- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Meleşcanu: 2007 - greu pentru Armată, dar bun fiindcă au fost prezentate CSAT 6 programe strategice
Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, apreciază că anul 2007 a fost greu pentru Armată, cu „probleme de continuitate şi coerenţă” din cauza schimbărilor frecvente, dar şi pozitiv deoarece Map a prezentat CSAT, premierului şi Guvernului şase programe strategice de înzestrare.
Meleşcanu: 2007 - greu pentru Armată, dar bun fiindcă au fost prezentate CSAT 6 programe strategice
Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat într-un interviu de bilanţ, difuzat, duminică, de RRA, că anul 2007 a fost unul deosebit, dar şi greu pentru Armată.
Ministrul a subliniat schimbările numeroase care au avut loc la nivelul MAp în cursul anului, apreciind că această situaţie a creat „probleme de continuitate şi coerenţă”.
Meleşcanu a spus că, pe de altă parte, anul 2007 a fost unul deosebit deoarece a fost primul cu o armată profesionistă a României, lucru care, deşi a ajutat la rezolvarea unei serii de probleme, a generat altele noi, mai ales de ordin social.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
-
Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
Anul 2007 a fost de asemenea unul „greu” din punctul de vedere al apărării, deoarece, potrivit lui Meleşcanu, România a avut cea mai mare expunere pe teatrele de operaţiuni din străinătate, dar şi pentru că obligaţiile care au revenit României au crescut.
„A fost de asemenea un an foarte greu pentru că a fost anul în care, în condiţiile în care ne-am desfăşurat activitatea, a ieşit mult mai clar în evidenţă care sunt limitările pe care le avem din punctul de vedere al dotării noastre”, a apreciat Meleşcanu, precizând că nu se referă „numai la transportoare, la maşini, la camioane, care reprezintă totuşi tehnologia anilor 70” cu care România trebuie să facă faţă pericolelor existente în prezent.
Meleşcanu a menţionat că are în vedere inclusiv necesitatea unei mai bune protecţii a forţelor armate în faţa unor atacuri nucleare, bacteriologice sau chimice.
Ministrul a apreciat ca pozitiv faptul că, la sfârşitul lui 2007, Map a prezentat CSAT, premierului şi Guvernului propunerile pentru şase programe strategice care ar urma, într-o perioadă de 10-15 ani, „să schimbe complet faţa armatei române şi să doteze armata română profesionistă cu mijloacele cele mai performante care există la ora actuală”.
El a menţionat că principalele sale obiective pentru anul 2008 sunt rezolvarea tuturor problemelor care ţin de încheierea procesului de restructurare şi de trecerea la o armată profesionistă, dotarea armatei române şi consolidarea poziţiei României în cadrul NATO şi UE, prin recunoaşterea din partea aliaţilor.
Meleşcanu a menţionat, de asemenea „o serie de proiecte ambiţioase”, printre care lansarea, dar şi finalizarea parţială a procesului de construire de locuinţe pentru militari, construirea unui nou spital militar central şi ameliorarea dotării celor deja existente.
Întrebat în legătură cu bugetul, ministrul Meleşcanu a precizat că „bugetul pentru Apărare nu este niciodată suficient”.
El a menţionat însă că repartizarea resurselor pentru 2008 a ţinut cont de priorităţile existente şi în celelalte domenii. Meleşcanu şi-a exprimat speranţa ca măcar anul viitor nivelul bugetului alocat apărării să depăşească doi la sută.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.