- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marko: Învăţarea limbii maghiare în Transilvania ar trebui să devină obligatorie
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, că învăţarea limbii maghiare în Transilvania ar trebui să devină obligatorie, un proiect de lege în acest sens urmând să fie elaborat şi prezentat de reprezentanţii Uniunii "la momentul potrivit".
Marko: Învăţarea limbii maghiare în Transilvania ar trebui să devină obligatorie (Imagine: Mediafax Foto)
"În acest moment, şi introducerea limbii maghiare ca opţional ar fi un pas important. Dar eu, totuşi, în perspectivă, mă gândesc la obligativitate. Şi această obligativitate ar fi un avantaj pentru copii", a spus Marko Bela.
El a precizat că limba maghiară ar trebui să fie introdusă în programa şcolară de la vârsta la care copilul poate învăţa şi o altă limbă decât cea maternă, însă într-o astfel de problemă profesorii sunt cei care decid, dacă ar putea fi vorba de clasa I, a II-a, a III-a sau a IV-a.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Marko a răspuns afirmativ la întrebarea dacă UDMR va elabora un proiect de lege în acest sens.
"Vom face şi acest proiect de lege, la momentul potrivit, când are şanse să fie acceptat. UDMR îşi va înainta, bineînţeles, proiectul, dar nu avem un astfel de proiect. Am făcut această propunere, am ridicat problema şi fiţi liniştiţi, că noi suntem consecvenţi. Când vom vedea că momentul este potrivit, atunci vom veni şi cu acest proiect", a afirmat preşedintele UDMR.
El a făcut o paralelă între limbile maghiară şi engleză, arătând că România merge înainte şi că locuitorii, în calitate de cetăţeni europeni, "construiesc o altă Europă, inclusiv în ceea ce priveşte limbile şi culturile".
"Nu ne vom împotrivi, ci ne vom bucura. De ce n-ar fi la fel de firesc ca în zone ca Târgu Mureş, Miercurea Ciuc, Târgu Secuiesc, Satu Mare, în localităţile unde există o populaţie mixtă, unde comunităţile română şi maghiară sunt însemnate, ca reciproc copiii să înveţe limba celelilalte comunităţi? Care ar fi dauna, dezavantajul, pierderea?", a spus Marko Bela.
El a subliniat că în astfel de zone cunoaşterea limbii celuilalt este un avantaj în viaţa cotidiană. În acest context, Marko a mai spus că singurul argument al celor care se împotrivesc învăţării limbii maghiare de către copiii români este faptul că trăim în România, precizând că el se referă doar la zonele cu o populaţie maghiară numeroasă. "Nu vrem să instituim o regulă pentru celelalte zone", a adăugat liderul UDMR.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO