Prima pagină » Politic » Motreanu propune modificarea protocolului USL şi prezentarea de candidaţi comuni la toate primăriile

Motreanu propune modificarea protocolului USL şi prezentarea de candidaţi comuni la toate primăriile

Deputatul PNL Dan Motreanu a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că va propune modificarea protocolului de funcţionare al USL astfel încât Uniunea să prezinte candidaţi comuni la toate primăriile, ca urmare a adoptării proiectului de lege care reglemntează alegerea primarilor într-un singur tur.
31 mai 2011, 14:01, Politic

„Deşi PDL prezintă această lege ca un succes al lor, cred că este o mare greşeală politică care se va întoarce împotriva lor. Eu unul voi susţine în cadrul USL ca, odată cu modificarea acestei legi, USL să prezinte candidaţi unici în toate comunităţile din România, astfel încât să putem să câştigăm cât mai multe comunităţi. Eu cred că, dacă USL va prezenta candidat comun în toate unităţile administrative, are prima şansă în momentul acesta, pe noua lege, de a câştiga primăriile”, a spus Motreanu.

El a apreciat că legea care reglementează alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin aduce un deficit de democraţie comunităţilor locale pentru că are drept efect lipsa de reprezentativitate a viitorilor primari.

„Va exista posibilitatea să fie primari care să nu aibă reprezentativitate în comunitate, pentru că pot fi aleşi cu un număr de voturi foarte mic. De exemplu, ştim că în multe comunităţi sunte zece, cinsprezece candidaţi, ceea ce ar putea presupune, la un moment dat, ca primăria să fie câştigată de un candidat cu cinsprezece procente. Asta arată clar că nu este persoana cea mai agreată şi nu are reprezentantivitate să conducă primăria”, a spus Motreanu.

În acest moment, protocolul USL prevede ca PSD şi ACD PNL-PC să prezinte candidaţi comuni la preşedinţia CJ şi primăriile municipii de judeţ, fiind deja începută efectuarea sondajelor de opinie pentru a desemnarea acestora.

Legea privind alegerea primarilor într-un tur de scrutin a fost adoptată, marţi, de Camera Deputaţilor, care este forul decizional, cu 174 de voturi „pentru”, 110 voturi „împotrivă” şi 3 abţineri.