- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Meleşcanu: Datoriile istorice ale companiilor din industria de apărare ar putea fi şterse
Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, că membrii comisiei analizează iniţierea unui act normativ care să vizeze ştergerea datoriilor istorice ale companiilor din industria de apărare.
"Am discutat astăzi (marţi - n.r.) ceea ce putem noi face la nivelul Parlamentului, pe programul legislativ - problemele de restructurare a industriei. Din punctul nostru de vedere, lucrul esenţial este să apară cât mai curând o versiune a legii privind apărarea şi securitatea României, care să ţină seamă de toate evoluţiile care au avut loc. Dacă va fi nevoie, vom aproba şi propuneri de restructurare a industriei şi un lucru esenţial pentru care am promis sprijin este un act normativ care să şteargă datoriile istorice ale acestor companii, care practic nu sunt în măsură să mai dea banii înapoi, iar cu toate penalităţile se ajunge la sume astronomice pe hârtie, pe care nu le pot, în mod evident, acoperi", a declarat Teodor Meleşcanu.
La şedinţa de marţi a comisiei au participat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Claudiu Constantin Stafie, şi directorul general al companiei Romarm, Vasile Crişan.
Pe ordinea de zi a şedinţei a figurat audierea conducerii Companiei Naţionale Romarm, a SC Fabrica de arme Cugir SA şi SC Uzina Mecanică Cugir SA, pe problematica specifică domeniului industriei de apărare.
Teodor Meleşcanu a mai spus că aceste ajutoare nu sunt interzise de normele europene.
"Pe tratatul de la Lisabona şi pe toate documentele UE, sectorul apărare, ordine publică şi siguranţă naţională rămâne la latitudinea statelor de a adopta toate măsurile. Din acest punct de vedere, nu există niciun impediment", a explicat Meleşcanu
De asemenea, preşedintele Comisiei de apărare din Senat a spus că trebuie sprijinite cele trei programe naţionale pe care MapN le-a lansat în colaborare cu Romarm, respectiv construirea unui nou transportor blindat, producerea unei puşti de infanterie pe calibru NATO şi construirea avioanelor fără pilot, arătând că se examinează posibilitatea de a iniţia o iniţiativă pentru o rectificare pozitivă a bugetului MApN.
Şi Guvernul pregăteşte ştergerea datoriilor la buget ale firmelor din industria de apărare, de circa un miliard lei, folosindu-se de o normă UE care permite protejarea interesului militar naţional şi invocând că executarea silită a bunurilor va afecta volumul capacităţilor de producţie pentru apărare.
Ştergerea datoriilor acumulate de către companiile din industria de apărare va fi tratată drept o măsură de redresare economico-financiară a acestora, relevă un document semnat de conducerea Ministerului Economiei.
Conform datelor aflate în evidenţa Ministerului Finanţelor, totalul datoriilor bugetare ale acestor companii, calculate pentru anul 2009, se ridică la 917,4 milioane lei.
În documentul citat se arată că problema datoriilor istorice ale operatorilor economici din industria de apărare nu a putut fi soluţionată până în prezent, iar companiile nu dispun de surse de finanţare pentru stingerea acestor obligaţii şi se află în situaţia în care organele fiscale le blochează conturile bancare, prin executarea silită a bunurilor acestora, de o importanţă deosebită pentru desfăşurarea activităţii, fiind afectat inventarul capacităţilor de producţie pentru apărare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Prințesa Kate împlinește astăzi 43 de ani. „Pentru cea mai incredibilă soție și mamă. Puterea de care ai dat dovadă în ultimul an a fost remarcabilă”
-
Ce spune ministrul Sănătăţii despre virusul HMPV: Infecţiile sunt în limite aşteptate, nu este nimic neobişnuit în China
-
Metapneumovirus uman depistat la Oradea. Tulpina a fost expediată către Institutul Cantacuzino pentru analize suplimentare
-
Vreme severă în România. Vânt puternic şi viscol la munte, cod galben în jumătate de ţară
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO