- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marko: Printr-o singură mişcare proastă putem distruge sau elimina tot ceea ce am reclădit până acum
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a avertizat, sâmbătă, la Congresul UDMR de la Oradea, că printr-o singură mişcare proastă, maghiarii din România pot distruge sau elimina tot ceea ce au reclădit până acum şi a pledat pentru unitatea comunităţii maghiare, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Marko a declarat, în Raportul susţinut în faţa delegaţilor la Congres, că în privinţa ţelurilor comunităţii maghiare ar trebui să existe înţelegere, iar lupta pentru realizarea acestora trebuie continuată.
"Dacă nu în privinţa mijloacelor, măcar în privinţa ţelurilor ar trebui din nou şi din nou să ne înţelegem. De pildă în chestiunea dacă cu toţii mai vedem oare în Transilvania viitorul maghiarilor născuţi aici, dacă ţelul nostru principal este pe mai departe de a ne găsi rostul şi a ne afirma neîngrădit ca maghiari pe pământul natal. Dacă da, atunci să stăm şi să convenim cum putem realiza acest lucru în continuare. Fiindcă se poate critica doctrina sau ideologia urmate de UDMR, dar un lucru este de netăgăduit: cu voie sau fără voie, înaintaşii noştri ne-au risipit moştenirea, dar noi totuşi am mai recuperat ceva din ea şi nu doar drepturi, ci şi bunuri materiale. Şi lupta aceasta trebuie continuată. Eu am încredere că în ciuda tuturor necazurilor noastre din secolul 20, putem să ne reclădim, pas cu pas, viitorul, precum un mozaic sau un puzzle, dar ştiu la fel de bine că printr-o singură mişcare proastă se poate distruge sau elimina şi ceea ce am reclădit până acum", a spus Marko.
Potrivit preşedintelui Uniunii, este indubitabil că în cazul unei comunităţi aflate în situaţie minoritară, "unitatea politică constituie şi în sine o valoare de preţ, deoarece dovedeşte că în acea comunitate dorinţa de solidaritate este mai puternică decât discordia, interesele comune sunt mai puternice decât deosebirile de păreri".
"Totuşi, problema principală este: ce am obţinut prin această unitate, uneori avariată, dar niciodată ruptă? La ce a servit ea comunităţii maghiare din România? În general, a fost ea bună la ceva? Pentru să se răspundă la această întrebare trebuie, fireşte, să recurgem din nou la comparaţii: ce drepturi şi instituţii am avut acum două decenii şi ce drepturi şi instituţii avem azi. La urma urmei timpul scurs poate fi măsurat, în primul rând, prin acestea", a afirmat Marko Bela.
Cel de-al X-lea Congres al UDMR a început, sâmbătă, în jurul orei 11.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, la acesta participând 555 de delegaţi şi peste o sută de invitaţi din România, Ungaria, Slovacia şi Serbia.
La Congres au drept de decizie 555 de delegaţi ai organizaţiilor UDMR din întreaga ţară, din care o parte au fost desemnaţi prin vot, iar o altă parte este constituită din membrii marcanţi ai Uniunii.
Fiecare din cei trei candidaţi la funcţia de preşedinte al UDMR - Kelemen Hunor, Eckstein Kovacs Peter şi Olosz Gergely - va avea la dispoziţie zece minute pentru a-şi expune programul şi trei minute pentru a răspunde la afirmaţiile competitorilor.
Procedura de votare a viitorului preşedinte al UDMR este secretă.
Pe lângă cei 555 de delegaţi la Congres, sunt prezenţi la Oradea şi peste 100 de invitaţi.
Din partea PDL, au fost prezenţi preşedintele partidului Emil Boc şi secretarul general Vasile Blaga.
De asemenea, la eveniment au participat preşedintele PSD Victor Ponta şi cel al PNL, Crin Antonescu.
Printre invitaţii din ţară s-au mai aflat secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, şi liderul deputaţilor social-democraţi, Mircea Duşa.
Din străinătate participă preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat din Ungaria, Semjen Zsolt, vicepreşedintele FIDESZ Pelczné dr. Gáll Ildikó, vicepreşedintele MSZP Balogh András (Partidul Socialist Ungar), preşedintele Politica Poate fi Altfel (LMP) (Ungaria), Schiffer András, preşedintele Partidului Coaliţiei Maghiare (Slovacia), Berényi József, preşedintele Uniunii Maghiare din Voivodina (VMSZ), Pásztor István, şi directorul Uniunii Federaţiei Naţionalităţilor Europene, Jan Diedrichsen.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO