Prima pagină » Politic » UDMR cere ridicarea sistemului de autonomii la nivel de organizare a statului

UDMR cere ridicarea sistemului de autonomii la nivel de organizare a statului

UDMR cere începerea unui dialog cu politicienii şi societatea civică românească în vederea ridicării sistemului de autonomii la nivel de organizare a statului, considerând că a sosit momentul recunoaşterii comunităţii maghiare ca element constitutiv al statului şi a limbii maghiare ca oficială.
UDMR cere ridicarea sistemului de autonomii la nivel de organizare a statului
25 apr. 2009, 17:01, Politic

UDMR consideră că, atât timp cât nu există legi care să reglementeze autonomia culturală şi teritorială, respectiv funcţionarea acestora, trebuie să fie create, în condiţiile legale şi constituţionale existente, "forme instituţionale care să înlesnească dezvoltarea autonomiei".

"Ce fel de guvernare urmărim? La nivelul guvernării centrale solicităm în continuare programe guvernamentale care să servească – în afara competenţelor asigurate de autonomii – nevoile economice şi sociale ale comunităţii maghiare din România. Ca garanţie a implementării acestor programe solicităm prezenţa unor persoane delegate de organizaţia maghiară de reprezentare şi protecţie a intereselor la diferite nivele apolitice ale guvernării perene, potrivit proporţiilor comunităţii noastre la nivel naţional", se arată în rezoluţie.

Reprezentanţii UDMR sunt de părere că este importantă realizarea unei Europe a regiunilor, în cadrul căreia valorile Uniunii Europene "să se dezvolte laolaltă în mod armonios".

"Suntem conştienţi de sarcinile ce ne aşteaptă pe calea implementării conceptului nostru, suntem însă convinşi de faptul că prin cooperare, solidaritate, profesionalism şi muncă perseverentă acestea pot fi duse la bun sfârşit. În Europa noastră, comunitatea maghiară din Transilvania, întreaga comunitate etnică maghiară din România este egală în drepturi, însemnătate şi competitivitate cu orice altă comunitate europeană", se mai arată în rezoluţia UDMR.

Reprezentanţii UDMR au explicat că România a intrat în Uniunea Europeană de peste doi ani, dar maghiarii nu îşi pot permite să se mulţumească cu simpla aderare.

"Trebuie să ne adaptăm la standardele Unionale. Trebuie să exploatăm posibilităţile oferite de piaţa unică europeană şi să captăm asistenţa Unională de care putem dispune", se afirmă în document.

UDMR consideră că parteneriatele la nivel de micro-regiune şi regiunile de dezvoltare constituie baza dezvoltării economice, "o formă a cooperării autorităţilor locale care îmbunătăţeşte semnificativ şansele accesului la fondurile europene structurale şi coezionale”.

"Va trebui să întărim parteneriatele micro-regionale şi să regândim regiunile de dezvoltare existente. La delimitarea noilor regiuni trebuie să se ţină cont de exigenţele dezvoltării economice a regiunii respectiv de caracteristicile etnice, culturale şi istorice ale locuitorilor. Regiunile vor prelua anumite competenţe ale administraţiei centrale şi vor dispune de corpuri de conducere desemnate prin alegeri", se spune în rezoluţie.

În document se adaugă faptul că românii din Transilvania şi alte comunităţi etnice din această regiune sunt partenerii strategici în reprezentarea intereselor regionale ale Transilvaniei, iar programele transfrontaliere au o semnificaţie aparte în utilizarea fondurilor comunitare asigurate de instituţiile europene.

"Fiind membrii ei cu drepturi depline, avem sarcina de a modela Uniunea. Susţinem transformarea politicii agrare comunitare în aşa fel încât să aibă în vedere şi interesele agricultorilor maghiari. Europa noastră se bazează pe principiul subsidiarităţii, având elementul uman în centrul ei. Europa noastră există de dragul persoanei, al cetăţeanului european", se susţine în rezoluţie.

În rezoluţia "Uniunea noastră, Europa noastră", adoptată, sâmbătă, de Congresul UDMR, se arată că păstrarea şi continuitatea identităţii etnice a maghiarilor este garantată doar prin anumite forme de autonomie.

"A sosit momentul recunoaşterii comunităţii maghiare din România, cu un milion cinci sute de mii de membri, ca element constitutiv al statului, momentul recunoaşterii limbii maghiare ca limbă oficială la nivel local şi regional. Totodată, suntem convinşi că păstrarea şi continuitatea identităţii noastre etnice este garantată doar prin anumite forme de autonomie, ceea ce se poate realiza urmând exemplul bunelor practici oferite de câteva state membre ale Uniunii Europene", se arată în documentul citat.

Participanţii la Congresul UDMR consideră, de asemenea, "că este indispensabil ca Uniunea Europeană să ridice la rangul de principii generale practicile ţărilor şi principiile care stau la baza acestor modele de autonomie".

"Formele de autonomie definite în programul nostru se armonizează cu condiţiile existenţiale specific minoritare ale maghiarilor din România; totodată se încadrează în limitele constituţionalităţii, respectiv se conformează cu modelele europene de autonomie bazate pe principiile subsidiarităţii şi a autorităţilor locale care au contribuit la crearea Europei moderne", se subliniază în rezoluţie.

UDMR solicită, în acest sens, "iniţierea unui dialog cu clasa politică şi societatea civică românească în vederea ridicării sistemului de autonomii la nivel de organizare a statului".

"În Uniunea Europeană vom sugera acceptarea unor norme de protecţie a minorităţii prin care buna practică a anumitor ţări europene şi diferitele modele de autonomie să devină orientative pentru fiecare stat membru", se mai arată în rezoluţie.

Potrivit participanţilor la Congres, UDMR urmăreşte "o autonomie teritorială care să ofere secuimii un cadru organizatoric unitar, furnizând deopotrivă soluţii pentru problemele caracteristice ale maghiarilor şi românilor care trăiesc în această regiune".

"Urmărim o secuime care să asigure condiţii pentru crearea locurilor de muncă, pentru creşterea economică a comunităţilor locale, pentru creşterea competitivităţii lor pe piaţa unică europeană. O secuime unde poziţiile de conducere ale instituţiilor publice să se ocupe conform proporţiilor etnice în regiune", se menţionează în document.

De asemenea, UDMR urmăreşte o autonomie culturală care să garanteze autoritate locală în domeniul educaţiei şi culturii, să asigure informarea în limba maternă la toate nivelele vieţii publice.

"O autonomie culturală care, în domeniul educaţiei în limba maghiară din România, să asigure competenţe pentru păstrarea şi continuarea identităţii etnice, pentru însuşirea cunoştinţelor competitive şi accesibile tuturor. Urmărim un tip de autoritate locală culturală care să asigure pentru comunităţi minoritare în mediu interetnic, respectiv în diasporă, în măsura proporţiilor acestor comunităţi, programe specifice în cadrul instituţiilor culturale de stat sau în subordinea autorităţilor locale", se menţionează în rezoluţia UDMR.

Citeşte mai multe…