- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Meleşcanu: Bugetul alocat apărării, pentru 2009, circa 1,5 la sută din PIB
Bugetul alocat Ministerului Apărării va fi pentru 2009 de aproximativ 1,5 la sută din PIB, a declarat, duminică, ministrul Teodor Meleşcanu, prezent la MIL FEST.
Meleşcanu: Bugetul alocat apărării, pentru 2009, circa 1,5 la sută din PIB (Imagine: Mediafax Foto)
"Ultimele discuţii sunt să avem ceva peste bugetul pe anul acesta cu un milion de RON", a spus ministrul, întrebat în legătură cu nivelul bugetului alocat apărării.
"În procente din PIB e în jur de 1,50 la sută", a completat el.
CSAT trebuia să discute marţi, bugetele instituţiilor de apărare, însă preşedintele Traian Băsescu a declarat că reuniunea a fost suspendată pentru că materialele privind bugetele, care trebuiau transmise anticipat de Guvern membrilor CSAT, au fost aduse abia la şedinţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Şeful statului a spus că în aceste condiţii era imposibilă aprobarea sumelor pentru bugetele instituţiilor din domeniul siguranţei naţionale şi că nu a vrut ca CSAT să fie o instituţie care adoptă decizii în necunoştinţă de cauză.
El a menţionat că documentele trebuiau transmise de ministrul Finanţelor şi avizate de primul-ministru"cu suficient timp înainte", pentru a se putea face o proiecţie.
În replică, premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că preşedintele Traian Băsescu a susţinut în şedinţa CSAT că alocaţiile bugetare pentru dotarea armatei au fost insuficiente şi astfel sunt servite interesele Rusiei, declaraţie de care şeful Executivului s-a arătat şocat şi surprins.
"Aş vrea să fac referire la un alt subiect la care preşedintele a făcut vorbire într-o manieră pe care eu aş numi-o aiuritoare, spunând că alocaţiile făcute pentru înzestrarea armatei au fost insuficiente şi, în acest fel, se servesc interesele Rusiei. Acest lucru a uitat să-l spună la conferinţa de presă. Este lucrul care pe noi toţi ne-a şocat şi ne-a surprins", a spus Tăriceanu.
El a susţinut că, de la preluarea mandatului, bugetul a fost îndreptat în primul rând către asigurarea elementelor esenţiale securităţii naţionale, respectiv pentru educaţie, sănătate, securitate alimentară, fără să fie investite fonduri "în echipamente care ruginesc şi se demodează".
"Din câte ştiu, România nu este ameninţată astăzi de nimeni, nu este în stare de conflict cu nicio ţară dimprejur, am reuşit să avem relaţii care să ne aducă în situaţie de normalitate. În plus, suntem membri ai UE şi ai NATO şi beneficiem de aceste elemente de securitate colectivă şi, ca atare, a fâlfâi aşa undeva pericole de acest gen nu face decât să ne aducă aminte de sistemul de propagandă din perioada comunistă, când totdeauna se căuta un duşman", a afirmat premierul.
Premierul a precizat că întotdeauna când va avea de ales între a cheltui banii pentru oameni, a investi în cercetare, în educaţie, în sănătate, în agricultură sau a cheltui bani pe tancuri, va avea prima opţiune în faţă.
Proiectul de buget pentru anul viitor urmează să fie discutat în şedinţa Guvernului de săptămâna viitoare, după ce fiecare ministru va transmite ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, date privind necesarul de alocaţii bugetare.
Bugetul pentru 2009 nu a fost discutat deocamdată de către miniştri decât informal.
"A fost o discuţie între noi despre buget, pe holul Palatului Victoria, în care am stabilit ca la începutul săptămânii viitoare fiecare ministru să îi prezinte lui Vosganian propriul proiect de buget", declara, pentru MEDIAFAX, unul dintre miniştrii care au participat la şedinţa de marţi a Guvernului.
Potrivit sursei citate, ministrul Finanţelor a prezentat în şedinţa Executivului o notă în care se arăta că unele instituţii, printre care Ministerele Agriculturii, Mediului, Educaţiei, solicită acordul pentru depăşirea limitei de cheltuieli publice pentru luna octombrie.
Ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat la sfârşitul lunii septembrie că proiectul de buget pentru anul viitor prevede o ţintă de deficit de 2% din PIB şi o creştere economică de 6,5%.
Conform articolului 35 din Legea 500/2002 privind finanţele publice, Ministerul Finanţelor, pe baza proiectelor de buget ale ordonatorilor principali de credite şi a bugetului propriu, întocmeşte proiectele legilor bugetare şi proiectele bugetelor, pe care le depune la Guvern până la data de 30 septembrie a fiecărui an.
După însuşirea de către Guvern a proiectelor legilor bugetare, acesta le supune spre adoptare Parlamentului cel mai târziu până la data de 15 octombrie a fiecărui an.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO