Marko: Nu reproşez opoziţiei amânarea legii educaţiei, ci coaliţiei. Nu accept ca PDL să aplaude

Liderul UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat că nu reproşează opoziţiei modul în care s-a raportat în dezbaterea legii educaţiei, inclusiv în Senat, deoarece coaliţia majoritară avea obligaţia să susţină proiectele Guvernului, şi că nu poate accepta ca membri ai PDL să aplaude decizia CC.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului Marko: Nu reproşez opoziţiei amânarea legii educaţiei, ci coaliţiei. Nu accept ca PDL să aplaude

Marko: Nu reproşez opoziţiei amânarea legii educaţiei, ci coaliţiei. Nu accept ca PDL să aplaude (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

El a arătat, într-o declaraţie de presă susţinută la Guvern, că tergiversarea dezbaterii asupra acestui proiect indică slăbiunea coaliţiei.

"Nu fac reproşuri opoziţiei în ceea ce priveşte dezbaterile din Senat, fiindcă dacă avem în Parlament o majoritate guvernamentală şi o coaliţie majoritară, atunci acea coaliţie are obligaţia să susţină proiectele Guvernului, iar opoziţia are, firesc, menirea de a critica actele Guvernului şi de a fi atentă la eventualele greşeli ale majorităţii sau ale Guvernului. Deci, dacă s-a tergiversat mai multe luni de zile dezbaterea şi adoptarea acestui proiect de lege, acest lucru nu este vina opoziţiei, ci este slăbiciunea coaliţiei guvernamentale, slăbiciunea colegilor din Senat", a spus Marko.

Liderul UDMR a adăugat însă că nu poate înţelege şi nici accepta ca membri ai coaliţiei să apalaude decizia Curţii Constituţionale.

"Eu însumi sunt senator şi îmi permit să-mi critic proprii mei colegi, inclusiv acelor colegi din coaliţie, dintre care unii în acest moment aplaudă decizia Curţii Constituţionale, ceea ce eu nu înţeleg - inclusiv preşedintele Comisiei de Învăţământ din Senat - şi nu numai că nu înţeleg, nu accept o astfel de abordare sau o astfel de atitudine din partea coaliţiei majoritare", a spus Marko Bela.

Liderul UDMR a precizat totodată nu cunoaşte motivarea Curţii, dar reafirmă că angajarea răspunderii Guvernului a fost şi este un act constituţional.

"Nu înţeleg de ce Curtea Constituţională a respins această iniţiativă a Guvernului. Proiectul este o urgenţă şi trebuie să fie o prioritate a clasei politice, fiind vorba de o reformă profundă a sistemului educaţional. În Senat, luni de zile s-a tergiversat dezbaterea şi adoptarea legii, aceasta a fost cauza pentru care Guvernul a ajuns la concluzia că trebuie angajată răspunderea, pentru a nu mai pierde încă un an şcolar în implementarea reformei", a spus Marko Bela.

Curtea Constituţională a constatat, miercuri, că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern, ca urmare a retragerii Legii educaţiei din Senat, de către Executiv.

Preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Senat, Mihail Hărdău (PDL), şi vicepreşedintele comisiei, senatorul PSD Ecaterina Andronescu, au întâmpinat cu aplauze, în timpul şedinţei, anunţul privind decizia CC referitoare la Legea educaţiei naţionale.

Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat anterior pentru MEDIAFAX că a convocat Consiliul Permanent al Uniunii după decizia CC în cazul legii educaţiei, adăugând că nu au existat motive temeinice de neconstituţionalitate şi că progresul în dreptul minorităţilor este o condiţie a prezenţei UDMR în orice guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici