Meleşcanu, marţi, la Ora Guvernului la Cameră, în timp ce Senatul votează moţiunea la adresa lui

Camera Deputaţilor dezbate, marţi, de la ora 16.00, la Ora Guvernului solicitarea PNL pentru ca Teodor Meleşcanu să dea explicaţii în legătură cu problemele votului în diaspora. Simultan, Senatul dezbate şi votează moţiunea simplă a Opoziţiei la adresa ministrului de Externe.

Urmărește
428 afișări
Imaginea articolului Meleşcanu, marţi, la Ora Guvernului la Cameră, în timp ce Senatul votează moţiunea la adresa lui

Meleşcanu, marţi, la Ora Guvernului la Cameră, în timp ce Senatul votează moţiunea la adresa lui

Ora Guvernului solicitată de liberali are tema „Dreptul la vot al Diasporei călcat în picioare de ministrul Meleşcanu. Şi grupul parlamentar al USR a cerut invitatea ministrului de Externe tot pe subiectul „Blocarea votului românilor din diasporă”.

Senatul dezbate şi votează, tot marţi de la ora 16.00 moţiunea simplă la adresa lui Teodor Meleşcanu. PNL şi USR invocă faptul că oficialul din Guvern a dorit limitarea numărului de persoane care să poată vota la europarlamentare, pe 26 mai, în secţiile din străinătate.

„Încă din 2016, USR s-a opus numirii domnului Meleşcanu în fotoliul de ministru al afacerilor externe. Aveam motive temeinice să ne îndoim încă de pe atunci de modul în care dumnealui va fi ştiut să ghideze ministerul într-o perioadă atât de bogată în evenimente şi importantă pentru România şi pentru Uniunea Europeană. (...) Este evident că aţi dorit limitarea numărului de persoane care să poată vota pe 26 mai în secţiile din străinătate. Aţi încălcat un drept constituţional fundamental al cetăţenilor acestui stat. În numele democraţiei republicii noastre, vă cerem să vă daţi demisia pentru restricţionarea dreptului de vot al cetăţenilor”, arată textul moţiunii simple, semnată de PNL şi USR, la adresa ministrului de Externe.

Senatorii USR şi PNL arată că ministrul a decis să ignore nevoia de mobilizare a resursei umane în secţiile de votare, în urma experienţei alegerilor din 2014 şi 2016.

Politicienii Opoziţiei îi reproşează ministrului Afacerilor Externe că în Florenţa, unde locuiesc 10.000 de români, în 2016 au fost două secţii de votare iar anul acesta nu a mai existat niciuna. De asemenea, potrivit moţiunii, în Atena a fost o singură secţie de votare faţă de ultimele alegeri din 2016, când au fost două.

Senatorii mai reclamă în textul moţiunii şi numărul insuficient de buletine de vot la unele secţii din afară şi lipsa urnelor de vot suplimentare.

De asemenea, politicienii Opoziţiei mai atrag atenţia şi asupra altor aspecte din mandatul lui Teodor Meleşcanu, precum mutarea ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Alt aspect invocat în moţiunea simplă la adresa ministrului de Externe este intrarea României în Schenghen.

Nu în ultimul rând, senatorii notează că ministrul de Externe, din 2016 până în prezent, a întreţinut "o poziţie oscilantă" în ceea ce priveşte relaţia României cu Federaţia Rusă.

În schimb, în raportul privind votul din Diaspora trimis premierului Viorica Dăncilă, MAE susţine că printre factorii care au dus la cozile formate la votul la europarlamentare se numără suprapunerea referendumului cu europarlamentare şi ”acţiuni coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetăţeni cu 5-6 autocare”.

„MAE a aprobat toate cererile misiunilor de constituire a secţiilor de votare în străinătate, respectiv a propunerilor înaintate de către comunităţile de cetăţeni, totalizând un număr de 441 secţii de votare. Problema secţiilor de votare care vor trebui să gestioneze două scrutine a apărut în contextul anunţării de către Preşedinte a referendumului în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare. În aceste condiţii, MAE a trimis în paralel o nouă circulară tuturor ambasadelor atrăgând atenţia că este necesar să se facă un efort deosebit pentru o activitate cât mai eficientă şi a solicitat şefilor misiunilor diplomatice şi consulare mobilizarea tuturor resurselor pentru desfăşurare în cele mai bune condiţii a procesului de vot”, transmite MAE.

Ministerul de Externe precizează, în raport, că procesul de vot în Diaspora a fost îngreuna şi de funcţionarea comisiilor din secţiile de votare în străinătate, din cauza faptului că unele partide nu au fost interesate să desemneze reprezentanţi în comisii.

„O altă cauză se referă la sistemul STS de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (dublu). Fiecare secţie a fost dotată cu 1-2 tablete (una pentru a fi utilizată în procesul de votare şi cealaltă de rezervă). Problema nu a constat atât în funcţionarea sistemului, cât în deficienţele antrenate de viteza redusă a Internetului în diferite ţări şi locaţii”, conchide MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici