Marton: UDMR e aproape de numărul de semnături pentru contestarea votului prin corespondenţă la CC

UDMR discută "de la om la om" în Parlament pentru a strânge numărul necesar de semnături pentru a contesta legea votului prin corespondenţă la Curtea Constituţională, a declarat viceliderul deputaţilor UDMR, Marton Arpad.

Urmărește
222 afișări
Imaginea articolului Marton: UDMR e aproape de numărul de semnături pentru contestarea votului prin corespondenţă la CC

Marton: UDMR e aproape de numărul de semnături pentru contestarea votului prin corespondenţă la CC

Deputatul UDMR a precizat, la RFI, că formaţiunea sa discută cu parlamentari de la toate grupurile.

"Încercăm să strângem numărul de semnături necesare pentru depunerea contestaţiei, atât la Cameră, cât şi la Senat. Vorbim de la om la om. Încă nu avem, dar suntem aproape de numărul necesar de semnături. Discutăm de la om la om chiar din toate grupurile parlamentare, trebuie să vă spun", a menţionat el.

Întrebat dacă UDMR are până acum vreun ecou pozitiv, Marton Arpad a răspuns: "Da, din moment ce suntem... deci în Camera Deputaţilor suntem foarte aproape de numărul minim necesar pentru contestare".

Deputaţii au adoptat, miercuri, cu 257 voturi "pentru", 12 abţineri şi 30 "împotrivă", proiectul legii votului prin corespondenţă, în forma propusă de comisia de Cod electoral, fiind prevăzut ca acest tip de vot să fie aplicat doar la alegerile parlamentare.

Parlamentarii UDMR au părăsit sala de plen a Camerei la dezbaterea legii votului prin corespondenţă, în semn de protest faţă de faptul că articolele proiectului se discută în procedură de urgenţă, fără susţinerea amendamentelor, după cum anunţa deputatul Marton Arpad.

Săptămâna trecută, liderul UDMR Kelemen Hunor anunţa că Uniunea intenţionează să atace legea votului prin corespondenţă la Curtea Constituţională şi că va discuta inclusiv cu formaţiunea lui Călin Popescu Tăriceanu în acest sens, având în vedere că partidul nu are suficiente semnături pentru a depune contestaţia.

Kelemen Hunor menţiona că, dacă amendamentul UDMR privind aplicarea votului prin corespondenţă doar la alegerile prezidenţiale va fi acceptat, Uniunea nu va mai ataca legea la CC.

"Votul prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale şi să rămână aşa cum este la alegerile parlamentare este corect şi atunci nici contestaţia nu are argument", a susţinut Kelemen Hunor.

Pentru atacarea legii la Curtea Constituţională este nevoie de un număr de 25 de senatori sau 50 de deputaţi, iar UDMR nu are suficienţi parlamentari pentru acest demers.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici