Martonyi: Aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen este un interes european

Ministrul de Externe al Ungariei, Martonyi Janos, consideră că aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen reprezintă un interes pentru maghiarime, pe care preşedinţia ungară a Uniunii Europene l-a acceptat de la preluarea mandatului, la 1 ianuarie 2011, dar şi un interes "european".

Urmărește
11 afișări

Martonyi a declarat, luni, la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) din Cluj, că preşedinţia ungară a UE va face tot ce se poate pentru a facilita aderarea României şi Ungariei la Schengen, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Aderarea României la Spaţiul Schengen trebuie acceptată dacă respectă condiţiile, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru Bulgaria. Aderarea celor două ţări la Schengen reprezintă un interes pentru maghiarime, interes pe care preşedinţia ungară a UE l-a acceptat de la început, de la preluarea mandatului. Părerea mea este că interesul aderării României şi Bulgariei este şi unul european. Preşedinţia Ungariei va face tot ce se poate pentru a facilita aderarea României şi Ungariei la Schegen. Dacă nu se va putea realiza aderarea până la 30 iunie, vom face apoi demersuri pentru a se respecta condiţiile de aderare", a spus Martonyi Janos.

Ministrul ungar de Externe a adăugat, ulterior, într-o conferinţă de presă, că "bătălia pentru aderarea la Schengen este una aprigă", iar oficiali de la Budapesta s-au dus în mai multe ţări europene, cum sunt Franţa, Germania sau Finlanda, pentru a pleda în favoarea aderării României şi Bulgariei.

"Cum spunem noi, ungurii, trupele noastre sunt în stare de alertă", a subliniat Martonyi.

El a spus că a avut, în urmă cu câteva zile, o întâlnire cu ministrul de Externe Teodor Baconschi, care i-a mulţumit pentru ceea ce a făcut Ungaria în calitate de stat care deţine preşedinţia UE, pentru aderarea ţării la Schengen.

Bulgaria şi România ar putea adera la spaţiul Schengen până la sfârşitul anului 2011, a declarat, miercurea trecută, la Berlin, secretarul de stat din Ministerul german de Externe Werner Hoyer, relatează Sofia Echo, în pagina electronică de joia trecută.

Bulgaria şi România vor adera la Schengen foarte curând, aceasta este tendinţa generală şi ea este foarte clară, a afirmat oficialul german, citat de cotidianul Dnevnik.

Cele două ţări au depus eforturi pentru a respecta condiţiile de aderare la Schengen şi au ambiţia de a îndeplini toate criteriile până la sfârşitul preşedinţiei ungare a Uniunii Europene în iunie 2011, dar încă nu este sigur dacă acest lucru se va întâmpla până atunci, a spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici