Martonyi: Finalizarea tratativelor de aderare a Croaţiei, prioritate a preşedinţiei ungare a UE

Prioritatea preşedinţiei ungare a UE este ca, până la sfârşitul mandatului, să fie finalizate tratativele de aderare a Croaţiei, în caz contrar aderarea urmând să fie amânată pe un termen mai mare de câteva luni, a anunţat, luni, la Cluj-Napoca, ministrul de Externe de la Budapesta, Martonyi Janos.

Urmărește
4 afișări

Martonyi Janos a afirmat, într-o conferinţă de presă, că există o problemă în negocierile de aderare a Croaţiei, legată de capitolul de justiţie, care trebuie rezolvată până la sfârşitul lunii mai, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Pentru preşedinţia ungară a UE este o prioritate finalizarea tratativelor de aderare cu Croaţia până la sfârşitul mandatului şi facem tot posibilul în acest sens. Este o problemă foarte complexă şi se discută cel mai mult despre capitolul 23, problemele fundamentale ale justiţiei. Au fost deficienţe şi carenţe, iar Croaţia a primit termen până la sfârşitul lunii mai să le rezolve. Dacă nu reuşim să finalizăm tratativele de aderare până la sfârşitul lunii iunie, ne temem că va fi o amânare a aderării Croaţiei nu de câteva luni, ci de mai mult", a spus Martonyi.

Croaţia a început în 2005 negocierile de aderare la UE. În prezent, 28 din 35 de capitole de negociere sunt închise.

Reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei rămân printre principalele provocări pe care Croaţia trebuie să le depăşească, înainte de finalizarea negocierilor.

La Zagreb, premierul croat Jadranka Kosor a reiterat recent că Guvernul său face "totul pentru ca negocierile să se finalizeze în iunie".

"Guvernul apreciază că acest lucru este realist şi posibil", a spus ea.

Croaţia speră să se integreze în blocul european în 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici