Meleşcanu: În analiza posibilelor evoluţii din Egipt, elemente de politică internă şi rolul în zonă
Meleşcanu a precizat, vineri, pentru MEDIAFAX, că plecarea lui Mubarack dezleagă într-un fel lucrurile, el apreciind că demisia preşedintelui egiptean poate fi considerată o surpriză, dacă se ia în calcul declaraţia foarte fermă de joi, dar, în acelaşi timp, nu este o surpriză, dacă se ţine seama de faptul că fără o asmenea mişcare nu se putea debloca situaţia şi s-ar fi putut evolua chiar spre confruntări cu evoluţii greu de estimat.
Potrivit lui Meleşcanu, încercarea de analiză a posibilelor evoluţii din Egipt trebuie să ţină cont de factorul intern, care are în vedere dorinţa de democratizare a societăţii egiptene şi care a stat şi la baza manifestaţiilor şi, în al doilea rând, de rolul extrem de important pe care Egiptul îl are în ceea ce priveşte asigurarea stabilităţii în Orientul Mijlociu.
Fostul ministru de Externe a arătat că, în opinia sa, Consiliul Militar va avea rolul unui Guvern de tranzit şi că această tranziţie poate fi gândită prin prisma a două scenarii alternative.
„Spre ce va duce această tranziţie, aici este posibilitatea de a avea două scenarii alternative: fie o continuare a actualului regim din Egipt – cu alte persoane, dar bazat în mare măsură pe structura fundamentală a statului egiptean, care e armata, la care putem adăuga şi administraţia. Acest lucru nu va aduce schimbări esenţiale, ci mai degrabă de persoane şi de opţiuni şi nu va afecta rolul şi politica Egiptului în materie de Orient Mijlociu”, a spus Meleşcanu.
Al doilea scenariu vizează, în opinia sa, o evoluţie spre o republică în care valorile islamice să deţină un rol mult mai important.
„În al doilea scenariu, este posibil să avem o evoluţie, după această perioadă de tranziţie şi încă din timpul acesteia, spre un tip de republică în care valorile islamice să aibă un rol mult mai mare de jucat. Din punctul meu de vedere, acest scenariu nu poate fi ignorat, în condiţiile în care structura politico-socială cu o influenţă foarte mare în Egipt, o influenţă în creştere, sunt Fraţii Musulmani, care în mod evident este o structură bazată pe valorile şi pe o ideologie islamică”, a spus Meleşcanu.
El a subliniat că evaluarea unor scenarii privind posibilele evoluţii viitoare din Egipt ţin nu numai de elemente de politică internă, ci şi de elemente legate de rolul Egiptului în zonă, care preocupă deopotrivă şi oamenii politici egipteni, inclusiv structura actuală, condusă de vicepreşedintele Suleiman, dar şi un număr important de state cu interese în zonă, din zonă şi din afara acesteia.
Preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, a renunţat la funcţie şi a transferat puterea armatei egiptene, a anunţat vineri vicepreşedintele Omar Suleiman, în cadrul unei intervenţii televizate.
Hosni Mubarak, înlăturat vineri de la putere după 18 zile de proteste fără precedent, a guvernat Egiptul singur timp de trei decenii, transmite AFP.