- Home
- Politic
- CONSTANŢA, (21.10.2014, 15:18)
- Cosmin Vaideanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mazăre, despre stenogramele Hrebenciuc-Şova: Aşa se fac susţinerile politice peste tot pe planetă
Liderul PSD Constanţa, Radu Mazăre, spune că stenogramele convorbirilor dintre Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova sunt ”discuţii între doi oameni politici”, el susţinând că este grav că au fost interpretate ca fiind trafic de influenţă şi că ”aşa se fac susţinerile peste tot pe planeta asta”.
Urmărește
1208 afișări
Mazăre, despre stenogramele Hrebenciuc-Şova: Aşa se fac susţinerile politice peste tot pe planetă (Imagine: Alexandru Raita/Mediafax Foto)
Radu Mazăre a fost întrebat, marţi, înainte de a intra în sediul Poliţiei Constanţa, unde se prezintă săptămânal, urmare a controlului judiciar,ce părere are despre scandalul în care este implicat Viorel Hrebenciuc, el spunând că nu comentează dosarul penal privind retrocedările pentru că nu are informaţii despre acesta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Peste 8 milioane de români au votat / Referendumul a fost validat
-
Alegeri prezidenţiale. Rezultate EXIT-POLL. Ciolacu câştigă primul tur, Lasconi, Simion, Georgescu şi Ciucă despărţiţi de câteva procente. Geoană rezultat slab
-
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru a trece fiecare întrebare are nevoie de 50% +1 din voturi
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Primele rezultate EXIT-POLL. Marcel Ciolacu pe primul loc, urmat de Elena Lasconi şi Călin Georgescu / 9,4 milioane de alegători au ieşit la vot
În ceea ce priveşte dosarul de trafic de influenţă în care sunt urmăriţi penal Hrebenciuc şi Şova, Mazăre a spus că este grav că discuţiile dintre cei doi au fost interpretate ca fiind trafic de influenţă şi că orice ajutor dat de către un ales local unei persoane sau unei firme poate fi interpretat ca fiind ilegal.
“În cealaltă privinţă, şi anume acuzaţia adusă lui Hrebenciuc şi lui Şova că au discutat pentru o lege şi că asta ar fi fost în folosul altora şi că se numeşte trafic de influenţă, mi se pare o chestiune foarte gravă nu ceea ce au făcut cei doi, ci modul de a privi lucrurile. La mine, ca primar, vin oameni cu fel de fel de probleme, de la unul care vrea să construiască în loc de P+1 un P+3 şi dacă eu iniţiez un PUZ, îi dau o autorizaţie să facă P+3, omul ăla a obţinut un folos. Toţi care vin la mine la Primărie vor ceva pentru ei sau pentru firmele lor, obţin implicit un folos, dacă îi fac o parcare în faţa hotelului sau în faţa blocului obţine un folos, îi dau un etaj în plus, obţine un folos. E foarte riscantă interpretarea asta şi aţi văzut că mă feresc, aţi văzut că nu mai iniţiez hotărâri de Consiliu, nu mai fac nimic, dar nu poate să meargă ţara aşa”, a susţinut Radu Mazăre.
El a spus că ceea ce a citit în stenogramele convorbirilor dintre Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova reprezintă ”discuţii între doi oameni politici” şi că ”aşa se fac susţinerile pentru tot în lume”.
“Ce-am citit eu în stenograme erau discuţii între doi oameni politici. Aşa se fac susţinerile peste tot pe planeta asta. Trebuie să modificăm legea aia pentru că..., o să mă certe primarul... Toţi primarii intervin pe lângă şeful de partid din judeţul respectiv şi pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean ca să aibă susţinere la miniştri să primească fonduri pentru lucrările pe care le au”, a mai spus Mazăre.
Întrebat dacă discuţia dintre cei doi lideri PSD nu putea fi interpretată şi la modul “să votăm această lege ca să nu mă aresteze pe mine”, primarul Constanţei a spus că orice lege poate produce efecte şi asupra iniţiatorului, dar că nu a văzut că problema era pusă în acest fel.
“Poate nu îl aresta nici pe el, nici pe alţii, poate le dădea drumul şi altora care sunt în puşcării, care-i problema? O lege a amnistiei poate să-l vizeze de la el, până la Bercea şi alţii care sunt nevinovaţi. Sigur că poate să producă efecte şi în ceea ce îl priveşte pe el, Orice lege votată produce efecte şi în ceea ce ne priveşte pe noi. Eu nu am văzut în stenograme «hai să facem legea ca să scap eu». Eu am văzut în stenograme altceva, că la maniera asta, orice intervenţie pentru orice primar ca să-i rezolv o problemă, o problemă înseamnă o autorizaţie, deblocarea unor fonduri, poate să fie interpretată ca trafic de influenţă. Eu asta am văzut, poate aţi văzut voi altceva în stenograme”, a afirmat liderul PSD Constanţa.
Întrebat ce părere are despre discuţiile din partid despre cine ar trebui să fie noul preşedinte PSD în cazul în care Victor Ponta va câştiga alegerile prezidenţiale, Mazăre a răspuns: “Nu mă interesează nici cât negru sub unghie”.
Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a fost anunţat, luni, de procurorii DNA că este urmărit penal într-un nou dosar, în care este acuzat de instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi cumpărare de influenţă.
Potrivit DNA, Hrebenciuc ar fi aflat informaţii din interiorul DNA cu ajutorul fostului şef al Serviciului Protecţie şi Pază (SPP) Dumitru Iliescu, acesta cerând şi obţinând de la un angajat al Direcţiei informaţii despre interceptarea deputatului.
În acelaşi dosar, Dan Şova este urmărit penal pentru trafic de influenţă.
Potrivit procurorilor, în 17 octombrie, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor, membru al Comitetului Executiv Naţional al partidului şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, i-ar fi cerut senatorului Dan Şova să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse.
Viorel Hrebenciuc i-ar fi promis lui Şova, în schimbul intervenţiilor sale, că îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidaţi.
Cei doi au mai discutat ca, în acelaşi context, colegul lui Hrebenciuc să îl determine pe ministrul Justiţiei să iniţieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea articolului 13 din Legea 78/2000, respectiv "fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite".
DNA a precizat că propunerea a fost formulată pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, dar şi pentru "a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului, care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanţă pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii".
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că membrul PSD condamnat, pe care Hrebenciuc voia să îl sprijinire prin adoptarea unei legi de amnistiere şi graţiere a pedepsei, este Miron Mitrea. Instanţa supremă l-a condamnat, în 15 octombrie, pe deputatul PSD Miron Mitrea la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul de corupţie privind lucrările de construcţie făcute la locuinţa mamei sale, decizia nefiind definitivă.
DNA a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a lui Viorel Hrebenciuc, atât în noul dosar, cât şi în cel în care este cercetat alături de deputatul PSD Ioan Adam, pentru retrocedări ilegale de păduri.
În dosarul retrocedărilor ilegale, Hrebenciuc este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ca să-ți ia votul, impostorii de partid se prefac că se ceartă. Se vor împăca și vor conduce țara împotriva ta! Știi ce ai de făcut: TE DUCI ȘI PUI ȘTAMPILA PE ALB, ADICĂ PE NICIUNUL!
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Un polițist de frontieră, desemnat să protejeze secția de vot, s-a împușcat în cap în propriul autoturism. Incidentul a avut loc în comuna Frătești din județul Giurgiu
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe