- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (11.11.2014, 23:19)
- Catalina Mihai
Meleşcanu: Am cerut BEC temei legal pentru noi secţii de vot. Ar putea vota 350.000 în turul II
Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, că a cerut BEC "un temei legal" pentru înfiiinţarea de noi secţii de vot în diaspora şi permisiunea de a schimba adresa unor secţii, apreciind că "o bună organizare" ar putea duce la un număr de 350.000 de votanţi în turul II.
Urmărește
337 afișări
Meleşcanu: Am cerut BEC temei legal pentru noi secţii de vot. Ar putea vota 350.000 în turul II (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
"Am cerut (BEC - n.r.) să ni se dea fără echivoc temeiul legal pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate, precum şi procedurile aferente şi termenele legale de înfiinţare şi constituire sau contestare a birourilor electorale", a precizat, la Realitatea TV, Teodor Meleşcanu.
Noul ministru a spus că a mai propus BEC "adoptarea unor măsuri relativ simple, care au însă ca obiectiv să faciliteze foarte mult derularea procesului electoral", una fiind permisiunea înlocuirea reprezentanţilor partidelor politice care nu se prezintă în ziua alegerilor în comisia de votare.
O altă propunere vizează "reducerea datelor care se înscriu în tabelul pentru cei care votează, respectiv să fie limitate doar la nume, prenume, CNP, care să-l poată identifica, oraşul unde locuieşte, fără scară, fără bloc, fără nimic", a mai spus el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Referitor la spaţiile din unele ambasade şi consulate, şeful diplomaţiei a precizat că se examinează posibilitatea luării unor "săli mai mari în câteva oraşe unde au fost probleme mari".
"Am solicitat o aprobare pentru schimbarea unor localuri mai mici şi improprii care sunt în ambasade cu un local mai mare. La Paris avem în vedere şi la Londra posibilitatea de a lua o sală mult mai mare în care lucrurile să se poată desfăşura mai simplu", a spus Teodor Meleşcanu, adăugând, ulterior, că este vorba despre săli de sport.
Meleşcanu şi-a exprimat speranţa că "prin simple măsuri de bună organizare" s-ar putea dubla numărul celor care au votat în turul I, ajungându-se la circa 350.000 de votanţi.
Totodată, Teodor Meleşcanu a declarat că toţi directorii generali au plecat la punctele unde au fost cele mai mari probleme: Paris, Munchen, Viena, Chişinău, Bruxelles. "O să fac şi eu un tur rapid în aceste zile să vedem care este situaţia reală la faţa locului, care sunt ultimele informaţii, ce se poate face pentru fluidizarea votului", a punctat Meleşcanu.
Ministrul de Externe a declarat, pe de altă parte, că e nevoie de elaborarea unei legi pentru votul din diaspora, pentru a evita asemenea lucruri, iar în această lege ar trebui să se stipuleze ca fiecare român din străinătate să anunţe cu câteva luni înainte că va veni la vot.
"Noi avem la ora actuală 500.000 de români cu paşaport de rezident în străinătate. Se evaluzează că în străinătă pe tot globul sunt undeva pe la 3 milioane, 3 milioane şi ceva (de români)", a precizat Meleşcanu, subliniind că din această cauză nu se pot face calcule reale.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria