Marş pentru comemorarea eroilor Revoluţiei, în Capitală. Sute de oameni, întâmpinaţi de Iohannis şi Orban în Piaţa Universităţii / Scrisoarea primită de preşedinte, de la fiul disidentului Ursu. VIDEO

Mai multe persoane au pornit, duminică seara, în Bucureşti, într-un marş de comemorare a eroilor Revoluţiei, manifestarea având loc sub sloganul „Memorial 22 Decembrie 1989: Suntem alături de ei!”, potrivit organizatorilor.

Urmărește
2702 afișări

UPDATE Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, la evenimentul dedicat eroilor Revoluţiei

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a fost unul dintre cei care au dat citire, duminică seara, numelor eroilor morţi în timpul Revoluţiei din 1989, actorul Mihai Călin afirmând că acesta este alături de români aşa cum ţara sa este alături de România de 30 de ani.

”Ambasadorul SUA este alături de noi în această seară, la fel cum ţara sa este alături de România pe drumul democratic de 30 de ani. Partener strategic, Statele Unite susţin valorile pentru care s-a ieşit în stradă în 89. Prezenţa Excelenţei Sale aici ne onorează şi ne dă speranţă”, l-a prezentat actorul Mihai Călin pe Adrian Zuckerman.

”În numele meu, al preşedintelui Trump, al poporului american Dumnezeu să îi odihnească şi să îi binecuvânteze pe eroii de la Revoluţie”, a spus şi Adrian Zuckerman.

Ambasadorul SUA în România a dat citire, alături de alte persoane, numelor eroilor morţi în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989.

La momentul transmiterii ştirii sunt citite, la evenimentul din faţa sediului MAI, numele celor 1142 de eroi morţi în timpul Revoluţiei.

La manifestare sunt prezenţi preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri.

UPDATE Iohannis şi Orban au aprins lumânări la monumentul din faţa MAI

Klaus Iohannis a spus, duminică seara, în timpul marşului „Memorial 22 Decembrie 1989: Suntem alături de ei!” că este primul preşedinte care nu a fost comunist, acesta fiind motivul pentru care a ales să participe la eveniment.

”În ’89 şi-au dat jerfa pe aceste străzi”, i-a spus un bărbat şefului statului.

”Sunt primul preşedinte care nu a fost comunist. Poate şi asta are legătură cu ce fac”, a fost replica preşedintelui Iohannis.

Bărbatul i-a răspuns şefului statului: ”Acesta e cel mai important lucru. Cu siguranţă şi e un început foarte bun acest lucru”.

Preşedintele Klaus Iohannnis şi premierul Ludovic Orban au depus, duminică seara, candele la monumentul din faţa Ministerului Afacerilto Interne. Alături de ei au mai aprins lumânări miniştrii Apărării şi Internelor, Nicolae Ciucă şi Marcel Vela.

Pe clădirea MAI au fost proiectate numele victimelor de la Revoluţie.

UPDATE Fiul disidentului Ursu i-a dat o scrisoare lui Iohannis: Eroii sunt ucişi în fiecare decembrie

Fiul disidentului Gheorghe Ursu, Andrei Ursu, i-a înmânat, duminică, o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, în cadrul documentului acesta scriind că „eroilor care au murit pentru noi în ’89 nu li s‑a făcut dreptate, iar de 30 de ani, ei sunt, în fiecare decembrie, ucişi din nou”.

Fiul disidentului anticomunist i-a dat, duminică, la marşul eroilor Revoluţiei, o scrisoare deschisă preşedintelui Iohannis. În cadrul acesteia, Andrei Ursu scrie că îi cere sprijinul „pentru repararea unei nedreptăţi istorice legată de victimele Revoluţiei”.

Conform documentului, „pentru moartea a peste 1.200 de revoluţionari care s-au jertfit pentru libertatea noastră, actul de acuzare din Dosarul Revoluţiei a trimis în instanţă doar trei vinovaţi. Teza principală a rechizitoriului este că Securitatea ar fi fost “dezarmată” pe 22 decembrie, trecând instantaneu în subordinea Armatei”.

„În fapt, această premisă este o deplorabilă eroare juridică. Există un număr copleşitor de probe şi mărturii, ignorate de procurorii militari, care dovedesc vinovăţia Securităţii pentru crimele atât de dinainte de 22 decembrie cât şi de după fuga dictatorului. Acest probator, pe care l-am descoperit sau cercetat în ultimii ani împreună cu doi colaboratori (Roland Thomasson si Mădălin Hodor) include dosare găsite recent la CNSAS, documente juridice din anchetele şi procesele Revolţiei, declaraţii şi interviuri inedite cu martori; pe toate acestea le-am rezumat într-un studiu publicat anul trecut şi într-o carte care apare in aceste zile”, explică Andrei Ursu în documentul citat.

De asemenea, fiul fostului disident anticomunist suţine că „eroilor care au murit pentru noi în ’89 nu li s‑a făcut dreptate. În acest fel, de 30 de ani, ei sunt, în fiecare decembrie, ucişi din nou”.

„Vă rugăm ca în continuare să cereţi desemnarea unui procuror general şi a unui procuror şef al Secţiei Parchetelor Militare care sa aibă ca prioritate investigarea tuturor vinovaţilor pentru crimele de la Revoluţie, nu doar a decidenţilor politici. Vă rugăm să solicitaţi finalizarea cu celeritate a anchetelor clasate în dosarele existente, dar şi deschiderea imperativă a altora, aşa cum impune probatoriul existent, după cum a solicitat şi Curtea Europeana a Drepturilor Omului în deciziile prin care statul român a fost sancţionat. Vă rugăm să susţineţi aflarea adevărului cu privire atât la faptele infracţionale în care au fost implicate cadre de securitate, armată şi miliţie la Revoluţie, cât şi a tuturor crimelor sistemului represiv comunist de până atunci”, conform sursei menţionate.


Marşul de comemorare a eroilor Revoluţiei din 1989 a ajuns în Piaţa Universităţii din Capitală, câteva sute de persoane fiind întâmpinate de preşedintele Klaus Iohannis şi de premierul Ludovic Orban.

Iohannis şi Orban au ajuns în Piaţa Universităţii în jurul orei 18.10.

Persoanele prezente la marş au baloane albe, iar cei din mulţime au o pancartă imensă pe care sunt scrise mesaje, precum: „Libertate te iubim, ori învingem ori murim!”, „Soldaţi, soldaţi, pe cine apăraţi?”, „Noi suntem poporul/Jos cu dictatorul!”

„Noi sărbătorim libertatea, dar ei comemoreaza pierderea celor dragi. Pe 22 decembrie 1989 noi ne-am câştigat libertatea. Dar tot pe 22 decembrie 1989, şi în zilele dinainte şi de dupăa, mii de familii şi-au pierdut părinţii sau copiii, soţii sau soţiile, fraţii sau surorile. Aceste familii au rămas fără oameni dragi pentru ca noi să avem libertate”, conform organizatorilor.

Oamenii s-au strâns, duminică, de la ora 16.00, în Piaţa Victoriei. După ora 17.00, ei au plecat în marş spre Piaţa Universităţii.

Mai apoi, anunţă sursa citată, se va merge spre Piaţa Revoluţiei, la Ministerul de Interne.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici