- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
#MAS Talks: Schimbarea guvernului în Republica Moldova. Ion Tăbârţă, analist politic: Noul guvern ar trebui să aibă o politică integrată la nivelul întregului executiv. Guvernul Gavriliţă a creat impresia că nu există o viziune per ansamblu sau despre cum ar trebui să funcţioneze cabinetul de miniştri
Joi, 16 februarie, se votează un nou guvern în Republica Moldova, într-un context marcat de ameninţări venind din partea Rusiei privind o posibilă interferenţă în problemele interne ale statului moldovean. Pe acest fond, am stat de vorbă cu analistul politic Ion Tăbârţă, din Moldova, despre noua guvernare şi schimbările de care are nevoie ţara pentru a face faţă provocărilor din regiune.
#MAS Talks: Schimbarea guvernului în Republica Moldova. Ion Tăbârţă, analist politic: Noul guvern ar trebui să aibă o politică integrată la nivelul întregului executiv. Guvernul Gavriliţă a creat impresia că nu există o viziune per ansamblu sau despre cum ar trebui să funcţioneze cabinetul de miniştri
MAS: Azi se votează noul guvern în Parlamentul Republicii Moldova. Ar putea fi această schimbare de guvern văzută de Rusia ca o oportunitate pentru a destabiliza ţara prin metode precum dezinformarea sau propaganda?
Ion Tăbârţă: Sigur că această schimbare de guvern a trezit mai multe îngrijorări şi mai multe idei privind tentative de destabilizare din partea Federaţiei Ruse sau a forţelor pro-ruse din Republica Moldova. În discursul doamnei Sandu, s-a vorbit despre aceste forţe din exterior. Tentative de a răsturna schimba situaţia din interiorul Republicii Moldova am avut şi anul trecut, când Federaţia Rusă a acţionat prin presiuni economice şi energetice, în special cele energetice, prin actorii săi de influenţă, cu ajutorul unor regiuni filo-ruse, cum ar fi Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuză. Acum, în contextul ultimelor evenimente de la Chişinău, am aflat din discursul preşedintei Maia Sandu că se pregăteau şi din exterior acţiuni, prin aceste grupuri de diversionişti pentru a se destabilize situaţia. Schimbarea guvernului poate reprezenta o oportunitate pentru a o destabiliza, cu atât mai mult cu cât Partidul Şor, această mişcare pentru popor în care s-au întrunit mai multe partide oligarhice, pro-ruse a anunţat deja proteste pentru ziua de duminică, în contextul schimbărilor politice din Republica Moldova. Această schimbare de guvern a coincis cu un meci de fotbal între o echipă din regiunea Transnistreană şi o echipă din Serbia şi, din câte înţelegem, a fost luată decizia, de Federaţia Moldovenească de Fotbal, la sugestia Serviciului de Securitate şi Informaţii, ca acest meci să fie desfăşurat cu uşile închise pentru că întâmplarea a fost să fie un meci între o echipă din zona transnistreană, necontrolată de autorităţile din Moldova, şi o echipă din zona Balcanilor de Vest. Serviciul nostru (n.r. de informaţii) avea probabil informaţii că la acest meci se vor concentra suporteri atât din regiunea necontrolată, cât şi din Balcanii de Vest, în care se puteau infiltra şi persoane precum cele menţionate de doamna Maia Sandu. Serviciul nostru şi noi trebuie să încercăm să contracarăm orice pericol de imixtiune din exterior pentru că Federaţia Rusia în permanenţă are planuri de destabilizare a situaţiei din Republica Moldova. Cu toate că, dacă ne uităm la cum se desfăşoară evenimentele şi care este atmosfera, situaţia este sub controlul autorităţilor constituţionale şi nu avem premisa în acest moment că s-ar produce o rebeliune, o lovitură de stat, o tentativă de a răsturna actualul guvernul sau viitoarea guvernare. Înţelegem că sunt tentative, dar autorităţile noastre au situaţia sub control.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
MAS: Ce aşteptări aveţi de la noul guvern?
Ion Tăbârţă: Noul guvern ar trebui să aibă o politică integrată la nivelul întregului executiv pentru că problema guvernului Gavriliţă a creat impresia că nu există o viziune per ansamblu sau despre cum ar trebui să funcţioneze cabinetul de miniştri. Nu a avut o viziune clară asupra etapelor prin care să schimbe lucrurile şi a creat impresia că fiecare minister acţionează în mod separat, nu ca un tot. La un moment dat, am avut ministere cu rezultate bune, destul de bune, dar alte ministere era clar că şchiopătează, că le lipseşte eficienţa în activitate. În vara anului trecut, când se impuneau anumite schimbări la nivelul de conducere a ministerelor, doamna Gavriliţă s-a opus, a spus că este echipa ei şi are încredere în echipa ei, ca, în cele din urmă, ministerele fără eficienţă sau cu mică eficienţă să tragă activitatea întregului guvern în jos. (...)
Ion Tăbârţă: Domnul Recean ar trebui să creeze acest mecanism, să fie un manager care are capacitatea să dea dinamică în funcţionarea întregului cabinet de miniştri. O trăsătură foarte importantă este creşterea nivelului economic al Republicii Moldova pentru că, da, noi înţelegem că doamna Gavriliţă a acţionat în condiţii obiective de criză: presiune energetică, război, inflaţie etc., şi, de aici, mari angajamente pe domeniul social – şi trebuie să spunem că guvernul a reuşit să menţină situaţia sub control din acest punct de vedere – dar, din păcate, aceste angajamente sociale nu au fost în conexiune cu creşterea economică. De la noul cabinet de miniştri se cere şi această creştere economică şi domnul Recean a menţionat printre cele trei priorităţi ale sale creşterea economică. O altă prioritate a fost creşterea capacităţii de funcţionare a instituţiilor – din păcate instituţiile statului rămân în urmă, cu toate că în anumite instituţii au existat unele progrese, este suntem departe de a vorbi despre funcţionalitatea instituţiilor statului. Şi, desigur, securitatea statului, din regiune, aici, desigur, acest domeniu al securităţii rămâne prioritar pentru orice cabinet de miniştri, în actualele condiţii.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO