- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marko: În privinţa reorganizării regiunilor de dezvoltare, probabil vom ajunge la un compromis cu PDL
Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, că în ceea ce priveşte proiectul reorganizării regiunilor de dezvoltare economică din România probabil se va ajunge la un compromis cu PDL.
Marko: În privinţa reorganizării regiunilor de dezvoltare, probabil vom ajunge la un compromis cu PDL (Imagine: Szavuj Attila/Mediafax Foto)
Marko a spus că la Forumul de Mediere a Maghiarilor din Transilvania, care a avut loc, sâmbătă, la Târgu Mureş, a căzut de acord cu "colegii" din Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) să existe o colaborare în privinţa proiectului de reîmpărţire administrativă a României, dar şi pe alte teme, precum proiectul de lege referitor la statutul minorităţilor naţionale.
"Astăzi ( sâmbătă - n.r.) am avut pe ordinea de zi mai multe probleme, dar ceea ce aş vrea să subliniez eu - ideea şi decizia de a continua o conlucrare privind o serie de priorităţi importante ale momentului, şi aici mă refer inclusiv la proiecte de legi. Deci proiectul legii minorităţilor, de exemplu, sau proiectul privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare economică. Deci, ne-am înţeles cu colegii noştri din CNMT că lucrăm împreună pe aceste proiecte, în timp ce, bineînţeles, trebuie să avem o corelare şi cu colegii noştri din coaliţia de guvernare", a spus Marko Bela.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
El a precizat că, în ceea ce priveşte proiectul reîmpărţirii regiunilor de dezvoltare a României, probabil se va ajunge la un compromis cu PDL.
"Nu ştiu dacă harta va arăta aşa cum am propus noi, fiindcă ştiţi foarte bine că într-o coaliţie de obicei soluţiile sunt de natură de compromis. Probabil că se va ajunge la un compromis, depinde cum, în ce fel. Un lucru e cert în legătură cu regiunile de dezvoltare economică, şi anume că şi colegii noştri din PDL sunt de acord că actuala împărţire nu e bună şi în locul celor opt regiuni de dezvoltare economică ar trebui să avem dublu. Deci în jur de 15-16 regiuni de dezvoltare economică", a afirmat Marko.
Vicepremierul a adăugat că, deocamdată, nu a existat o discuţie privind "împărţirea concretă" în coaliţia de guvernare.
"În continuare, va trebui să discutăm cu partenerii noştri de coaliţie privind împărţirea concretă, deci harta concretă, care ar fi judeţele care fac parte din aceeaşi regiune de dezvoltare economică şi în acest sens încă nu am avut o discuţie cu cei din PDL. Şi concomitent bineînţeles că ne-am angajat să avem o conlucrare în această privinţă şi o corelare şi cu colegii noştri din CNMT", a adăugat Marko.
Marko Bela a arătat că, în ceea ce priveşte legea statutului minorităţilor, punctul de plecare îl va constitui proiectul care există deja în Parlament.
"E vorba de proiectul care a fost adoptat la vremea respectivă, mi se pare în 2005, deci acum cinci ani, în Guvernul României, după aceea s-a împotmolit în Parlament. Înţelegerea e cu colegii noştri din coaliţie, cu cei din PDL, cu grupul minorităţilor, cu independenţii, să luăm acel proiect, să avem o analiză, o discuţie pe proiect şi după aceea să demarăm din nou dezbaterile în Camera Deputaţilor. Şi la fel vom lucra la acest proiect şi împreună, deci vom avea o mică comisie care să lucreze împreună cu colegii noştri din CNMT", a arătat el.
Pe de altă parte, preşedintele CNMT, europarlamentarul Tokes Laszlo, a declarat, la ieşirea de la discuţii, că, în principiu, este de acord cu proiectul UDMR de "restructurare" a regiunilor de dezvoltare, arătând că acesta nu trebuie să afecteze "unitatea regiunii Ţinutului Secuiesc".
"În principiu suntem de acord cu propunerile UDMR, de fapt acest plan de transformare a regiunilor provine chiar de la noi, din timpul când am criticat acest sistem de regiuni de dezvoltare. Deci ne înţelegem unii cu alţii, ne înţelegem şi suntem de acord cu UDMR şi, totodată, ne înţelegem în privinţa păstrării unităţii regiunii Ţinutului Secuiesc. În niciun fel, prin aşa-zisa reformă administrativă, nici prin schimbarea regiunilor europene nu ar fi îngăduit să se atingă de regiunea Ţinutului Secuiesc", a spus Tokes.
El a adăugat că se va elabora un "text optim" pentru maghiari în vederea acceptării acestuia de către Parlament.
"Pe de altă parte, grupul de lucru al Forumului de Mediere Maghiar din Transilvania va lucra pe o strategie în perspectivă a structurii de autonomie pentru comunitatea maghiară din România", a afirmat Tokes.
O iniţiativă legislativă a parlamentarilor UDMR prin care se propune înfiinţarea a şaisprezece regiuni de dezvoltare, printre care una în care sunt grupate judeţele Covasna - Harghita - Mureş, precum şi organizarea a cinci macroregiuni de dezvoltare, a trecut de Senat.
Propunerea legislativă, iniţiată de toţi parlamentarii UDMR, vizând modificarea şi completarea Legii 315/2004 privind dezvoltarea regională în România avea termen de adoptare tacită data de 10 februarie.
În proiect se menţionează că pe terioriul României sunt constituite 16 regiuni şi cinci macroregiuni de dezvoltare, care nu sunt unităţi administrativ-teritoriale şi nu au personalitate juridică.
Cele şaisprezece regiuni de dezvoltare sunt Botoşani - Suceava, Bacău - Iaşi - Neamţ - Vaslui, Brăila - Buzău - Galaţi - Vrancea (macroregiunea I), Constanţa - Tulcea, Bucureşti, Călăraşi - Ialomiţa - Ilfov, Giurgiu - Teleorman, Dolj - Mehedinţi - Olt (macroregiunea II), Gorj - Vâlcea, Argeş - Dâmboviţa - Prahova (macroregiunea III), Arad - Caraş-Severin - Timişoara, Alba - Hunedoara, Sibiu - Braşov (macroregiunea IV) şi Covasna - Harghita - Mureş, Bistriţa-Năsăud - Cluj - Maramureş şi Bihor - Sălaj - Satu Mare (macroregiunea V).
Proiectul de lege, care primise raport negativ din partea Comisiei pentru administraţie şi care a trecut de Senat în forma propusă de iniţiatori, va fi dezbătut de Camera Deputaţilor în calitate de Cameră decizională.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO