Meleşcanu cere rechemarea ambasadorului George Maior din SUA. Cererea a fost trimisă la Cotroceni

Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a anunţat, miercuri, că a transmis către Cotroceni cererea de rechemare a lui George Maior din funcţia de ambasador al României în SUA precum şi propunerea numirii unui nou ambasador la Washington.

Urmărește
1598 afișări
Imaginea articolului Meleşcanu cere rechemarea ambasadorului George Maior din SUA. Cererea a fost trimisă la Cotroceni

BREAKING Meleşcanu cere rechemarea ambasadorului George Maior

„Comisia de politică externă a Senatului a solicitat MAE să facă o analiză referitoare la dl ambasador Maior. În urma acestei solicitări am făcut analiza respectivă şi am trimis şi la preşedinţie propunerea de rechemare a ambasadorului George Maior şi numirea unui nou ambasador la Washington. Analiza noastră s-a bazat şi pe raportul Comisiei SRI legat de folosirea SRI în scopuri persoale de domnul Maior”, a declarat Teodor Meleşcanu, miercuri la Antena 3.

George Maior a fost audiat în Comisia de Control SRI în anul 2018, cu privire la protocoalele secrete încheiate de Serviciul Secret de Informaţii în perioada în care a condus această instituţie, dar şi cu privire la relaţia pe care o avea acum Horia Georgescu şi cum a influenţat, prin SRI, dosarele pe integritate.

Scandalul privind prestaţia lui Maior în calitate de şef SRI

Raportul Comisiei de control, privind colaborarea dintre SRI şi ANI, arată că faptele fostului şef al Serviciului, George Maior, ”se circumscriu unor acţiuni de poliţie politică, menite să afecteze grav procese democratice, pentru a obţine influenţă politică nelegitimă”. Mai exact, Maior ar fi folosit instituţia şi relaţia cu ANI pentru a-şi crea oportunitatea să devină premier, dacă Victor Ponta ajungea preşedinte.

Acesta a încălcat legislaţia care reglementează activitatea instituţiei pe care a condus-o şi a angajat instituţia în acţiuni reprobabile, care au lezat interesele partidelor politice sau ale persoanelor fizice sau juridice. Aceste elemente se circumscriu unor acţiuni de poliţie politică, menite să afecteze grav procese democratice, în beneficiul propriu şi personal, pentru a obţine influenţă politică nelegitimă, în vederea obţinerii funcţiei de prim-ministru al României, în eventualitatea câştigarii alegerilor prezidenţiale de către Victor Ponta”, se arată în raportul Comisiei de control a activităţii SRI.

Coroborând declaraţiile şi probele deţinute, membrii Comisiei concluzionează, "în mod cert şi fără echivoc, că George Maior a minţit, denaturând adevărul cu privire la relaţia instituţională şi personală avută cu fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), fiind principalul vector raportat la relaţionarea instituţională cu ANI, şi în particular, în plan personal, formal sau informal, cu Horia Georgescu. Discuţiile private dintre George Maior şi Horia Georgescu erau legate de parlamentari, miniştri, persoane cu funcţii de conducere şi putere de decizie în stat cu privire la sesizările înaintate de SRI, care să aibă drept consecinţă influenţarea parcursului politic şi/sau a vieţii publice”, se mai menţionează în raport.

Drept răspuns, George Maior a menţionat, în urmă cu o săptămână, într-o scrisoare deschisă, că Serviciul Român de Informaţii nu se raportează niciodată la potenţialul politic al unor persoane fizice vizate de informaţii şi a cerut declasificarea tuturor audierilor persoanelor care s-au prezentat în faţa comisiei. "Doresc să subliniez că toate informaţiile transmise de către Serviciul Român de Informaţii către Agenţia Naţională de Integritate în calitate de beneficiar legal, au aparţinut unei instituţii constituţionale a statului român, respectiv Serviciului Român de Informaţii, nu directorului acestei instituţii".

Maior face referire la raport ca fiind asumat "de o parte dintre membrii acestei".

Ulterior, Ministerul de Externe s-a delimitat de declaraţiile ambasadorului. "Potrivit procedurilor parlamentare şi democratice, Comisia, cu majoritatea membrilor, a aprobat raportul care este un document oficial al Parlamentului României. În aceste condiţii trebuie respectată obligaţia de rezervă a membrilor Corpului diplomatic în raport cu autorităţile române conform principiului separaţiei puterilor, prevăzut de Constituţia României. Legea 269 din 17 iunie 2003 privind Statutul Corpului diplomatic şi consular al României prevede la articolul 31, care se referă la obligaţiile membrilor Corpului diplomatic şi consular, ca aceştia să se abţină de la orice faptă care ar putea aduce prejudicii României", transmite Ministerul de Exerne.

Ministrul de Externe mai avea pe masă, din toamna anului trecut, o solicitare de rechemare a ambasadorului George Maior, formulată de Comisia de Politică Externă din Senat.

Maior a fost numit ambasador al României în SUA în iunie 2015. Anterior a deţinut funcţia de director al SRI timp de peste opt ani, devenind cel de-al patrulea director al Serviciului Român de Informaţii la data de 4 octombrie 2006. Până la acea dată, a fost senator PSD şi preşedinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională din Senat.

Ultimul cuvânt privind rechemarea îl va avea preşedintele Klaus Iohannis.

Art 91 din Constituţie prevede: "Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice"

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici