- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (08.08.2012, 12:39)
- Andi Manciu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Meleşcanu cere verificarea activităţii SIE. Preşedintele Comisiei SIE: Dacă Meleşcanu are o problemă, să se ducă la CSAT sau la Antonescu
Directorul SIE, Teodor Meleşcanu, a solicitat Comisiei parlamentare de control al serviciului verificarea activităţii instituţiei ca urmare a unor afirmaţii publice "care pot afecta imaginea şi credibilitatea" SIE.
Urmărește
511 afișări
Teodor Meleşcanu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SIE, Gabriel Vlase (PSD), a declarat,miercuri pentru MEDIAFAX că scrisoare directorului SIE, Teodor Meleşcanu, nu se înscrie în atribuţiile acestui for, iar dacă acesta are o problemă cu declaraţiile publice, să i se adreseze preşedintelui interimar.
Întrebat dacă se pune problema convocării Comisiei de control al SIE, urmare a scrisorii adresate de directorul SIE, Teodor Meleşcanu, Vlase a răspuns: "Nu e nicio comisie convocată, pentru că pornim de la un principiu simplu: cel care controlează spune când şi ce controlează, nu cel care e controlat".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Preşedintele comisiei de control al SIE a menţionat că personal nu a văzut vreo problemă în activitatea SIE în ultima perioadă.
"Activitatea serviciului e controlată în permanenţă, până la ultima şedinţă care a avut loc acum vreo lună de zile, înainte de a intra în vacanţa parlamentară. De atunci şi până acum, eu unul, personal, nu am sesizat chestiuni de încălcări a nu ştiu ce legislaţii, Constituţii, cu excepţia faptului că într-adevăr sunt declaraţii publice. Dar astea nu intră în atribuţia Comisiei, deci e problema domniei lui dacă are probleme cu declaraţii publice, nu a mea. (...) Are o problemă domnia lui, să se ducă la CSAT sau să se ducă la preşedinte, că e în subordine directă şi să-şi lămurească ce au de lămurit. Nu aruncă scrisori că ştiu eu Comisia... Ce să facă Comisia?", a mai spus Vlase.
El a mai precizat că subiectul va fi discutat cu ocazia primei şedinţe a Comisiei, dar în acest moment subiectul "nu priveşte Comisia sub nicio formă".
Vlase a susţinut că nu doreşte să comenteze declaraţiile "preşedintelui, indiferent cine e".
"Hotărârea Parlamentului de înfiinţare a acestei comisii are nişte chestiuni punctuale, abuzuri, încălcări constituţionale, cu chestiuni sesizate oficial, nu aşa.. cineva spune, după aia unul trimite scrisori... Spun că astea sunt copilării ca să... cât e perioada asta", a mai spus preşedintele Comisiei de control al SIE.
SIE menţionează într-un comunicat de presă că, "la 6 august 2012, directorul Serviciului de Informaţii Externe s-a adresat Comisiei Speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului de Informaţii Externe".
"În scrisoarea transmisă, directorul SIE solicită dispunerea măsurilor necesare pentru verificarea şi clarificarea concordanţei activităţii Serviciului cu Constituţia României, legile ţării şi hotărârile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, precum şi cu regulamentele militare, ca urmare a unor afirmaţii făcute recent în spaţiul public care pot afecta imaginea şi credibilitatea acestei instituţii fundamentale a statului român", se arată în comunicatul SIE, care nu face referire explicit la autorii declaraţiilor privitoare la activitatea SIE.
Citeşte şi:
Antonescu, către SIE: Imaginea României, distrusă într-o acţiune organizată, coordonată, finanţată
Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat însă, sâmbătă, referindu-se la Serviciul de Informaţii Externe (SIE), că trebuie să înţelegem mecanismul prin care imaginea României a fost distrusă în doar două săptămâni într-o acţiune organizată, coordonată şi finanţată.
"Pe mine mă interesează ca aceste instituţii să lucreze la Cotroceni, nu ca să lucreze pentru mine, să-mi spună mie cu cine se întâlneşte domnul Băsescu. Să vedem ce se poate face pentru relaţiile şi imaginea afectate ale acestei ţări, pentru că ele au un rol sau îl pot avea. Să vedem ce se întâmplă - că mă întrebaţi de un anumit serviciu (SIE, n.r.) - trebuie să înţelegem totuşi mecanismul prin care imaginea unei ţări a fost distrusă în două săptămâni într-o acţiune evident organizată, coordonată, finanţată. Trebuie să vedem totuşi cine a făcut asta, pentru că este ceva ce afectează ţara, toată ţara", a spus Antonescu, la Antena3.
Întrebat de unul dintre invitaţii emisiunii dacă afirmaţia sa poate echivala cu aceea că imaginea ţării a fost distrusă în două săptămâni într-o acţiune organizată şi finanţată, Antonescu a spus răspuns: "Aşa pare. O spun pentru că văd".
"Cum se întâmplă? De ce există această vulnerabilitate din partea acestei ţări din UE, o ţară în legătură cu regimul politic al căreia nu existau dubii? Cum se poate ca imaginea unei ţări să fie atât de vulnerabilă încât în două săptămâni, pe toate continentele, pe toate marile jurnale ale lumii, aproape toate marile jurnale care se ocupă de politică,şi în multe cancelarii, să izbucnească aşa ceva?", s-a întrebat Antonescu.
Preşedintele interimar a mai fost întrebat dacă poate cere serviciilor secrete să-i spună dacă i-au transmis rapoarte şi lui Traian Băsescu.
"E o întrebare retorică. Sper din tot sufletul - nu am nicio informaţie că i-au trimis, ar fi fost ceva total în afara legii. Cred că, oricum, nu mi-ar spune că au făcut asta", a precizat Antonescu.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe