- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marko: Posibilitatea dizolvării Parlamentului există, dar nu şi necesitatea în acest sens
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că posibilitatea dizolvării Parlamentului de către preşedinte, după alegerile prezidenţiale, există, însă nu există şi necesitatea în acest sens.
Marko: Posibilitatea dizolvării Parlamentului există, dar nu şi necesitatea în acest sens (Imagine: Szavuj Attila/Mediafax Foto)
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a afirmat că actul fundamental, Constituţia, are multe lacune, dând exemplul multitudinii de ordonanţe de urgenţă adoptate de toate guvernele post-decembriste, dar a subliniat că aceasta trebuie interpretată cu bună-credinţă.
El a adăugat că nu-şi permite să îl acuze de rea-credinţă pe preşedintele Traian Băsescu în interpretarea pe care o dă Constituţiei, dar că, în opinia sa, preşedintele "interpretează greşit".
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
"Nu vreau să spun că domnul preşedinte nu crede în interpretarea domniei sale. Dar domnul preşedinte interpretează greşit. Deci nu vorbesc de bună-credinţă, de rea-credinţă, astfel de calificative nu au loc în acest moment. Domnul preşedinte interpretează greşit Constituţia atunci când spune că are posibilitatea şi are dreptul să numească orice persoană, oricât de remarcabilă ar fi persoana respectivă, în funcţia de prim-ministru. Domnul preşedinte are un rol foarte important: trebuie să caute posibilitatea formării unei majorităţi, dacă nu s-a format acea majoritate. Dacă s-a format deja majoritatea, bineînţeles că trebuie să vadă, discutând cu partidele respective, dacă într-adevăr există acea voinţă de a duce mai departe majoritatea respectivă şi de a vota un guvern şi un prim-ministru", a afirmat Marko.
Preşedintele UDMR a spus că şeful statului are rolul extrem de important de a contribui la formarea unei majorităţi prin consultări, prin discuţii cu partidele, dacă acestea nu reuşesc să se înţeleagă între ele, şi după aceea în ceea ce priveşte persoana unui prim-ministru.
"Fiindcă Guvernul în continuare va fi susţinut şi controlat de Parlamentul României. Deci Parlamentul României trebuie să voteze toate iniţiativele şi toate proiectele Guvernului, şi nu domnul preşedinte. Deci aceasta este esenţa relaţiilor dintre Parlament şi Guvern. Parlamentul trebuie să voteze, să susţină Guvernul în demersurile sale. Domnul preşedinte în continuare are un rol de supraveghere a legalităţii, a constituţionalităţii, de retrimitere a legilor o singură dată Parlamentului şi aşa mai departe", a precizat Marko Bela.
El a adăugat că relaţia dintre cele trei instituţii este una "clară", aşa cum este prevăzută în Constituţie.
Marko Bela a arătat că posibilitatea dizolvării Parlamentului este prevăzută în cazul în care partidele politice din Parlament nu reuşesc să se înţeleagă, ceea ce nu este cazul în situaţia politică actuală.
"Se prevede posibilitatea dizolvării Parlamentului când partidele politice în Parlament sunt atât de incompatibile sau devin atât de incompatibile prin obiective, programe şi aşa mai departe, că nu sunt capabile să se înţeleagă între ele. La noi nici nu se presupune acest lucru, pentru că la noi toată lumea (se înţelege - n.r.) cu toată lumea. În alte democraţii se mai întâmplă. Deci dacă nu se reuşeşte un compromis între cel puţin două partide, care să formeze o majoritate, se dizolvă Parlamentul şi se adresează poporului în interesul unui nou Parlament în care se speră că un anumit program, deci un anumit partid va primi majoritate. Deci acesta este rostul posibilităţii preşedintelui de a dizolva Parlamentul. Spuneţi-mi, în acest moment, unde e această incompatibilitate", a declarat preşedintele UDMR.
Întrebat dacă este de acord că prin interpretările pe care le dă textului constituţional preşedintele manifestă tendinţe dictatoriale, Marko Bela a spus că nu îi plac astfel de calificative, pentru că în acest fel se taie orice posibilitate de dialog.
"Nu-mi plac aceste calificative, pentru că ele sunt menite să taie orice cale de dialog. După părerea mea, domnul preşedinte a interpretat greşit această dispoziţie", a spus el.
Întrebat cu privire la ameninţarea preşedintelui Traian Băsescu de a dizolva Parlamentul după alegerile prezidenţiale, Marko Bela a spus că o astfel de posibilitate există, dar că nu este şi necesară.
"Posibilitatea există, dar necesitatea nu există. În acest moment, nu văd care ar fi problema cu actualul Parlament, în afara faptului că nu a devenit deloc mai bun prin schimbarea sistemului electoral. Dar pe acelaşi vot, tot acolo am ajunge. Domnul preşedinte, dacă va ajunge acolo, va avea acest drept. Dar vă spun încă o dată, necesitatea dizolvării Parlamentului nu există", a conchis Marko.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-o emisiune difuzată sâmbătă de Pro TV, că în declaraţia de vineri privind posibilitatea dizolvării Parlamentului din 7 decembrie a fost vorba de "o eroare de exprimare" şi că s-a referit la o dată de după alegeri.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO