- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (02.04.2014, 14:45)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Meleşcanu: NATO să înveţe de la România adaptarea din mers şi internalizarea nevoilor de securitate
Directorul SIE, Teodor Meleşcanu, a declarat, miercuri, Bucureştiul a beneficiat de pe urma aderării la NATO, dar şi Alianţa are de învăţat de la România cel puţin două lecţii: capacitatea de adaptare din mers şi internalizarea nevoilor de securitate.
Urmărește
347 afișări
Teodor Melescanu (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
România a fost nevoită, după aderarea la NATO, nu numai să se adapteze, dar să facă faţă şi schimbărilor survenite în cadrul Alianţei, a precizat Meleşcanu, comparând efortul Bucureştiului cu urcarea într-un tren în mers. "Am făcut efortul de a ne urca într-un tren care nu stătea într-o gară, care mergea şi el şi cunoaştea transformări foarte importante. Deci a fost un dublu efort. A trebuit să facem efortul să ne urcăm în tren, dar să şi alergăm după el pentru a nu pierde tempo-ul", a declarat directorul SIE, la conferinţa "Profilul României în NATO la 10 ani după integrare", organizată la Parlament.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
Prin urmare, prima lecţie pe care NATO ar putea să o înveţe de la România este capacitatea "de a se adapta din mers" şi, mai ales, disponibilitatea manifestată în permanenţă "de a acţiona şi de a maximaliza eficienţa acţiunii noastre în cadrul organizaţiei", a spus Meleşcanu.
Cea de-a doua lecţie pe care NATO ar putea s-o înveţe "foarte bine de la noi" ar fi "să internalizeze nevoile de securitate de pe frontierele sale exterioare cu aceeaşi seriozitate şi promptitudine cu care România a internaţionalizat nevoile de securitate ale Alianţei ca actor global", a explicat directorul SIE.
"Dacă noi am fost capabili să internalizăm nevoia de a participa cu forţe, cu trupe în locuri îndepărtate de patria mamă, eu cred că ar fi un lucru deosebit ca şi NATO să înveţe să internalizeze preocupările pe care România, ca şi alte ţări de frontieră, le are în regiune. De aceea, o adoptare rapidă a unui plan de contingenţă referitor la România, Bulgaria, Turcia, Grecia, ţări care suntem în această zonă de turbulenţă ar fi probabil unul dintre cele mai importante obiective şi idei pe care Alianţa le-ar putea pune în aplicare", a mai spus Meleşcanu.
Referitor la criza din Crimeea, Teodor Meleşcanu a precizat că reprezintă "un semnal de îngrjorare", dar şi "o indicaţie foarte clară" că Alianţa trebuie să se gândească la modul în care se adaptează la noile sfidări la adresa securităţii.
Citește pe alephnews.ro: Armistițiul de Crăciun a reprezentat un moment istoric în timpul Primului Război Mondial. Cum s-a produs acest lucru
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe