- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (12.11.2014, 17:42)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Meleşcanu: Conducerea Camerei mi-a spus că invitaţia Comisiei pentru diaspora nu respectă prevederile
Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, susţine că a luat în calcul invitaţia Comisiei pentru diaspora pentru a discuta despre votul din străinătate, dar a primit o adresă de la Cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor în care se precizează că o astfel de convocare nu respectă Regulamentul.
Urmărește
183 afișări
Teodor Meleşcanu (Imagine: Ovidiu Micsik/ Mediafax Foto)
Într-o precizare remisă MEDIAFAX, MAE respinge "acuzele nefondate" care i-au fost aduse ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, "referitor la pretinsul refuz de a participa la o întâlnire cu membrii Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării de la Camera Deputaţilor" şi "pentru o informare corectă" face publică scrisoarea adresată de şeful diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu preşedintelui Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, Mircea Lubanovici.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Teodor Meleşcanu precizează în scrisoare că dialogul dintre membrii Parlamentului şi reprezentanţii Executivului este de "maximă importanţă", dar "pentru a da şansa unei discuţii utile şi bine fundamentate o astfel de întâlnire ar fi bine să nu fie convocată de pe o zi pe alta", cu atât mai mult cu cât a preluat mandatul la Externe abia în 10 noiembrie, iar actuala perioadă este una "foarte aglomerată".
Ministrul de Externe susţine însă că "un răspuns pozitiv" la invitaţie ar fi putut reprezenta "o opţiune de luat în calcul".
Pe de altă parte, Meleşcanu afirmă că în ziua în care a primit invitaţia, marţi, a primit şi o adresă de la Cabinetului preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, semnată de vicepreşedintele Marian Neacşu, "prin care se semnalează că Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor nu a fost sesizat şi nu a aprobat o astfel de reuniune a Comisiei românilor de pretutindeni".
"Programul Camerei pentru această perioadă prevede activitate pentru toţi deputaţii în circumscripţiile electorale, iar o astfel de convocare nu respectă prevederile Regulamentului Camerei Deputaţilor", i s-a transmis ministrului de Externe în această adresă.
"În aceste condiţii, în speranţa că la nivelul Camerei Deputaţilor se va rezolva disputa pe marginea problemelor de procedură regulamentară vă asigur, domnule preşedinte, că voi da curs, în viitor, invitaţiei dumneavoastră la o dată ce vă propun să o convenim de comun acord", conchide ministrul.
Mai mulţi deputaţi din opoziţie, membri ai Comisiei pentru românii din străinătate, au ieşit, miercuri, în curtea Parlamentului, pentru a-şi ţine şedinţa, după ce ziariştii nu au avut acces în clădire pe motiv că deputaţii aveau programate în această săptămână activităţi în teritoriu.
Printre deputaţii care au ieşit în curtea Palatului Parlamentului, în faţa presei, pentru a susţine declaraţii, s-au aflat Mircea Dolha (PNL), Bogdan Diaconu (neafiliat), Mihai Deaconu (PPDD), Aurelian Mihai (neafiliat), Ovidiu Raeţchi (PNL), Eugen Tomac (PMP).
Deputatul liberal Mircea Dolha a declarat că membrii comisiei i-au invitat pe ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi pe ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, pentru a discuta despre votul în turul II în dispora, însă Teodor Meleşcanu a anunţat că nu poate să participe.
Potrivit lui Dolha, Meleşcanu şi-a arătat disponibilitatea de a veni la comisie la o dată care să fie stabilită de comun acord, arătând şi că a primit din partea conducerii Camerei o informare potrivit căreia lucrările comisiei nu respectă Regulamentul, deputaţii având în aceată săptămână activităţi în circumscripţii.
Mircea Dolha, vicepreşedinte al comisiei, a susţinut că, potrivit Regulamentului, lucrările comisiilor se desfăşoară independent de Biroul Permament şi că ar fi trebuit aprobare din partea Biroului doar dacă cei doi miniştri ar fi fost invitaţi în plen.
Dolha a mai arătat că jurnaliştii au fost invitaţi să participe la lucrările comisiei, însă nu li s-a permis accesul în clădirea Parlamentului, de la secretariatul general comunicându-li-se că presa ar putea intra fără reportofoane şi camere de luat vederi.
Deputaţii au ieşit în curtea Palatului Parlamentului, unde au făcut declaraţii de presă.
Marţi, Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării anunţa, printr-un comunicat, că urma să aibă, miercuri, o întrevedere cu miniştrii Teodor Meleşcanu şi Bogdan Stanoevici pe tema desfăşurării votului în diaspora în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.
“Reprezentanţii Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării vor avea miercuri, 12 noiembrie, începând cu ora ora 12.00, o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe, domnul Teodor Meleşcanu şi cu ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, domnul Bogdan Stanoevici”, se arăta în comunicatul comisiei, transmis marţi de Direcţia de comunicare a Camerei Deputaţilor.
Într-un comunicat remis ulterior acestui anunţ, conducerea Camerei Deputaţilor aprecia că iniţitiva membrilor Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor de a-i invita pe Teodor Meleşcanu şi Bogdan Stanoevici nu respectă prevederile Regulamentului Camerei.
"Conducerea Camerei Deputaţilor a constatat că membri ai Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării i-au invitat pe domnii Teodor Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe, şi Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, la o şedinţă, miercuri, 12 noiembrie. Având în vedere că hotărârea Comitetului liderilor grupurilor parlamentare cu privire la programul de lucru pentru această săptămână se referă doar la activităţi ale deputaţilor în circumscripţiile electorale, iar Biroul permanent nu a fost sesizat cu această solicitare, apreciem că iniţiativa membrilor Comisiei nu respectă prevederile Regulamentului Camerei Deputaţilor", se menţiona în comunicat.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe