Video Meleşcanu, chemat la Cotroceni să explice motivele delimitării României de declaraţia comună a UE referitoare la mutarea unor ambasade la Ierusalim/ UPDATE Premierul Dăncilă: Ca să chemi un ministru trebuie să vorbeşti cu prim-ministrul

Întâlnirea solicitată de preşedintele Klaus Iohannis cu ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, va avea loc marţi, ora 11.00, la Palatul Cotroceni, ministrul fiind chemat să explice motivele delimitării României de declaraţia comună a UE referitoare la mutarea unor ambasade la Ierusalim. Cu toate acestea, premierul României, Viorica Dăncilă, a menţionat că dacă preşedintele Klaus Iohannis doreşte să aibă o discuţie cu ministrul Afacerilor Externe trebuie să îl sune pe prim-ministru.

Urmărește
8478 afișări

"Mâine, la ora 11.00, va avea loc, la Palatul Cotroceni, întalnirea solicitata de Presedintele Romaniei cu ministrul de Externe", informează Administraţia Prezidenţială.

În replică, Viorica Dăncilă spune că procedura este să fie sunată şi "trebuie respectată de toată lumea".

"Sper să am o discuţie cu domnul preşedinte. Domnul preşedinte, dacă vrea să mearga un ministru la Cotroceni, trebuie să vorbească cu prim-ministrul, aşa e normal. Dânsul hotărăşte dacă trebuie să sune sau nu. Într-un guvern, ca să chemi un ministru trebuie să vorbeşti cu prim-ministrul şi această reguţă trebuie respectată de toată lumea. Dacă vrea să meargă un ministru la Cotroceni, preşedintele trebuie să sune. Domnul Meleşescanu a vorbit cu mine şi, dacă îşi va da acordul prim-ministrul, va merge. Nu pot să-mi dau acordul pentru ceva în care nu sunt întrebată", a declarat Viorica Dăncilă.

"Luati declaraţia domnului preşedinte şi o să vedeţi faptul că sună a ameninţare", a spus premierul. În declaraţia invocată, preşedintele României susţinea că premierul ar trebui să facă ceea ce i se spune, referindu-se la demisie.

Dragnea, despre convocarea lui Meleşcanu la Cotroceni: Va comunica doamna prim-ministru dacă merge

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că premierul Viorica Dăncilă va comunica dacă ministrul de Externe va răspunde convocării preşedintelui Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, pentru că şeful statului nu conduce guvernul, ”chiar dacă asta îşi doreşte”.

”În ceea ce priveşte convocarea la ordin a ministrului de Externe este o decizie pe care o va lua dna prim-ministru după o discuţie cu dl. ministru Meleşcanu. Aici vreau să spun două lucruri. La discuţia, întâlnirea, singura pe care am avut-o după instalarea guvernului condus de dna Dăncilă, la Cotroceni, preşedintele Iohannis, doamna prim-ministru şi cu mine, printre alte lucruri convenite, am convenit că preşedintele sau consilierii prezidenţiali sau şefii de cabinet ai consilierilor prezidenţiali nu convoacă şi nu cer miniştrilor să vină la întâlniri la Cotroceni, ci este o discuţie care are loc între preşedinte şi prim-ministru, preşedintele discută cu primul ministru, îi solicită sau îi spune că vrea să aibă o întâlnire cu un ministru sau cu mai mulţi miniştri şi amândoi convin să aibă loc întâlnirea. Acest lucru nu s-a respectat niciodată şi va decide dna prim-ministru ce se întâmplă, pentru că preşedintele nu conduce guvernul, chiar dacă asta îşi doreşte şi orice face guvernul fără să-l întrebe - nici nu poţi să-l întrebi tot timpul, că nu este foarte uşor de găsit - deranjează. Deci va comunica dna prim-ministru, ministrul de Externe, dacă va avea loc această întâlnire. Asta nu e o problemă a PSD”, a declarat Liviu Dragnea la Palatul Parlamentului, după şedinţa BPN al PSD.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că îl va chema pe ministrul de Externe Teodor Meleşcanu pentru explicaţii privind poziţia ministerului cu privire la delimitarea României de declaraţia comună a UE referitoare la mutarea unor ambasade ale statelor membre la Ierusalim.

Întrebat dacă a fost consultat înainte de această decizie luată de România, şeful statului a răspuns: "Iată un nou exemplu cum PSD guvernează foarte prost. Aceşti pesedişti s-au folosit de lipsa unei clarităţi în legislaţia în vigoare şi au blocat un document european fără să se consulte cu preşedintele. Este a doua oară când încearcă să facă politică externă după ureche, aşa cum au făcut cu salarizarea, şi iese prost. Prin blocarea unei declaraţii, România este adusă în marginea Uniunii, alături de nişte ţări faţă de care am tot respectul, dar sunt eurosceptice. Măsurile antieuropene care vin pe linia PSD, acestă măsuri riscă să ne scoată realmente din Europa. Nu e admibisil ca PSD să ia anumite decizii din ce în ce mai des, care sunt convins că sunt dictate de la nivelul aprtidului şi nu guvernului şi să ne readucă în marginea Europei. Românii îşi doresc să fie parte integrantă a Europei."

MAE a anunţat sâmbătă că propunerea Serviciului European de Acţiune Externă de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene cu privire la mutarea ambasadelor unor state membre de la Tel Aviv la Ierusalim, printre care şi România este una lipsită de echilibru, cu accent doar pe un element.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici