Meleşcanu, despre criticile oficialului german la adresa guvernului Dăncilă privind pregătirea pentru şefia Consiliului UE: Este aberant

Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a declarat că este aberant ca Bernd Fabritius să critice Guvernul şi să spună că nu este pregătit pentru Preşedinţia Consiliului UE, întrebându-se dacă oficialul german are calitate sau capacitate de a decide „cine trebuie să fie la masă, în fruntea bucatelor”.

Urmărește
2551 afișări
Imaginea articolului Meleşcanu, despre criticile oficialului german la adresa guvernului Dăncilă privind pregătirea pentru şefia Consiliului UE: Este aberant

Meleşcanu, despre oficialului german care a criticat Guvernul Dăncilă spunând că nu este pentru şefia Consiliului UE: E aberant

Reacţia lui Teodor Meleşcanu vine în contextul în care Bernd Fabritius, însărcinat al Guvernului federal german pentru minorităţile naţionale şi pentru etnicii germani din afara ţării stabiliţi în Germania, a afirmat, la RFI, că Guvernul român nu este deloc pregătit pentru Preşedinţia Consiliului UE, iar „handicapul sever” al României este îndepărtarea de valorile europene.

Întrebat, vineri seară la Antena 3, dacă nu ar trebui să existe o reacţie a Guvernului sau a MAE în legătură cu declaraţiile oficialului german, Teodor Meleşcanu a spus că deja un punct de vedere a plecat către Germania şi ambasadorul Germaniei la Bucureşti.

„Această reacţie a şi plecat deja şi reacţia va fi foarte clară şi către Germania şi către ambasada Germaniei la Bucureşti. Suntem într-adevăr într-o situaţie în care este greu să înţelegi cum poate cineva, care are o responsabilitate pentru un anumit domeniu, cum este cel al minorităţilor naţionale şi care, într-adevăr, se preocupă de aceste probleme, dar să vedem în ce măsură dânsul are calitatea şi capacitatea de a hotărî cine trebuie să fie la masă, în fruntea bucatele, cum spunea domnul Fabritius, la Preşedinţia Consiliului UE. Din punctul meu de vedere, este aberant pur şi simplu ca atunci când este vorba despre un proiect de ţară, un proiect al României, nu al unei părţi a României, să vii să dai sentinţe şi să creezi prin asta teme de dispută în societatea românească”, a declarat Teodor Meleşcanu, într-o intervenţie telefonică, vineri seară la Antena 3.

Ministrul de Externe a adăugat că „în permanenţă am militat la nivelul Guvernului pentru o abordare incluzivă a Preşedinţiei României (a Consiliului UE - n.r.), la care să participe toate instituţiile statului, toate organismele care au competenţă în materie, dar nu cred că în niciun caz că vreun oficial poate să dea sentinţe în legătură cu ceea ce ar trebui să se întâmple în altă ţară”.

Chestionat dacă îl va chema pe ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, pentru o discuţie la MAE, Meleşcanu a replicat: „I-am trimis o scrisoare astă seară domnului ambasador al Germaniei la Bucureşti, semnată de mine”.

Întrebat şi dacă ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, va întreprinde şi el acţiuni la Berlin, ministrul de Externe a răspuns: „L-am informat pe domnul Hurezeanu şi l-am rugat să prezinte aceste probleme în comisiile externe germane”.

Bernd Fabritius, însărcinat al Guvernului federal german pentru minorităţile naţionale şi pentru etnicii germani din afara ţării, stabiliţi în Germania, a declarat, pentru RFI, că cea mai mare provocare pe care o are România, în perioada în care deţine Preşedinţia Consiliului UE, este recâştigarea încrederii statelor membre.

Din punctul de vedere al oficialului german, şeful statului Klaus Iohannis este cel care ar trebui să stea „în capul mesei”, în mandatul ţării noastre la şefia Consiliului Uniunii Europene şi nu premierul Viorica Dăncilă.

„Preşedintele Iohannis este şeful statului, el este o persoană foarte recunoscută, foarte pragmatică în cadrul partenerilor UE. Premierul Dăncilă este mai puţin cunoscut în acest cadru, este cunoscută de fapt ca o persoană care mai mult execută avize şi dorinţe stabilite de partid şi de persoane care nu sunt abilitate a reprezenta ţara în plan european. Din acest motiv, singura şansă pentru o perioadă de succes ar fi dacă preşedintele Iohannis ar fi locomotiva în fruntea preşedinţiei UE”, a afirmat Bernd Fabritius, la RFI.

De asemenea, oficialul german consideră că un „handicap sever” pentru România este îndepărtarea de valorile europene.

„Cea mai mare provocare va fi dobândirea încrederii că Guvernul României nu va folosi această platformă pentru punctarea de politică internă, pentru a rezolva probleme proprii interne, ci să pună tot efortul în a rezolva solicitările europene. Guvernul României este deloc pregătit pentru această sarcină. A fi pregătit înseamnă exact a fi dobândit încrederea partenerilor pe plan european în domeniul democraţiei, în domeniul statului de drept, în domeniul combaterii corupţiei şi exact în domeniul necesar pentru solicitările europene şi nu cele naţionale, dar Guvernul României în ultimii ani a făcut exact contrariul, a distrus încrederea care a existat vreodată”, a afirmat Bernd Fabritius.

Acesta a adăugat că România este pregătită tehnic să preia Preşedinţia Consiliului UE, însă aceasta nu este doar o chestiune tehnică, ci „o treabă de încredere politică, de a avea conducerea forurilor UE”.

Însărcinatul Guvernului Federal german pentru imigranţi de origine germană şi minorităţi naţionale, Bernd Fabritius este născut la Sibiu şi e cunoscut a fi, potrivit presei locale, un apropiat al preşedintelui Klaus Iohannis. El s-a născut la Agnita în 1965 şi în 1984 a emigrat cu părinţii în Bavaria, la Waldkraiburg. În anul 2007, Fabritius a fost ales preşedinte al Asociaţiei Saşilor Transilvăneni din Germania. La alegerile din 2013 a candidat pe listele Uniunii Creştin-Sociale (CSU) din landul Bavaria şi a obţinut un loc în Bundestag.

Bernd Fabritius a mai criticat oficialii guvernamentali din România, solicitând, în februarie 2017, într-un declaraţie pentru DW, ca acordarea fondurilor europene pentru România să fie verificată imediat şi acuzând atunci Executivul că încalcă principii fundamentale ale statului de drept. În iunie 2018, el s-a declarat îngrijorat de decizia Curţii Constituţionale cu privire la un conflict instituţional între Preşedinţie şi Guvern, referitor la revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA, transmiţând, ca părere personală, că revocarea a fost cerută în baza unor interese individuale din partea partidului aflat la guvernare. 

Pe 23 noiembrie 2018, el a fost primit la Palatul Cotroceni de către şeful statului, discuţiile dintre acesta şi Klaus Iohannis vizând aspecte legate de relaţia bilaterală dintre România şi Germania, în special în ceea ce priveşte comunitatea germană din România şi cea română din Germania, dar şi de agenda europeană, în contextul pregătirilor pentru preluarea de către ţara noastră a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici