- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marko: Legea educaţiei nu este un pretext de a ieşi din coaliţie
Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, înainte de şedinţa Consiliului Permanent, că pentru el Legea educaţiei nu este un pretext de a ieşi din coaliţie, ci un punct extrem de important în programul de guvernare.
Marko: Legea educaţiei nu este un pretext de a ieşi din coaliţie (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)
"Legea învăţământului în continuare este cheia soluţiei sau situaţiei şi vrem să se găsească zilele următoare garanţii pentru a adopta Legea învăţământului. Sunt preşedintele UDMR şi încerc să fac declaraţii în numele acestei organizaţii, în rest colegii au posibilitatea să îşi spună propria opinie. Domnul Frunda voia să ne scoată din această coaliţie de la început, eu nu vreau să ies din coaliţie, ci vreau să găsesc soluţii inclusiv pentru Legea învăţământului. Pentru mine Lege învăţământului nu este un pretext de a ieşi din coaliţie, ci este un punct extrem de important în programul de guvernare. Dacă reuşim în continuare să adoptăm această lege este în ordine, dacă nu, acest lucru înseamnă că nu s-a îndeplinit programul de guvernare", a spus Marko Bela.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Întrebat dacă are vreo recomandare pentru Consiliul Permanent, Marko Bela a subliniat că intenţia cu care a convocat acest for este de a se face o analiză foarte serioasă a situaţiei.
"Nu am venit cu recomandări, am venit cu intenţia de a face o analiză foarte serioasă a situaţiei. Deci noi ne-am angajat la guvernare cu un anumit program comun, şi anume răspunsul la criza economică, continuarea reformei generale - importantă pentru toată societatea - şi bineînţeles lărgirea drepturilor minorităţilor. Dacă aceste condiţii se întrunesc în continuare, atunci mergem mai departe. Dacă nu, atunci nu putem merge mai departe cu această coaliţie. Din acest punct de vedere Legea învăţământului în continuare este cheia situaţiei", a spus Marko Bela.
El a precizat că în şedinţa Consiliului Permanent se va adopta o poziţie a Uniunii privind această problemă.
"Vom adopta o poziţie a UDMR în această problemă, aceasta înseamnă că vom lua o decizie", a spus Marko.
Şedinţa Consiliului Permanent al UDMR, convocată de preşedintele formaţiunii, Marko Bela, a început, sâmbătă, la Târgu Mureş, în cadrul acesteia urmând să fie analizată situaţia creată în urma deciziei Curţii Constituţionale privind asumarea răspunderii Guvernului pe Legea Educaţiei.
Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a convocat pentru sâmbătă, la Casa Bernády din Târgu Mureş, şedinţa Consiliului Permanent al UDMR, după decizia Curţii Constituţionale în cazul Legii educaţiei, aceasta începând la ora 11.20.
La şedinţă participă demnitarii importanţi ai Uniunii, printre care preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), Biro Rozalia, preşedintele UDMR, Marko Bela, preşedintele executiv desemnat Takacs Csaba, miniştrii Cseke Attila, Borbely Laszlo şi secretari de stat.
Curtea Constituţională a constatat, miercuri, că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern, ca urmare a retragerii Legii educaţiei din Senat, de către Executiv.
În urma acestei decizii, liderul UDMR, Marko Bela, a anunţat că a convocat Consiliul Permanent al Uniunii după decizia CC în cazul Legii educaţiei, adăugând că nu au existat motive temeinice de neconstituţionalitate şi că progresul în dreptul minorităţilor este o condiţie a prezenţei UDMR în orice guvern.
Ulterior, Marko a afirmat că UDMR poate lua în calcul ieşirea de la guvernare dacă se constată că actuala coaliţie nu mai funcţionează ori dacă partenerii de guvernare afirmă că anumite obiective din program, inclusiv adoptarea legii educaţiei, nu mai sunt valabile.
Joi, mai mulţi lideri UDMR au fost chemaţi la Palatul Victoria, unde preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc şi liderul UDMR, vicepremierul Marko Bela, au discutat despre decizia CC privind asumarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei.
Ulterior, Marko a declarat că, în discuţiile de la Guvern, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc şi-au reafirmat decizia de a fi adoptată cât mai rapid o lege a educaţiei nouă, care să aducă reformă în domeniu.
Tot joi, Marko Bela, a declarat, într-o conferinţă de presă, că UDMR nu doreşte să fie într-un guvern minoritar, care aparent are majoritate şi că pentru rămânerea Uniunii în Executiv este necesară funcţionarea "impecabilă" a coaliţiei în Parlament.
Marko a spus că, deşi, "dacă aduni bob cu bob", numeric Guvernul are majoritate în Parlament, se creează senzaţia că, de fapt, este minoritar.
Liderul UDMR a subliniat că există "o problemă foarte serioasă" de funcţionare a coaliţiei. Marko a precizat că, sâmbătă, Consiliul Permanent al UDMR şi, luni, grupurile parlamentare vor analiza situaţia şi vor anunţa concluziile.
"Interesul nostru nu este de a ieşi din coaliţie, ci de a impune soliditatea coaliţiei. Nu ştiu însă dacă vom reuşi acest lucru", a declarat Marko Bela.
"E clar că avem o problemă foarte serioasă în ceea ce priveşte funcţionarea şi coeziunea majorităţii de guvernare şi nu numai în cazul Legii educaţiei. În ultima vreme, în ultimele luni, în ultimele săptămâni, foarte multe probleme cu votul în Parlamentul României", a arătat Marko.
De asemenea, Marko a spus că dacă există şansa reformei şi a lărgirii drepturilor minorităţilor, Uniunea va merge mai departe alături de partenerii de coaliţie.
"Dacă nu sunt îndeplinite aceste condiţii, atunci, bineînţeles că se pune sub semnul întrebării ideea de coaliţie, ideea de alianţă şi ideea de guvernare din partea UDMR", a arătat el.
El a spus că UDMR, atunci când şi-a asumat răspunderea guvernării împreună cu PDL, cu minorităţile naţionale, împreună cu grupul independenţilor, a avut argumentele necesare pentru a-şi asuma această răspundere.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO