Martin Harris: Guvernul român a luat măsuri dure, dar necesare; şi în Marea Britanie este la fel

Ambasadorul britanic la Bucureşti Martin Harris afirmă că Guvernul a adoptat măsuri dure, dar necesare şi că măsuri de austeritate sunt luate şi în ţara sa, exemplificând cu faptul că el însuşi nu mai primeşte alocaţii pentru cele trei fiice ale sale, considerându-se că are un venit suficient.

Urmărește
43 afișări
Imaginea articolului Martin Harris: Guvernul român a luat măsuri dure, dar necesare; şi în Marea Britanie este la fel

Martin Harris: Guvernul român a luat măsuri dure, dar necesare; şi în Marea Britanie este la fel (Imagine: Mediafax Foto)

Întrebat ce crede despre recentele mişcări sociale din România, Harris, aflat în vizită în redacţiile MEDIAFAX şi Gândul, a răspuns: "Cred că primul lucru pe care l-aş spune este că nimeni nu poate acuza Guvernul român că nu a luat măsuri dure. Cred că Guvernul român a luat măsuri dure, cred că aceste măsuri au fost necesare. Noi susţinem programul FMI aici".

El a precizat că Marea Britanie se confruntă cu o situaţie similară şi că şi britanii sunt furioşi din cauza măsurilor dure.

"Aşteptăm rezultatul execuţiei bugetare în Marea Britanie pentru a vedea câţi bani va lua ministerul meu în următoarea perioadă. Am avut reduceri ale veniturilor peste tot în Marea Britanie. Eu am trei copii şi primeam alocaţii pentru fiecare din fiicele mele, pentru creşterea lor. Iar noul Guvernul britanic a spus: «Scuze! Venitul dumneavoastră este suficient de mare încât să nu mai aveţi nevoie de acest sprijin!». Multă lume a fost foarte supărată din cauza aceasta. Dar asta este conjunctura în care trăim, iar aceste decizii dure trebuie luate şi duse până la capăt. Însă înţeleg de ce oamenii sunt furioşi şi, aşa cum spuneam, este multă furie şi în Marea Britanie din cauza acestui proces, dar mă tem că el este necesar", a relatat el.

Întrebat cum se vede criza economică de la Londra şi cum se vede de la Bucureşti, ambasadorul a ţinut să sublinieze ideea că România şi Marea Britanie sunt amândouă parte din UE, iar criza a cuprins întreaga economie europeană.

"Suntem în UE împreună, suntem parte a pieţei unice, suntem parte a aceleiaşi economii europene. Iar eu simt că este o criză care a cuprins întreaga economie europeană. Şi cred că întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem cu toţii este dacă vom ieşi din această criză într-o formă mai bună decât cea în care ne aflam la începutul crizei. Pentru că peste câţiva ani vom concura cu China, cu India. Sunt economii emergente în Asia, iar noi trebuie să fim pregătiţi. Cred că, dacă va ieşi ceva bun din această criză, va fi faptul că economiile noastre vor fi mai apte, mai capabile să facă faţă concurenţei în economia globală", a spus el.

În ceea ce priveşte aderarea României la Schengen, ambasadorul a reamintit că Marea Britanie, nefiind membră a Spaţiului Schengen, nu este direct implicată în această discuţie.

"Dar suntem foarte interesaţi şi susţinem ideea ca România să aibă un sistem bun al controlului la frontieră. Este un lucru foarte important pentru toată Uniunea Europeană, inclusiv pentru noi. Aşa că îi dorim României tot binele în acest proces", a conchis el.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, a vizitat, vineri, redacţiile Agenţiei de presă MEDIAFAX, cotidianelor Gândul, Ziarul Financiar şi Pro Sport, precum şi redacţia revistei The One.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici