Mazuru: Chestiunea punctuală privind romii nu defineşte relaţia româno-franceză

Ambasadorul României în Franţa, Bogdan Mazuru, a declarat, într-un interviu acordat RFI, că situaţia privind romii nu defineşte relaţia româno-franceză, care, în opinia sa, este una "mult mai profundă şi mai substanţială" decât această problemă, ce este temporară, dar care nu trebuie neglijată.

Urmărește
49 afișări
Imaginea articolului Mazuru: Chestiunea punctuală privind romii nu defineşte relaţia româno-franceză

Mazuru: Chestiunea punctuală privind romii nu defineşte relaţia româno-franceză (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Sigur că imaginea României nu a fost cea mai bună în această perioadă în Franţa şi trebuie să fim foarte deschişi când vorbim despre acest lucru. Am văzut că problemele legate de romi au ţinut prima pagină a jurnalelor franceze în ultimele luni şi sigur că nu a fost o chestiune care să ne bucure. Pe de altă parte, trebuie să spunem că această chestiune punctuală nu defineşte în niciun fel relaţia româno-franceză, care, aşa cum am spus, este una mult mai profundă şi una mult mai substanţială decât bineînţeles această problemă, care, sperăm, este una temporară, dar care nu trebuie neglijată în acelaşi timp şi este de datoria noastră să arătăm că relaţia bilaterală este mult mai mult decât cooperarea pentru rezolvarea acestei chestiuni", a spus Mazuru la RFI.

Întrebat în legătură cu faptul că a preluat postul de ambasador la Paris într-o perioadă de tensiuni între Franţa şi România privind problema romilor, Mazuru a spus că "a fost o perioadă puţin mai complicată legată de această chestiune" şi că este "şi o provocare", atunci când există o chestiune punctuală care trebuie rezolvată.

El a adăugat însă că priveşte partea pozitivă şi anume faptul că, după vizita pe care miniştrii Eric Besson şi Pierre Lellouche au avut-o la Bucureşti recent, lucrurile au intrat pe "o cale bună", în sensul că s-a convenit să se renunţe la acuze reciproce, la a vedea unde stă responsabilitatea.

"România îşi asumă responsabilităţile şi obligaţiile pentru cetăţenii ei. În aceeaşi măsură, vorbim de o responsabilitate partajată, aşa cum a spus şi ministrul Besson la Bucureşti, de o responsabilitate până la urmă pe plan european. Deci intrăm cum am spus pe o cale bună, care înseamnă cooperare, cooperare pe proiecte concrete, care înseamnă că şi România şi Franţa sunt conştiente de faptul că problema incluziunii romilor este o problemă care trebuie abordată pe plan european, o problemă în care Comisia Europeană şi Bruxelles-ul au un cuvânt important de spus şi trebuie să contribuie la rezolvarea acestei chestiuni", a mai spus el.

Solicitat să precizeze dacă, în opinia sa, absenţa unui ambasador al României la Paris timp de opt luni a contribuit la deteriorarea dialogului bilateral între Franţa şi România, Mazuru a răspuns: "Nu aş spune acest lucru, în primul rând că relaţia româno-franceză este o relaţie deosebit de solidă, e un parteneriat strategic şi absenţa temporară a unui ambasador nu poate să afecteze într-o măsură serioasă o asemenea relaţie. Ambasada de la Paris a funcţionat şi a funcţionat bine în această perioadă, relaţia, aşa cum am spus este foarte bine structurată şi nu cred că absenţa unui ambasador, pentru o perioadă, e adevărat poate puţin mai lungă, a avut efecte serioase. Bineînţeles că prezenţa unui ambasador impulsionează întotdeauna o relaţie bilaterală şi sigur că prezenţa mea aici este menită să impulsioneze activitatea Ambasadei României la Paris".

Printre priorităţile mandatului său de ambasador la Paris, Mazuru a menţionat "substanţierea" relaţiei româno-franceze şi "atingerea potenţialului real" în această relaţie.

"Relaţia cu Franţa este de parteneriat strategic - ceea ce este un lucru foarte important, atât pentru noi cât şi pentru Paris", a menţionat el.

Bogdan Mazuru a adăugat că potenţialul în relaţia România-Franţa în domeniul economic este "uriaş" şi că datoria unui diplomat, mai ales în actualul context, este să caute să contribuie la dezvoltarea acestei cooperări economice. "Datoria mea este să contribui la creşterea investiţiilor franceze în România, să sprijin firmele româneşti private să facă business cu Franţa, datoria mea este să scot în evidenţă avantajele pe care le oferă România din acest punct de vedere. Tot ceea ce se numeşe domeniu economic va constitui un punct foarte important al agendei diplomatice a Ambasadei României la Paris", a subliniat el.

Mazuru a mai spus că intenţionează să continue demersurile predecesorului său, Teodor Baconschi, în ceea ce priveşte legătura cu comunitatea românească din Franţa.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, în 8 septembrie, decretul privind acreditarea lui Bogdan Mazuru în calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Franţa.

Diplomat de carieră şi fost ambasador al României la Berlin, dar şi la NATO, Bogdan Mazuru a fost până acum secretar de stat pentru afaceri europene. Postul de la Paris a rămas vacant după ce Teodor Baconschi a fost numit în fruntea MAE, în decembrie 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici