urgenţă a acestui for putând oferi indicii în acest sens.

"Luni, grupurile parlamentare ale Uniunii se întrunesc şi fac o analiză. În ceea ce priveşte soarta unei coaliţii, doar CRU poate decide. Deci dacă veţi auzi că am convocat de urgenţă CRU…", a spus Marko.

Consiliul Permanent al UDMR s-a întrunit, sâmbătă, la Târgu Mureş, pentru a analiza situaţia creată în urma deciziei Curţii Constituţionale privind asumarea răspunderii Guvernului pe Legea Educaţiei.

Marko Bela a declarat, după şedinţa Consiliului Permanent, că Uniunea aşteaptă de la PDL, în următoarele zile, soluţii pentru deblocarea situaţiei şi pentru adoptarea Legii educaţiei, menţionând că dacă legea nu va fi deblocată Uniunea nu va putea merge "mai departe".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici